• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

01.04.2020

07:16

PROFESORKA NA RTS UPOZORAVA: Ova stvar koji svi radimo kada nosimo MASKE JE NAJVEĆA GREŠKA KOJU MOŽEMO DA NAPRAVIMO

Društvo

PROFESORKA NA RTS UPOZORAVA: Ova stvar koji svi radimo kada nosimo MASKE JE NAJVEĆA GREŠKA KOJU MOŽEMO DA NAPRAVIMO

Podeli vest

Zaštitne maske za lice postale su jedna od glavnih tema u jeku epidemije, bilo da je reč o tome da li ih ima u apotekama ili o tome koliko i ko treba da ih nosi.

 Profesorka Medicinske škole na Zvezdari Elvira Hadžić pojasnila je neke dileme vezane za jedan od najtraženijih proizvoda u Srbiji, ali i u svetu.

-Zelene, hirurške maske koje su najčešće i koje se najviše kupuju su veoma dobre jer su napravljene od određenih polimera i imaju nekoliko slojeva koji sprečavaju virus da uđe u nos i usta – kaže ona i naglašava jednu stvar.

- Jako je važno da se maska pravilno nosi, tj. da se stavi i na nos i na usta. Često nam to smeta, ali to je jedini ispravan način da se nosi. Kada je reč o dužini vremena koliko može da se nosi ova maska, to je najviše 2-3 sata, nakon čega mora da se baci- kaže profesorka.

Ove maske, navodi, ne mogu da se Peru jer onda se materijal od kojeg su oštećuje i ne može da štiti kako treba.

Foto: Pexes

 

- Ako bi stavili takvu masku, dala bi vam osećaj lažne sigurnosti, a to nije dobro - kaže profesorka. Komentarišući različite maske koje se sada koriste, ona navodi da sada ljudi koriste i maske koje su namenjene radnicima u nekim proizvodnjama.

- Te maske nisu bolje od običnih hirurških jer one su napravljene da spreče prolaz većih čestica, za razliku od hirurških koje ne propuštaju najsitnije viruse – navodi profesorka.

Ona ukazuje na jednu veoma važnu stvar kada je nošenje maske u pitanju.

-Veoma je važno da se maska ne dira prljavim rukama, bilo da imamo ili nemamo rukavice jer se tako prenose virusi i bakterije na nju, lepe se za materijal – zaključila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čarapan

pre 4 godine

O hvala Bogu da se nađe neko da kaže pravu stvar o maskama Mislim da maske ,zbog loše obaveštebosti , samo izazivaju placebo efekat kod građana.Ja moju masku pre upitrebe naprskam rastvorom jedne trećine joda i dve treċine destilovane ili obične vode ,malo je prosušim i posle koristim .To radim na svakih tridesetak minuta.

Vladeta

pre 4 godine

A profesorka, koliko vazduha prođe između maske i kože kad maska nije hermetički priljubljena uz kožu, pogotovo oko nosa? Ako maska ima gustinu da zaustavi virus, koliki je onda moguć protok vazduha? Mada ne verujem da je virus sposoban da sam tumara po vazduhu. Maska zaustavlja krupnije čestice, kapljice pri govoru, kašljanju, kijanju, u kojima ima najviše virusa.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija