• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.04.2020

11:12

(VIDEO) "VATRENO OKO" IZ VUHANA U SRBIJI Potpisan Sporazum o kineskoj donaciji laboratorije za testiranje na koronavirus

Društvo

(VIDEO) "VATRENO OKO" IZ VUHANA U SRBIJI Potpisan Sporazum o kineskoj donaciji laboratorije za testiranje na koronavirus

Podeli vest

Danas se potpisuje Sporazum o donaciji laboratorije za testiranje na COVID za Beograd i Niš. Radi o najmodernijim laboratorijama koje su korišćene i u Vuhanu. Za Niš je jedan deo sredstava donirala kompanija Zi Ðin iz Bora.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je danas s predstavnicima kineskog instituta BGI ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za korona virus.

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogucuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.


Čin potpisivanja organizovan je danas onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbije, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video linka, a zatim je ispraćeno aplauzom.

Prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ambasadorka Kine Čen Bo i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić.

Foto: printscreen

Kineska donacija se odnosi na izgradnju dve laboratorije, jedna je u Kliničkom centru Srbije, koja treba narednih dana da počne da radi, sad je u pripremi, a druga će se nalaziti u Nišu, verovatno u Institutu za javno zdravlje Niš.

BGI je vodeći svetski institut za genomiku i pružaoc usluga, za dve najsavremenije laboratorije, medicinsku opremu i uređaje za testiranje u cilju jacanja borbe Srbije protiv novog koronavirusa.

Počevši od Vuhana, usred epidemije, „BGI“ je izgradio više desetina takvih laboratorija širom Kine, što se kasnije pokazalo kao jedan od kljucnih koraka u kineskoj strategiji borbe i pobede protiv novog koronavirusa.

Foto: Tanjug

Dolazak opreme i stručnjaka „BGI“, koji ce obucavati naše medicinsko osoblje i postavljati laboratorije, očekuje se početkom sledeće nedelje. Očekuje se da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Kliničkom centru Srbije. Laboratorija u Nišu gradi se od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

Kao gest izuzetne velikodušnosti, „Mammoth Foundation“, „Tencent“ i osnivaci „BGI“, svi iz Kine, donirali su kljucne instrumente za laboratorije. Jednako značajna je i donacija kineske kompanije „Zijin Bor Copper Serbia“ koja je velikodušno pomogla Vladi Srbije u ovom trenutku pandemije.

Za Niš je jedan deo sredstava donirala kompanija Zi Ðin iz Bora.

U Vuhanu se taj projekat simbolično zove ''vatreno oko'', kojim se simbolično pokazuje borba i to je jedan od alata da se identifikuju oboleli.

Foto: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Kini na donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za virus korona, koje će raditi 3.000 testova dnevno, ističući da je to samo deo ukupne podrške i pomoći te zemlje Srbiji, bez koje ne bismo mogli da se borimo protiv Kovida 19.

Premijerka je istakla da je ovo izuzetno važna donacija, ali i samo deo sveukupne podrške Kine, u tehnologiji, zaštitnoj opremi, respiratorima, znanju

Srbija, kaže, ne bi mogla ovako uspešno da se bori protiv Kovida 19, i bez znanja i pružene ruke Kine ne bi mogla da odoleva ovoj bolesti.

“Ovo je još jedna cigla u kući čeličnog prijateljstva. Radujem se danu kada ćemo moći da ugostimo predsednika Kine u Srbiji i na pravi način, kako znamo, da zahvalimo i odamo počast našem prijateljstvu”, rekla je Brnabić.

Foto: printscreen/tanjug

Ona je zahvalila na parterstvu, prijateljstvu i na, kako je rekla, velikodušnoj donaciji.

Zahvalila je i svim kompanijama koje su omogućile da dođe do ove donacije, a najviše Ambasadi Kine u Srbiji, koja je, kako je rekla, od prvog, pa i pre prvog dana bila uz narod Srbije u borbi portiv Koivda 19.

“Najveće hvala narodu Kine i kineskom rukovodstvu, na čelu sa predsednikom Sijem, na svemu što su uradili u teškim vremnima za Srbiju”, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da je Srbija u 34. danu borbe sa koronom.

“Još uvek se držimo, naš zdravstveni sistem je još uvek na nogama, odolevamo izazovima i borimo se dobro”, rekla je Brnabić, dodajući da je to dobrim delom i zahvaljujući podršci i pomoći iz Kine.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
932_r8os_o2_u6

pre 3 godine

Јеховино око. Символика избраног народа.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59