• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kamatica.com

24.03.2020

10:38

KORONAVIRUS MOŽDA NIKADA NEĆE NESTATI! Ovo su TRI MOGUĆA SCENARIJA kako će se odvijati pandemija do kraja godine

Društvo

KORONAVIRUS MOŽDA NIKADA NEĆE NESTATI! Ovo su TRI MOGUĆA SCENARIJA kako će se odvijati pandemija do kraja godine

Podeli vest

Analitičari najvećih konsultantskih kompanija u svetu razradili su tri scenarija kako se može odvijati situacija sa pandemijom korona virusa do kraja ove godine: optimistički, loš ali ne i katastrofičan i najgori.

Smatraju da drugi scenario u ovom trenutku deluje najrealnije, ali i sami iskazuju velike rezerve prema ovim pognozama jer je zbog do sada iskazanih osobenosti virusa teško predvideti krajnje posledice.

Oprimistički: brz oporavak

Prvi scenario je optimistički, odnosno predviđa brz zdravstveni oporavak, pa time i bolje izglede za ekonomiju. Prema toj verziji, pokazuje se kao tačna pretpostavka da je virus osetljiv na promene godišnjih doba i sa rastom temperature povlači se u svom žarištu, odnosno u kineskoj pokrajini Hubei već do kraja marta. Sredinom maja vrhunac epidemije prolazi i u drugim područjima u svetu koja su zahvaćena zarazom, a na jugu Evrope možda i nešto ranije, zbog veće izloženosti virusa suncu. Najduže se zadržava na Srednjem istoku, ali i tamo epidemija slabi i nestaje do kraja juna.

Relativno spor oporavak

Drugi, i prema mišljenju stručnjaka za sada najverovatniji scenario donosi relativno spor zdravstveni oporavak od virusa, pa time i globalno usporavanje ekonomije, s relativno ozbiljnim padom privrednog rasta zbog trendova koji su obeležili početak ove godine. To na globalnom nivou znači pad BDP sa 2,5 odsto na 1,5 odsto, maksimalno dva odsto. Ova varijanta se takođe zasniva na pretpostavci da je virus osetljiv na promene klimatskih uslova, ali zbog brzine širenja epidemije oporavak je sporiji nego u prvom scenariju.

Kina se u ovoj verziji zdrarvstveno oporavlja do kraja marta, ali je virus aktivan u drugim regionima u svetu do kraja juna, kada će početi da se povlači. Iza sebe ostavlja velike ekonomske posledice, pre svega zbog šestomesečnog zaustavljanja mnogih privrednih aktivnosti.

Foto: Pixabay.com

 

Prema tom scenariju, sve do kraja godine osećaće se posledice: turisti i dalje neće putovati ili će to činiti samo na kratkim destinacijama i to automobilom, u prodavnicama će i dalje nedostajati tehničke robe, a najveće posledice, osim aviokompanija, mogli bi da pretrpe trgovci proizvodima koji se zasnivaju na tehnološkim komponentama iz Kine.

Najgora varijanta: sve staje dok se virus sam ne iscrpi

Treći scenario donosi katastrofu. Zdravstvenu, jer će se pokazati da virus nije osetljiv na promene klimatskih uslova. To onda ima za posledicu da se početna epidemija neće završiti, nego će se, uz verojatne dodatne mutacije samog virusa, transformisati u globalnu, dugotrajnu pandemiju bez predvidljivog roka trajanja.

Tu statistike više ne pomažu, niti je moguće savetovati kompanije šta su najbolje poslovne opcije u takvoj situaciji. Umesto umerenog optimizma iz prva dva scenarija, to bi bila situacija u kojoj drastično pada tražnja na tržištu, kupuju se samo najosnovniji proizvodi neophodni za život. Benzin je jeftin, jer se ne putuje. Izvoz zamire, roba iz uvoza je skupa, neisplativa uvoznicima, svet je u dubokoj recesiji, u kojoj, zbog osnovnog zdravstvenog uzroka, nijedna od poznatih ekonomskih poluga ne funkcioniše.

Foto: Pixabay.com

Finansijska tržišta su u kliničkoj smrti. Ako se ne pronađe lek protiv korone, u tom, najgorem scenariju, svet će biti prisiljen da čeka na prirodan kraj širenja virusa, odnosno da se iscrpu mogućnosti za njegovo širenje.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija