• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

24.04.2020

23:50

MATURANTI RADILI TEST IZ MATEMATIKE! Osmake namučila geometrija

Društvo

MATURANTI RADILI TEST IZ MATEMATIKE! Osmake namučila geometrija

Podeli vest

Osmaci su juče polagali probni test iz matematike, drugi od ukupno tri ispita na maloj maturi. Zbog epidemije koronavirusa budući srednjoškolci testove rešavaju putem internet platforme. Poslednji, kombinovani test, koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju, đaci će raditi danas. Na svakom od tri testa ima po 20 zadataka

Kako kažu mali maturanti, zadaci iz matematike bili su dosta teži nego iz srpskog jezika, koje su rešavali prethodnog dana. Kao i svake godine, učenici kao najtežu oblast izdvajaju zadatke iz geometrije, a najviše su ih namučila pitanja gde su morali da izračunaju uglove, površinu trougla i piramide. Ubedljivo najlakši zadatak bio im je gde su računali koliko evra moraju da zamene u menjačnici kako bi imali dovoljno forinti da kupe suvenir.

Iako je prvog dana probne mature, kada se polagao maternji jezik, bilo problema zbog preopterećenosti onlajn platforme "Moja učionica", juče to nije bio slučaj. Tome je najviše doprineo raspored po kome se zna kada koji đaci rade test. Tako su oni iz Vojvodine radili od osam do 12 časova, iz Beograda od 12 do 16, a đaci iz drugih krajeva Srbije od 16 do 21.30.

Po istom rasporedu danas će polagati kombinovani test.

Učenici svake večeri posle 21.30, kada se završava testiranje, ponovnim logovanjem na platformu mogu da vide rešenja zadataka testa koji su tog dana radili.

Analize zadataka sa sva tri testa sa probne male mature biće emitovane na Trećem kanalu RTS u subotu od 12 do 14.30 - analiza testa iz srpskog jezika 12 do 12.45, matematike od 12.45 do 13.45 i kombinovanog testa od 13.45 do 14.30.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da osmaci na testu iz srpskog jezika nisu prepisivali niti su imali pomagače.

- Osmaci su već prvog dana polaganja probne male mature položili prvenstveno jedan veliki test, a to je test poštenja. Njihovi rezultati pokazuju da nisu prepisivali, niti su imali pomagače.

Odgovorno su proverili svoje znanje, izlaznost na testu iz maternjeg jezika bila je fantastična - rekao je Šarčević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija