• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Bog rata

23.03.2020

14:09

VOJSKA SRBIJE PREBACUJE "LETEĆE TENKOVE": Odeljenje Mi-35M na aerodromu "Morava" kod Kraljeva! (FOTO/VIDEO)

Društvo

VOJSKA SRBIJE PREBACUJE "LETEĆE TENKOVE": Odeljenje Mi-35M na aerodromu "Morava" kod Kraljeva! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Četiri "leteća tenka" Mi-35M su prebačena na aerodrom „Morava“ koji se nalazi u blizini naseljenog mesta Lađevci. Oni se nalaze u sastavu 714. protivoklopne eskadrile Vojske Srbije, koja je njihovim usvajanjem značajno povećala svoju borbenu vrednost.

Specijalizovana emisija o odbrani i Vojsci Srbije koja je se prikazuje na državnoj srpskoj televiziji RTS, objavila je video-reportažu na kojoj se vidi prelet odeljenja udarnih helikoptera Mi-35M na aerodrom "Morava" koji se nalazi u Lađevcima (Kraljevo).

Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Ljudski resursi su ograničeni, oprez u pravosuđu

Pilot koji upravljaju ovim letelicama su glavni deo obuke realizovali u Ruskoj Federaciji. Radi se o starešinama koja sada svoje znanja prenose na mlađe kolege. Naravno, sve to treba da se podigne na još veći nivo koje se jedino stiče intenzivnom upotrebom ovih letelice. Iskustvo u eksploataciji ovako složene borbene mašine se stiče permanentnim letenjem (obuka i vežbe), a ako zatreba i u aktivnim borbenim dejstvima.

Ove letelice će postati sastavni deo 714. protivoklopne eskadrile Vojske Srbije. Jedinica je prevashodno namenjena za borbu protiv neprijateljskih oklopno-mehanizovanih snaga, ali se može upotrebiti i za realizaciju čitavog niza zadataka kada je u pitanju neposredna vatrena podrška kopnenim trupama . Inače, ona u svom sastavu poseduje i lake helikoptere „Gama“. Osnovno naoružanje koje je nasušno potrebno za opremanje ovakve jedinice su vođene rakete, koje treba da imaju što veći domet i brzinske karakteristike.

Vojska Srbije je za potrebe jurišnih helikoptera Mi-35M nabavila iz Rusija određenu količinu protivtenkovskih raketa "Ataka". Radi se oružju koje je se efikasno može upotrebiti protiv najsavremenijih osnovnih borbenih tenkova koji se danas mogu naći u operativnoj upotrebi. Ovu raketu odlikuje izuzetno visoka brzina leta, i prema atributu brzine spada u najbrže rakete takvog tipa na svetu. Njena brzina iznosi oko 550 m/sek. Primera radi „Maljutka“ leti brzinom od 120 m/sek, ili čak 4,5 sporije. Ovakva brzina joj obezbeđuje da do maksimalne tačke njenog dometa dođe za svega 10 sekundi.

VLADA SRBIJE ŠALJE AVION ZA PARIZ! Stiže spas za 200 građana Srbije!

Razvijena su dva tipa ove rakete, sa tandem-kumulativnom (9M120-1) i termobaričnom bojevom glavom (9M120-1F). Ova poslednja je izuzetno efikasna protiv žive sile neprijatelja, koja dejstvuje iz armirano-betonskih objekata. Maksimalna daljina na koju se raketa lansira je 6000 m. Na toj daljini njena tendem-kumulativna bojeva glava može da probije svaki savremeni tenk, zaštićen dinamičkom zaštitom.

Treba napomenuti da napredne verzije ove rakete, sa tandem bojevom glavom, imaju uvećan domet koji dostiže 10000 m, a povećana je i njena probojnost koja iznosi 1000 mm+ homogene čelične ploče, zaštićene strukturom dinamičke zaštite.

Mi-35M predstavlja duboko modernizaciju udarnog helikoptera Mi-24V/VP sa ciljem unapređenja letno-tehničkih i eksploatacionih karakteristika letelice, kao i značajnog unapređenja napadno-navigacijskog kompleksa koji može da koristi proširen asortiman ubojnog tereta. Ova modifikacija je dobila oznaku Mi-24VM (eksportna verzija Mi-35M).

STRUČNJACI OBJASNILI šta koronavirus čini našim plućima i KAKO SE RAZLIKUJE OD OBIČNE UPALE

Helikopter karakteriše savršenija struktura helikopterske elise koja se dobila upotrebom specijalnih kompozitnih materijala na bazi fiberglasa/stakloplastike, a koja je primenjena i u slučaju udarnog helikoptera novije generacije Mi-28N. Zatim, značajno je unapređen i proširen asortiman visoko-preciznog naoružanja, kao i napadno-navigacijski kompleks. Ovi tehnološki postupci su obezbedili i produženje eksploatacionog roka upotrebe helikoptera na period i do 15 godina.

Primenjeni tehnološki postupci u izradi Mi-24VM (Mi-35M), u ukupnom zbiru povećavaju efikasnost same letelice za čak 2h u odnosu na njegovog prethodnika Mi-24/Mi-25 i njegove brojne verzije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija