• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.04.2020

16:32

OBOLEO JEDAN RADNIK I 14 KORISNIKA! Ministar Đorđević otkrio u kakvom su stanju zaraženi iz staračkog doma "Stara pruga"

Društvo

OBOLEO JEDAN RADNIK I 14 KORISNIKA! Ministar Đorđević otkrio u kakvom su stanju zaraženi iz staračkog doma "Stara pruga"

Podeli vest

Korona se pojavila u dva privata doma za stare

Svih 14 korisnika i jedan radnik Doma za stare "Stara pruga" koji su zaraženi korona virusom su dobrog zdravstvenog stanja, a u ostalim domovima je situacija pod kontrolom i nema novih slučajeva zaraze, izjavio je danas ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Stanje ostalih, zdravih korisnika u domu "Stara pruga" pratiće se narednih dana, a zaposleni u toj ustanovi biće u izolaciji,rekao je on za Tanjug i dodao da se situacija pomno prati i preduzimaju sve rigorozne mere kako bi se sprečila svaka mogućnost da se virus pojavi i u drugim domovima za stare.

Ministar je naveo da su zaraženi poslati na dalje lečenje u KBC "Dragiša Mišović" i da uglavnom nemaju simptome virusa, osim što je test potvrdio prisustvo infekcije.

Ostali korisnici koji nisu zaraženi biće u posebnom krilu jednog doma gde će takođe biti smeštena i lica iz doma u Zemunu "Doživeti stotu", prvog doma u kome je prošle nedelje utvrđeno da ima zaraženih, a koji se takođe leče u bolinici "Dragiša Mišović".

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

"Stanje onih koji nisu zaraženi će se takođe pratiti, zaposleni kod kojih nije utvrđen virus će ipak biti u izolaciji, a obaviće se i dezinfekcija prostora nekoliko puta i tek kada svi ozdrave biće vraćeni u dom", rekao je ministar.

Objašnjava da su preventivne mere uvedene još u januaru zbog virusa gripa i da one podrazumevaju zabranu unošenja hrane i poseta.

Takođe, za korisnike i zaposlene obezbeđena je zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva.

Ministar i dodao da su zaposleni koji rade u domovima za stare u obavezi da imaju posebnu odeću i da se presvlace po ulasku u dom i kada odlaze kući, zatim da posle izlaska iz svake sobe operu ruke, nose maske. . .

Ðorđević kaže da je zabranjen i rad apoteka, prodavnica i pošta u okviru gerontoloških centara, kao i posete i šetnje u okviru doma.

"Prilikom posete stručnjaka iz Kine sugerisali su nam da bi mogli da odobrimo rad apoteke uz poštovanje svih propisanih mera zaštite i dezinfekcije, kao i šetnje u malim grupama i uz držanje propisane udaljenosti. Nastojali smo i da kontrolisemo dostavu paketa, i gde god postoji rizik da ga smanjimo", rekao je ministar.

Ðorđević ističe da sve mere važe i za druge ustanove pod ingerencijom ministarstva, među njima i centri za osobe sa invaliditetom, domovi za nezbrinutu decu.

"Državnim domovima možemo da izdajemo instrukcije, a privatnim samo da damo preporuku ali je dobro što se veliki broj njih pridržava i primenjuje naše mere", rekao je Ðorđević.

"Iz dana u dan prilagođavamo se situaciji i sve što smo mogli učinili smo, a zajedno radimo i sa jedinicama lokalnih samouprava jer je najstarijima pomoć u ovom trenutku najpotrebnija", rekao je Ðorđević.

"ZA KORONU JE KARAKTERISTIČAN FENOMEN LEDENOG BREGA" Doktorka Kisić objašnjava šta to znači i zašto je VEOMA OPASNO

Ministar je naveo da u većini zemalja koje su pogođene koronom, pa i u susednoj

Sloveniji praktično nema doma za stare u kome se nije pojavila infekcija. Upitan o predlogu Grada Beograd da zdravstvenu kontrolu nad ovim domovima preuzmu lokalni domovi zdravlja ministar Ðorđević je rekao da bi velika cirkulacija ljudi mogla da poveća rizike.

"Oni već imaju svoje lekare. Procenjivaćemo situaciju, a u krajnjoj nuždi uvek mogu da se obrate ministarstvu", rekao je Ðorđević.

Radoslav Milovanović iz Udruženja privatnih domova za stare kaže za Tanjug da su u domovima za stara lica podignute mere predostrožnosti.

Dodao je da na Vajberu postoji grupa u kojoj su predstavnici svih domova, ali i ministar, te se informacije razmenjuju iz minuta u minut.

"Razmenjuju se i instrukcije i nalozi, svi ozbiljno shvataju situaciju. U svim evropskim zemljama ima zaraženih u svim domovima, nadam se da se to neće ponoviti kod nas i činimo sve da do toga ne dođe", napominje Milovanović.

Ističe da u svim domovima ima sve neophodne opreme i da bez dozvole ne može da uđe niko osim hitne pomoći i lekara sudske medicine. Svi ostali moraju da traže saglasnost resornog ministarstva, ističe Milovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija