• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

25.03.2020

10:51

U SRBIJI DO SADA NEMA TRUDNICA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM Doktor Stefanović objasnio kako korona utiče na trudnoću

Društvo

U SRBIJI DO SADA NEMA TRUDNICA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM Doktor Stefanović objasnio kako korona utiče na trudnoću

Podeli vest

U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj da je trudnica zaražena korona virusom, a direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanovića kaže da je bilo tri moguća slučaja porodilja, koje su, nakon testiranja, bile negativne na korona virus.

On je u uključenju za TV Prva rekao da su bebe odmah po sumnji, i dok se nije znalo da su testovi negativni, bile izolovane od majki.

Kaže da su bebe bile u neonatološkim boksovima, izolovane i da su preduzete sve moguće mere da ne dođe do zaraze ako bi se slučajevi potvrdili pozitivni na korona virus.

"Na sreću, svi nalazi trudnica do sada koje su imale neku od respiratornih tegoba su negativni", rekao je Stefanović.

Kaže da je tokom prethodnih dana bilo nekoliko slučajeva koji se karakterišu kao mogući slučajevi sa simptomima.

Ispričao je da je Klinika oformila svoj protokol postupanja u takvim situacijama, i da se drži protokola Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut".

Objasnio je da trudnicu koja dođe na kliniku odmah ispitaju na simptome u vezi sa korona virusom.

"Ukoliko su odgovori pozitivni imamo poseban ulaz za takve slučajeve, posebne dve izolacione ambulante u kojima obavljamo dijagnostiku", rekao je Stefanović i naveo da osoblje ima svu neophodnu zaštitnu opremu.

Kaže da se u te dve izolacione ambulante obavlja kompletna dijagnostika, klinički pregled, ultrazvuk i laboratorijske analize, a ako je potrebno da se zadrže na klinici, pacijentkinje primaju u izolacione sobe.

Stefanović je rekao i da je na klinici izolovana operaciona sala u tim slučajevima, van operacionog bloka.

"U njoj ćemo raditi eventualne slučajeve ukoliko se pojave pozitivni na korona virus", rekao je Stefanović i naveo da klinika takođe ima i izolaciono porodilište koje je takođe van sastavnog dela porodilišta u kome će tretirati takve pacijente.

Foto: Tanjug/AP

 


Upitan o zarazi dve bebe u Srbiji korona virusom kod kojih nije bila trasmisija sa majke na dete, Stefanović je rekao da za sada niko nema mnogo iskustva u vezi sa korona virusom.

Naveo je da u studijama Kine, Španije i Italije nije dokazana transmisija sa majke na plod tokom trudnoće kroz posteljicu ili putem krvi, nego da one bebe koje su se zarazile, a to su retki slučajaei, zarazile direktnim kontaktom sa majkom posle porođaja.

Na pitanje kako korona virus utiče na prvo tromesečje trudnoće, a kako u kasnijim fazama trudnoće, Stevanović kaže da su studije oskudne i da do sada ne ukazuju na ništa što je indikativno.

"Nađeno je da je eventualno u drugoj fazi trudnoće, periodu pred porođaj, može da prouzrokuje prevremeno prskanje vodenjaka ili prevremeni porođaj. Za prvo tromsečje nije ustanovaljena nikakva povezanost sa dejstvom na plod u smislu bilo nekih anomalija bilo spontanih pobačaja", rekao je Stefanović.

Poručio je da na Klinici ima dovoljno mesta i da se radi nesmanjenim intenzitetom kada su u pitanju trudnice.

"Svi zakazani pregledi se odvijaju, radimo punim intenzitetom kao da nije epidemija", kaže Stefanović.

Poručio je trudnicama da, kao i drugi stanovnici, ostanu kod kuće. "Nije svaka kijavica i kašalj korona virus. Savet je da ako trudnica dobije neke od simptoma pozove izabranog ginekologa i izabranog lekara koji će dati savete da li je potrebno da dođe u zdravstvenu sutanovu ili da ostane kod kuće", rekao je Stefanović.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija