NIKOLA NIJE MOGAO DA ČUJE GORU VEST: Jokić ovo nije mogao ni da očekuje
124. 12. 2025. u 22:14
224. 12. 2025. u 22:14
Vesti
Prolećno, lepo vreme obično izmami Beograđane napolje na čašicu razgovara i dobre kafe. To je skoro pa brend Beograda! Prepuni gradski trgovi ljudi koji se druže i uživaju u hrani i piću i živopisno prepičavaju svoje dogodovštine, razmišljanja i osećanja, a posle ove duge izolacije - dosta toga nam se skupilo na pameti.
Međutim, ako je suditi prema nekim prestoničkim kafićima koje smo kontaktirali, čini se da sugrađani neće skoro imati priliku da uživaju u "jutranjoj kafici, tu na ćošku".
- Nismo još odlučili da li ćemo da otvaramo kafić 4. maja. Nismo počeli ni sa pripremama. Dosta toga treba pripremiti, a nešto se ne isplati poslovati pod ovim merama - rekli su za "Blic" iz jednog prestoničkog kafića.
Foto: Tanjug
Problemi koje vlasnici kafića i restorana uglavnom navode su ekonomske prirode. Policijski čas još nije ukinut, a poznato je da najveći broj posetilaca ugostitelji inače imaju u baš u vreme trajanja zabrane kretanja.
Vlasnik jednog voždovačkog kafića ostavljao pozamašnu količinu dezinfekcionih sredstava u svoj lokal.
- Nabavili smo dezinfekciona srdstva i sve što je propisano. Upravo sam sve ostavio unutra. Nabavio sam ih za svaki slučaj, a i svakako će nam trebati - ipak radimo s ljudima i hranom. Ali nećemo još početi sa pripremama jer ni ne planiram da radim u ponedeljak. Previše je rano, po mom mišljenju. Mislim da su ljudi još uplašeni, a ni meni se ne isplati da poslujem pod ovim uslovima. Najviše gostiju mi dolazi posle 18.00 časova, a tad počinje policijski čas - ispričao je vlasnik.
Međutim, neki odvažniji ugostitelji najavili su da će primiti Beograđane uskoro. Možda ne baš u ponedeljak, ali od sledeće nedelje.
- Ne otvaram kafić u ponedeljak, ali ćemo raditi u toku sledeće nedelje. Nabavili smo sva dezinfekciona sredstva, maske i rukavice za zaposlene. Ali najveći problem je distanca među gostima. Zato mislim da ćemo raditi sa pola kapaciteta i da ćemo goste primati samo u bašti lokala. Srećom, lokal ima prostranu baštu pa je tu lakše i manipulisati rasporedom stolova, a verujem i da je na vazduhu manja verovatnoća da se neko zarazi. Nisam siguran kako će sve funkcionisati u praksi. Moraćemo da se prilagođavamo - rekao je jedan beogradski ugostitelj.
Foto: Beta
Igor Mićić vlasnik srpskog restorana “Stara pesma” iz Novog Sada kaže kako je nabitnije da počinju da rade.
- Moje mišljenje je da mere mogu da se sprovedu, ali ipak ima stvari koje ne mogu ili jako teško, kao propisano rastojanje između gostiju. Lokali koji su sa većim kapacitetom su u problemu. Moj stav je da je nama najbitinije da počnemo da radimo. Šta godi bude bilo mi ćemo se ukopiti, jer nemamo drugog izbora. Svako od nas ko se ozbiljno bavi ovim poslom, trudiće se da ispuni sve uslove. Da li je to sve dobro i koliko ima smisla, druga je priča. Ovo vreme što nisam radio iskoristio sam da lokal dovedem do perfekcije i čekam dan da krenem da radim – rekao je Mićić.
Dragan Stanojević predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada kaže da će se vremenom mere ublažavati, nada se krajem maja i sredinom juna. Do tada je potrebno da svi vode računa, postoji lična odgovornost kako zaposlenih tako i vlasnika, ali i gostiju.
Foto: Tanjug
- Na početku će najteže biti noćnim klubovima jer neki neće moći odmah da primene sve mere, ali i restoranima. Njihovi gosti obično su porodice, koje će sada morati da razdvajaju na dva ili više stolova. Što se tiče kafića i malih bircuza, dolazi lepo vreme i sa njim bašte, što je olakšavajuća okolnost. Ljudi će moći da sede u napolju na nekoj manjoj distanici. Teško će da rade i oni koji se bave organizovanjem proslava rođendana, slava i drugih događaja – kaže Stanojević.
Kako dodaje, u Novom Sadu je u ova dva meseca radilo samo 15 odsto ugostitelja koji su se bavili šalter prodajom i dostavom, od ukupno njih 1.600. No, bez obzira što nisu radili, troskovi stižu.
- Šta ćemo sa doprinosima? Oni su samo odloženi pa će u januaru da nas sastavi sve. Kriznom štabu smo poslali predlog da za ugostiteljstvo i turizam kao sektore koji su najviše pogođeni otpišu doprinose. Ne radite dva meseca, a idu vam troškovi komunalija, zakupa i doprinosa. Nismo protiv mera, ali ne mogu da ugostiteljstvo koje je propalo i trgovina koja je procvetala u ovo doba, budu u istoj ravni i da imaju iste mere - nastavio je on.
Ugostitelji u Subotici počeli su da pripremaju objekte i zaposlene za sve što sledi kada budu počeli sa radom.
Uželeli su se posla, podjednako koliko su se gosti uželeli ispijanja kafe u omiljenim kafićima. Međutim, većini nije jasna mera o udaljenosti između gostiju, tačnije da li za jednim stolom mora da postoji distanca između tri ili četiri prijatelja i poznanika koji su došli da zajedno popiju kafu ili je određena udaljenost neophodna od gostiju za susednim stolom. U svakom slučaju, sve što bude bilo neophodno ispoštovaće, tvrde.
Biljana Veljković Vasić, menadžerka jednog od omiljenih kafića Subotičana u centru grada, "Centar kafe", kaže za "Blic" da će goste dočekati stolovi na terasi, na otvorenom ispred kafića i na svakom će biti gel za dezinfekciju ruku.
- Sve što su propisali ispoštovaćemo. Jedno po jedno rešavamo. Prostor smo dezinfikovali još pre zatvaranja, učinićemo to ponovo. Važno je da sada ide sve na bolje. To je svakako lakše za sve nas, u odnosu na početak epidemije kada je sve išlo na gore – kaže Biljana Veljković Vasić.
Ugostitelji se nadaju da će nadležni imati razumevanja i da će im dati dovoljno vremena da se pripreme za sve što je neophodno da bi boravak u kafiću bio bezbedan i za goste i zaposlene.
- Moramo svemu da se prilagodimo, i gosti i zaposleni. Verujem da neće biti problema. Trenutno računamo koliko će trebati novca da bi mogli sve da ispoštujemo. Trošak nije mali, jer sve što moramo da kupimo u sklopu mera, deznfekcioni otirač, sredstva za higijenu i dezinfekciju, zatim odeću za zaposlene koja će morati da se pere na 90 stepeni i drugo košta, a nismo radili skoro dva meseca. Nije lako, ali važno je da smo sačuvali zdravlje – poručuje ugostitelj iz Subotice.
Vlasnici ugostiteljskih objekata u Užicu, iako je najavljeno da će im rad biti dozvoljen od 4. maja, ne preduzimaju ništa da svoje kafiće i restorane pripreme za bezbedan boravak gostiju.
Ovome, kažu, kumuju dva razloga. Prvi je što su još uvek nisu dobili nikakav spisak mera koje će morati da poštuju, a drugi je taj što se još uvek preispituju da li će uopšte u ponedeljak početi sa radom i da li će im posao biti isplativ. Više njih je čak odlučilo i da sa otvaranjem lokala sačeka još neko vreme.
- Spremio sam dezinfekciona sredstva, maske i rukavice, ali ostalo nisam jer ne znam ni koliko ljudi može da mi sedi za stolom, ni koliko gostiju mogu da primim u kafanu, ni koliki razmak treba da bude između stolova. Sa rezervom sam prihvatio 4. maj kao dan kada mogu nastaviti rad jer se datumi ublažavanja mera stalno menjaju - kaže za Milan Kurglagić, vlasnik kafane "Kurlaga" u Užicu.
Kaže da je u kontaktu sa mnogo užičkih ugostitelja i da su svi u nedoumici koje mere treba da preduzmu i da li uopšte da počnu da rade.
Niti je nama isplativo da nam gosti sede po jedan za stolom, niti će, na primer, dva - tri prijatelja da dođu u kafanu da bi sedeli odvojeno. Tek nemamo računicu da otvaramo objeke ako će policijski čas da traje do 18 sati. Nejsano nam je kako će neko da dođe u restoran da pije i jede, a mora da drži masku na licu - napominje Milan Kurlagić.
Pravila, međutim, postoje iako ih možda nisu svi ugostitelji još dobili.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
25.12.2025
14:03
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
25.12.2025
14:15
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji Novog savskog mosta na Starom sajmištu u Beogradu.
25.12.2025
11:05 >> 11:53
Aleksandar Popović, univerzitetski profesor i bivši ministar energetike, dao je intervju tajkunskom listu.
25.12.2025
13:41
Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, gostovala je na tajkunskoj televiziji N1, gde je slobodno govorila protiv aktuelne vlasti, zaboravljajući da pomene sramni primer njenog saradnika Dragana Đilasa.
25.12.2025
10:20
Blokader Srđan Popović uhapšen je kao osumnjičeni za pljačku zlatare u Novom Pazaru, a nekadašnji načelnik BIA sada objašnjava šta je specifično za ovu filmsku akciju.
25.12.2025
11:47
Tri automobila izgorela su rano jutros u Borči, a sumnja se da je požar podmetnuo M.J. (47).
25.12.2025
10:33
Mladić (20) upucan je u utorak uveče u Bačkoj Palanci.
25.12.2025
09:23
Pripadnici Uprave saobraćajne policije sinoć su u Zemunu, oko 2 časa posle ponoći, zaustavili vozača koji je vozio 240 kilometara na sat, bez dozvole i sa sakrivenim tablicama.
25.12.2025
11:35
Srpska policija u međunardnoj policijskoj akciji razbila bandu koja je organizovala plantaže za uzgoj marihuane u Austriji.
25.12.2025
10:51
Poslanici, stojeći u sali sa šalovima u bojama nacionalne zastave, uzvikivali su "Živeo Alžir", aplaudirajući na usvajanje zakona, koji navodi da Francuska snosi "pravnu odgovornost za kolonijalnu prošlost u Alžiru i tragedije koje je izazvala", prenosi Gardijan.
25.12.2025
14:00
Ukrajinski državljanin poreklom iz Zaporožja, rođen 1976. godine, pripremao je teroristički napad na federalno gasno skladište i parking pogona odbrambene industrije u Kaluginskoj oblasti, saopštile su ruske bezbednosne službe.
25.12.2025
13:10
Istorijsko jačanje vojnih kapaciteta Kine čini Sjedinjene Američke Države sve ranjivijim, iako Vašington ne vodi agresivnu politiku prema Pekingu, navodi se u godišnjem izveštaju Pentagona Kongresu o vojnim i bezbednosnim razvojima u vezi sa Kinom.
25.12.2025
13:00
Ukrajinske oružane formacije povlače se sa pojedinih položaja u Sumskoj oblasti nakon teških gubitaka, dok ruske snage nastavljaju da proširuju bezbednosnu zonu duž granice, saopštili su izvori iz ruskih bezbednosnih struktura za agenciju RIA Novosti.
25.12.2025
12:40
Obilne kiše potopile su obalu Kalifornije na Badnje veče, izazvavši brojne bujične poplave. Putevi su se pretvorili u reke noseći krš, kamenje, blato i otpad. Meteorološki uslovi su čak ispunili kriterijume za davanje upozorenja na kratkotrajni tornado.
25.12.2025
12:30
Igrani film "Đeneral" imaće svoju svečanu premijeru 21. januara u Beogradu a Dragoljuba Dražu Mihailovića glumiće srpski glumac Nikola Rakočević.
25.12.2025
13:30
Glumica Srna Lango, iznenadila je javnost priznanjem da i danas, u 54. godini, ima naviku iz detinjstva da sisa palac.
25.12.2025
12:59
Superstar televizija će tokom predstojećih novogodišnjih praznika publiku iznenaditi novim kinematografskim hitovima, namenjenim zajedničkom okupljanju i zabavi za sve generacije.
25.12.2025
11:50
Glumac Pet Fin, poznat po ulogama u kultnim serijama "Prijatelji" i "Seinfeld", umro je u 60. godini nakon duge i teške borbe sa najtežom bolešću, ali javnosti nikada nije otkriveno o kojoj vrsti raka je reč.
25.12.2025
10:54
Aluminijumska zaštita za vetrobran može da bude jednostavno rešenje za jedan od najvećih zimskih problema - hladna stopala.
25.12.2025
13:00
Za mnoge ljude, unošenje jelke i njeno ukrašavanje je radosna rutina. Međutim, vlasnici mačaka često gledaju na ovaj proces sa dozom straha, a uz par trikova možete da rešite ovaj problem.
25.12.2025
11:40
Posna baklava od tri osnovna sastojka osvojila je internet, priprema je brza, a rezultat savršen.
25.12.2025
10:20
Kada se približava poslednja noć u godini, svaka žena želi da zablista i ostavi neizbrisiv utisak. U tom trenutku, ništa ne govori više od hrabrosti, elegancije i samopouzdanja od crvene haljine.
25.12.2025
09:40
Trik s običnom daskom za peglanje i metlom može vam znatno olakšati posao pakovanja poklona za najdraže.
25.12.2025
12:20
Protiv pobednice rijaliti programa "Veliki brat" Marijana Seifert koja se vodi kao nestala pokrenut je postupak zbog neizmirenih finansijskih obaveza.
25.12.2025
13:07
Pevačica Jelena Karleuša žustro je osudila koleginice Aleksandru Prijović, Teu Tairović i Mariju Mikić, što nose budne od pravog krzna.
25.12.2025
12:42
Pevač Aleksandar Misojčić Xander imao je saobraćajku i udario je u bankinu, a sada se oglasio i objavio fotografije sa lica mesta.
25.12.2025
12:12
Pevač Marko Tadić napravio je pravi spektakl novim spotom koji je sniman u Maroku, usred pustinje, a ceo projekat odiše luksuzom kakav se retko viđa na domaćoj sceni.
25.12.2025
12:01
Na mrežama je osvanuo snimak bivše učesnice "Zvezda Granda" Krstinje Todorović kako govori engleski, nakon čega su je svi uporedili sa legendarnim snimkom Nenada Kneževića Kneza.
25.12.2025
11:42
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar