• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

05.04.2020

12:37 >> 13:22

JEZIVO UPOZORENJE! U PLUĆIMA NE OSTAJE NIŠTA ČIME BI SE MOGLO DISATI! Imunolog Srđa Janković: Stanje može brzo da se POGORŠA!

Društvo

JEZIVO UPOZORENJE! U PLUĆIMA NE OSTAJE NIŠTA ČIME BI SE MOGLO DISATI! Imunolog Srđa Janković: Stanje može brzo da se POGORŠA!

Podeli vest

Imunolog Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj dr Srđa Janković kaže da je epidemija koronavirusa poput požara i da se mora lokalizovati i sprečiti širenje na nova područja jer je to jedini način da se ona zaustavi.

- Jedan od ciljeva je da spreči otvranje ovih žarišta, a da se postojeća gase - rekao je Janković za Pink i istakao da je važno da i lakši pacijenti budu pod lekarskim nadzorom, jer i oni koji razviju tešku sliku u početku je nemaju.

Kako je objasnio, ako virus dovede do oštećenja pluća, dolazi do drastičnog pogoršanja.

- Nije tipično da ta bolest počinje naglo, čak ni kod onih gde se razvije teška slika. Ne može se u startu znati kod koga će infekcija biti opasna po život. Stanje može brzo da se pogorša. Respirator može da pomogne samo onima kojima je ophodan, kada opadne nivo kiseonika u krvi, a do toga dolazi kada zapaljenje pluća puni vodom plućne alveole i više nije moguće disanje - precizirao je Janković.

Intenzivna terapija, uz respirator, uspeva da spasi polovinu onih sa najtežom kliničkom slikom. Drugu polovinu nije moguće spasti jer u plućima ne ostaje više ništa čime bi se moglo disati
Ocenio je da ovaj virus nosi veliki rizik, čak i za mlade potpuno zdrave osobe.

Prema njegovim rečima, posledice mogu i ne moraju da ostanu, a to zavisi koliko je klinička slika bila teška.

Foto: Pink.rs

- Sada je akcenat na spasavanju ljudi, a tek će se pratiti stanje onih koji su bili na respiratoru - rekao je Janković i ukazao da nije poznato da li je moguće da se neka osoba ponovo zarazi istim virusom.

Ocenjuje da je verovatnije da u uzorku prilikom testiranja nije bilo virusa.

- Test je vrlo pouzdan, ako imamo virus u uzorku, on će ga sigurno detektovati. Međutim, ako je virusa malo u organizmu, on ne mora biti u uzorku, ako se nije umnožio ili potpuno nestao i tada će test biti negativan - navodi Janković.

On potvrđuje i da zaražena osoba ne mora da ima nikakve simptome.

- U zemljama gde su se obavljala masovnija testiranja utvrđeno je da između jedan i dva odsto je bio pozitivan bez simptoma. Jedan od 100, jedan od 200 ne razvije simptome - kaže Janković.

Govoreći o opravdanosti mera koja su donete, on je naveo da je epidemija poput požara, te postavio pitanje kako bi bilo pustiti požar da se razgori, pa tek onda dovesti vatrogasce da gase.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
R Markovic

pre 4 godine

Da li čuje ovo narod? I ako se preživi korona virus može da se ostane invalid. Mi stariji se sećam vojnih invalida od tuberkoloze. Oni su se mučili a bili su na teret društvu. Rešenje je jedino izolacija. Manje više sam iznenađen od nekih ljudi koji se protive samoizolaciji. To su neki zlobnici i propali političari. Ali sam iznenađen neki cenjenih akademika koji kritikuju izolaciju ljudi. Trebalo bi se pooštrit kriterijum postanka člana SANU.

(VIDEO) PLUĆA SE PUNE TEČNOŠĆU I MUNJEVITO SE RAZARA PLUĆNO TKIVO! Imunolog Srđa Janković otkriva da se teška klinička slika javlja i kod mladih!
Društvo

(VIDEO) PLUĆA SE PUNE TEČNOŠĆU I MUNJEVITO SE RAZARA PLUĆNO TKIVO! Imunolog Srđa Janković otkriva da se teška klinička slika javlja i kod mladih!

U Srbiji raste broj obolelih i umrlih od koronavirusa – da li možemo još nešto da uradimo kako bismo izbegli italijanski i španski scenario? Stručnjaci ističu da ako ne damo virusu da inficira novu osobu, on više neće postojati. Naglašavaju da niko ne može da kaže koliko će epidemija trajati, ali da to najviše zavisi od nas samih.

02.04.2020

07:57

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija