• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.03.2020

16:18

ILI SEDITE KOD KUĆE ILI ĆE BITI "BATINA JE IZ RAJA IZAŠLA"! Đukanović uputio apel građanima Srbije!

Društvo

ILI SEDITE KOD KUĆE ILI ĆE BITI "BATINA JE IZ RAJA IZAŠLA"! Đukanović uputio apel građanima Srbije!

Podeli vest

Zbog teške situacije u kojoj se našla Srbija u borbi protiv koronavirusa, kao i ceo svet, narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović otvorenim pismom uputio je apel građanima. Pismo prenosimo u celosti

- Pomaže Bog dobri moji,

Ne bih se ja vama obraćao da nije ovolika muka. Verujte mi, pomoć gotovo nikada ni od koga ne ištem do od samog Gospoda kada mu se molim. Ipak, odlučih se draga braćo i sestre da od vas ovog puta zatražim pomoć. I to od vas najneodgovornijih, što je priznaćete samo po sebi glupost. Ko je još video i čuo da se od neodgovornog pomoć traži. Izgleda da je došlo neko naopako vreme kada i neodgovorni mogu da pomognu.

 

Odmah da se razumemo, nisam ni ja neka cvećka po pitanju odgovornosti. Naprotiv, po mnogim stvarima ja sam vrhunski primer neodgovornog čoveka. Ipak, kada je reč o životima ljudi, sa tim se nikada ne šalim. S obzirom da kao prilično neodgovorno osoba poznajem u dušu sve nas koji smo takvi, eto imam jak motiv zbog koga želim da vas nešto zamolim.

Razlog zbog koga vam se obraćam je taj jer moja muka, ali i muka čitave naše Otadžbine, zavisi isključivo od vas. Otuda, dođe mi iz kože da iskočim što je tako, ali očito nas Bog stavlja na iskušenje da se sa tom činjenicom nosimo. Braćo i sestre, stičem utisak da kada bismo kojim slučajem doživeli katastrofu sličnu onoj u Černobilu, vi biste išli koliko ste blesavi tamo da letujete. Tako i sada kada vas država moli da ne izlazite napolje, vi kao u inat idete što god više možete, jer vam pundravci u zadnjici ne daju mira. Hoćete da navučete na sebe i sve oko vas muku i katastrofu, pa to ti je. Zar ne vidite draga braćo i sestre da je sve oko nas stalo. Ne radi gotovo ništa, pa čak ni Crkva nema bogosluženja sa vernicima, a vi se ponašate kao da je napolju sve u najboljem redu. Nije Bora Čorba bezveze napisao čuveni stih „Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ on hoće opet“. Da vam je kojim slučajem država preporučila da što više izlazite napolje, vi biste se zabarikadirali u vaše kuće optužujući državu da vam nešto smera. Ovako, pošto vam je rečeno da ne izlazite i da se što manje družite, vi radite takvi naopaki kakvi jeste sve obrnuto. Ne daj Bože da vas bolest dohvati pod svoje, kmečali biste na sva zvona kako je država dužna da vas leči. Ne gospodo, država je zbog okolnosti u kojima se našla dužna da vas izoluje, a zaista se postavlja pitanje da li takve neodgovorni bi trebalo da vas leči. Vi niste marili za njena upozorenja, pa ste olako prelazili preko njih i doveli u opasnost i vas, vaše najbliže i svakog sa kim ste u kontakt stupili. Imate li makar malo svesti šta ste uradili?

 

Da li ste svesni da zbog vas takvih kakvi ste država možda mora da uvodi i najrestriktivniju meru, što bi svakom normalnom čoveku veoma teško palo, jer ni do prodavnice ljudski ne bismo mogli da izađemo. Da li vaš olaki pogled na život zaista ide do te mere da vas je baš briga za sve oko vas? Da se razumemo, meni je svakog od vas ko se zarazi veoma žao. Međutim, ako vi sami sebe ne čuvate, onda ni Gospod neće moći da vas sačuva. Što je najgore, neće moći da sačuva ni svakog ko je sa vama kontaktirao, a to je onda za pravo žaljenje, jer vašom neodgovornošću u opasnost ste doveli vaše okruženje.

Otuda, vama takvima neodgovornima se obraćam za pomoć, a ona se sastoji u tome da makar jednom u životu budete odgovorni. Molim vas da se unormalite i urazumite, a ako vam to ne ide od ruke, onda molim državu da vas urazumi što, ruku na srce, ume veoma bolno da bude. Očito je da druge nema, jer nepravedno je da 90 odsto ljudi trpi zbog vas deset odsto neodgovornih. Da zaključim - ili sedite kod kuće ili da se primeni ona narodna „batina je iz raja izašla“ - zaključuje Đukanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran Ra

pre 4 godine

Bravo poštovani Đuka. Svako slovo je na mestu.

Slobodan

pre 4 godine

Smejao sam se kada su žuti govorili o "povratku u prošlost". Sada se više ne smejem.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija