• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

11.04.2020

09:02

ZAŠTO MUŠKARCI UMIRU VIŠE OD ŽENA OD VIRUSA? Doktor Stevanović IMAO JE SAMO JEDAN ODGOVOR NA OVO PITANJE

Društvo

ZAŠTO MUŠKARCI UMIRU VIŠE OD ŽENA OD VIRUSA? Doktor Stevanović IMAO JE SAMO JEDAN ODGOVOR NA OVO PITANJE

Podeli vest

Od početka epidemije koronavirusom, u Srbiji je umrla 71 osoba, od čega su 52 muškarca i 19 žena.

Zbog čega ovaj virus odnosi više života među muškom populacijom, stručnjaci za sada nemaju odgovor.

Na to pitanje dr Goran Stevanović, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti i član Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na konferenciji za medije kazao je kako u ovom trenutku na to pitanje ne može da odgovori. On je ukazao na to da se ova pojava može nazvati jednom od karakteristika virusa jer je uočena u svim zemljama.

- Reći ću vam ono što uporno ponavljam na konferencijama, bilo bi lepo da odgovore na sva pitanja tog tipa, kako se širi virus, kako se najefikasnije leči, imamo sada. Onda ni mi, ni ostatak sveta ne bi imao problem u kontroli ovog virusa. To je jedna od opservacija, to je zapažanje, i praktično možemo reći da je karakteristika bolesti, jer se primećuje u svim zemljama. Zašto je to tako, verovatno ćemo znati kada sve ovo prođe, kada se svi podaci budu obradili. U ovom tenutku nemam odgovor na to pitanje - rekao je dr Stevanović.

Ni svetski stručnjaci nisu ništa bliži odgovoru na ovo pitanje. Profesor Sara Hoks, direktor Centra za rodno i globalno zdravlje Univerzitetskog koledža u Londonu, kaže da "iskreno govoreći, niko od nas ne zna otkud ta razlika".

Foto: Tanjug

 

Ovaj trend je prvi put primećen u Kini, gde jedna analiza ukazuje na stopu smrtnosti od 2,8 odsto među muškarcima, dok kod žena taj procenat iznosi 1,7 odsto. U početku se smatralo da je pušenje razlog, jer u Kini puši gotovo 50 odsto muškaraca, a svega dva odsto žena. Studija objavljena u februaru ove godine govori u prilog toj hipotezi, jer pokazuje da udeo muškaraca među obolelima sa slabijim simptomima iznosi 12 odsto, dok među osobama koje su završile na Odeljenju intenzivne nege ili umrle ima čak 26 odsto muškaraca.

Izvesnu ulogu igra i različito ponašanje. Neke studije su pokazale da muškarci ređe peru ruke i koriste sapun, ređe traže savet lekara, te da su skloni da zanemaruju preporuke lekara. Međutim,sve više stručnjaka veruje da osnovni biološki faktori takođe imaju udela u ovome.

Hormoni takođe imaju određenu ulogu – estrogen pojačava antivirusni odgovor imunoloških ćelija. Osim toga, mnogi geni odgovorni za imunološki sistem smešteni su na X hromozomu (muškarci imaju jedan, a žene dva), pa je moguće da su pojedini geni koji učestvuju u imunološkoj reakciji aktivniji kod žena nego kod muškaraca.

Ipak, zašto zaista muškarci češće oboljevaju od ovog virusa, ostaje da se vidi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija