• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: VOA

14.04.2020

18:41

AMERIČKI KONGRESMENI TRAŽE DA SE SRBIJI UVEDU SANKCIJE!? Može li Tramp reći NE šiptarskim plaćenicima kad Ameriku kosi korona!

Društvo

AMERIČKI KONGRESMENI TRAŽE DA SE SRBIJI UVEDU SANKCIJE!? Može li Tramp reći NE šiptarskim plaćenicima kad Ameriku kosi korona!

Podeli vest

Kongresmen Eliot Engel, predsedavajući odbora za spoljnopolitička pitanja i senator Bob Menendez, najviše rangirani demokrata u istom odboru u Senatu, pozvali su Trampovu administraciju da nastavi diplomatsku podršku rešenju konflikta tzv. Kosova i Srbije na način koji je, kako navode, "pravedan prema obe zemlje" i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom

U pismu upućenom državnom sekretaru Majku Pompeu, demokrate albanski lobiosta Engel i Menendez upozoravaju da pristup "teške ruke", koji administracija primenjujuje prema Kosovu "nepravedno kažnjava novu vladu zemlje", dok srpska kampanja protiv priznavanja Kosova i njene tesne veze sa Kremljom u velikoj meri prolaze nekažnjeno.

Neuravnotežen odnos prema Srbiji i Kosovu

Kongresmen Engel je isti stav izneo u saopštenju objavljenom 27. marta.

- Dok se slažemo da kosovske tarife uvedene na robu iz Srbije - koje su sada ukinute - pre svega naudile tzv. Kosovu i njegovim građanima, to sredstvo koriste vlade širom sveta, a često i sama Trampova administracija. Tzv. Kosovo je blizak saveznik SAD-a i pozivamo vas da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup prema njegovoj demokratski izabranoj vladi - napisali su kongresmen Engel i senator Menendez.

Vlada tzv. Kosova je 1. aprila donela odluku da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mera reciprociteta prema Srbiji. Takse je uvela prethodna vlada Ramuša Haradinaja, 2018. godine, uz obrazloženje da je to odgovor na „agresivnu kampanju Srbije" protiv priznanja Kosova i njegovog članstva u međunarodnim institucijama.

- Američki zakonodavci podsećaju da je 23. januara, Ričard Grenel, američki ambasador u Nemačkoj i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi, koji je ujedno specijalni predsednikov izaslanik za pregovore Srbije i tzv. Kosova, pozvao Srbiju da zaustavi kampanju protiv priznanja nezavisnosti tzv. Kosova u isto vreme kada je pozvao tzv. Kosovo da ukine takse.

- Od tada, američki pritisak na Srbiju po svemu sudeći je opao dok je pojačan pritisak na tzv. Kosovo - konstatuju američki zakonodavci.

OVI VIŠE NEMAJU MERE! NATO IZ PODGORICE NE KRIJE BES ZBOG SRBIJE! Smeta im što je Beograd dobio pomoć iz Kine i Rusije, ali i zahvalnost naše zemlje Moskvi i Pekingu!

- Neravnoteža u odnosu Trampove administracije prema Beogradu i Prištini odvija se u kontekstu jačanja srpskih veza sa Moskvom i povećanog uvoza ruskog oružja. Te nabavke oružja od administracije zahtevaju uvođenje sankcija Srbiji po zakonu o suprostavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), koji je Kongres usvojio posle ruskog mešanja u izbore 2016. - navode Engel i Menendez.

- Molimo Vas obavestite nas zbog čega administracija nije uvela te sankcije niti aktivno izvršila pritisak na Srbiju da okonča svoje globalne aktivnosti protiv priznavanja nezavisnosti Kosova - navode Engel i Menendez u pismu državnom sekretaru Pompeu.

Traže od Brisela da im se priključi

U pismu sekretaru Pompeu, dvojica članova Kongresa ističu da "snaga i trajnost američkih diplomatskih napora mogu da budu uspešni samo uz tesnu koordinaciju sa saveznicima u Evropi."

- Srbija i tzv. Kosovo su evropske zemlje sa krajnjom aspiracijom da se pridruže EU, a tzv. Kosovo se nada i budućem članstvu u NATO-u. Svaki pokušaj da se pregovorima dođe do rešenja između Beograda i Prištine treba da se obavlja zajednički sa Briselom i drugim ključnim evropskim prestonicama", konstatuju američki zakonodavci.

ONI SU I DO SADA JURIŠALI NA NAJSTRAŠNIJU VATRU, a sa novom ruskom specijalnom opremom ZA NJIH NEĆE BITI NEMOGUĆE MISIJE! AVION ZA SRBIJU KREĆE ČIM GA NATOVARE!

Američki zakonodavci smatraju i da bi Korporacija za milenijumski izazov odmah trebalo da ponovo pokrene primenu svojih investicionih programa, koji su suspendovani sredinom marta. Engel i Menendez izneli su mišljenje da kosovska primena tarifa, kao sredstva u rešavanju bilateralnih sporova, ne predstavlja kršenje programa korporacije, a američkoj administraciji postaviili su pitanje da li je potrebno tradicionalno apolitičnu organizaciju koristiti kako bi se vršio politički pritisak u diplomatskom sporu.

Foto: Reuters

- Ohrabruje nas što je Stejt department uspeo u posredovanju mera izgradnje poverenja, uključujući nedavne ugovore o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i tzv. Kosova. Drago nam je zbog tog napretka, ali pozivamo administraciju da u narednim danima izbegne neizbalansirane taktike 'teške ruke', dok zajedno sa tzv. Kosovom I Srbijom radi na postizanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, koji će odražavati volju naroda obe zemlje - zaključuju u pismu državnom sekretaru Pompeu kongresmen Eliot Engel i senator Bob Menendez


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 4 godine

To bi im proslo..ali sada USA ne vladaju vise Nemci vec Irci...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija