• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slobodna Evropa

04.04.2020

10:04

HAŠKI ZATVORENIK ZARAŽEN KORONOM! Razmatra se puštanje na slobodu Mladića i Karadžića

Društvo

HAŠKI ZATVORENIK ZARAŽEN KORONOM! Razmatra se puštanje na slobodu Mladića i Karadžića

Podeli vest

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (naslednik Haškog tribunala) saopštio je da je jednom holandskom zatvoreniku u Ševeningenu 18. marta utvrđena zaraza korona virusom

Kažu da nije reč o privoreniku pod ingerencijom Mehanizma u pritvorskoj jedinici Ujedninjenih nacija (UN), koja je smeštena u zasebnom krilu zatvora.

"Taj pacijent nije bio ni u kakvom kontaktu sa pritvorenicima koji se trenutno nalaze u pritvorskoj jedinici UN u Hagu. Mehanizam preduzima sve moguće mere da zaštiti pritvorenike od mogućnosti da budu izloženi zarazi", rekla je portparolka Mehanizma Helena Iglston za Radio Slobodna Evropa.

U Pritvorskoj jedinici Mehanizma zatvora u Šveningenu, naselju u Hagu, trenutno su osuđenici Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Milivoj Petković.

Foto: Reuters

Slobodna Evropa piše da je Udruženje branilaca pred međunarodnim sudovima (ADC-ICT) zatražilo 27. marta od predsednika Mehanizma, sudije Karmela Ađijusa da zbog pandemije korona virusa "hitno odobri prevremeno ili privremeno puštanje na slobodu pritvorenika".

Tim povodom portparolka Mehanizma navela je da su ova pitanja stvar sudske odluke i da ih trenutno razmatra predsednik Mehanizma".

NJIH NI KORONA NE ZAUSTAVLJA! Specijalni sud u Hagu nastavlja da radi

Iglston je navela da je zbog pandemije korona virusa "Pritvorska jedinica UN u Hagu, u koordinaciji sa holandskom zatvorskom službom, sprovela niz mera u cilju zaštite zdravlja pritvorenika".

"Od subote 14. marta, sve aktivnosti i usluge koje se ne smatraju hitnim ili nužnim, obustavljene su do daljeg, uključujući posete pritvorenicima. Takođe, Mehanizam redovno sprovodi nadzor nad izvršenjem kazni kako bi osigurao da zatvorski uslovi za osobe na odsluženju kazni u zemljama Evrope i Afrike budu u skladu sa međunarodnim zatvorskim standardima te relevantnim standardima ljudskih prava", navela je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlajko 037

pre 4 godine

Ima Boga generale čeka te Srbija i Republika Srpska kao i predsednika takođe

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija