• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

07.03.2020

22:43

PAUNOVIĆ: Nastaviti borbu za prava žena!

Društvo

PAUNOVIĆ: Nastaviti borbu za prava žena!

Podeli vest

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović čestitala je svim ženama u Srbiji 8. mart poželevši im da tokom cele godine, a ne samo na ovaj dan, budu poštovane i srećne

Paunović je povodom Međunarodnog dana žena istakla da žene, koje čine polovinu populacije u Srbiji, treba da budu još više uključene u promene i rešenja koja utiču na razvoj demokratskog društva.

- Ovaj dan treba da nas podseti na hrabre i jake žene koje su uspele da pobede i odbrane svoja osnovna ljudska prava i postave temelj rodne ravnopravnosti - rekla je Paunović, dodajući da je aktivizam žena nezaustavljiv proces, koji treba da dovede do još veće zastupljenosti žena u institucijama države i društva.

Dan žena treba da nas pokrene da još više vremena i truda, svaki dan u godini, posvetimo ravnopravnosti, toleranciji, poštovanju, solidarnosti i opštem dobru, vrednostima za koje se svi zajedno zalažemo, navela je Paunović u saopštenju.

Doprinos žena u svim segmentima razvoja naše države je nemerljiv, stoga žene moraju imati zasluženu ulogu u društvu.

Prema njenim rečima, Vlada će nastaviti da podržava aktivnosti na unapređenju političkog, društvenog i ekonomskog položaja žena, posebno žena iz ruralnih sredina, kao i uklanjanju svih oblika diskriminacije i postizanju visokih standarda u ravnopravnosti polova.

Uz konstataciju da su danas žene stub ne samo porodica, već i društva, Paunović je ukazala na to da još uvek postoje određen broj slučajeva gde žene ne uživaju prava koja su zagarantovana ne samo zakonima već i nečim što jedno demokratsko društvo, kao što je naše, treba da nosi.

Svi mi zajedno moramo da pomognemo da žene iz godine u godinu uživaju veća prava, rekla je Paunović.

Paunović takođe ističe da je pred nama još uvek dugačak put, i da moramo nastaviti borbu za prava žena kako bismo narednim generacijama obezbedili još bolju budućnost.

Ona je podsetila da je poslednjih godina na polju unapređenja ženskih prava postignut značajan napredak, ali da su mnoge žene i danas izložene raznim oblicima nasilja i da su i u najrazvijenijim zemljama neretko manje plaćene od muških kolega.

Prema statistici, u prethodnoj godini stradalo je 28 ženskih života i uprkos svim naporima države da stane na put nasilju, još uvek je neophodno raditi na podizanju svesti celokupnog društva o značaju sprečavanja i prijave nasilja, zaključila je Paunović.

Međunarodni dan žena je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59