• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

06.05.2020

08:08 >> 08:10

(VIDEO) VANREDNO STANJE PRED UKIDANJEM, ali epidemiolog Kon SKEPTIČAN! Rezultati istraživanja će pokazati tačno stanje stvari!

Društvo

(VIDEO) VANREDNO STANJE PRED UKIDANJEM, ali epidemiolog Kon SKEPTIČAN! Rezultati istraživanja će pokazati tačno stanje stvari!

Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da to što će biti ukinuto vanredno stanje ne znači promenu čitavog sveta. Kako je rekao, do sada smo se ponašali tako da smo sprečavali kontakte, a sada se to zove izbegavanje kontakata, naročito za starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Predrag Kon je rekao da kontakti omogućuju virusu da opstane i da, što ih manje imamo, kraće će trajati cirkulacija virusa u ovom talasu. Zbog toga navodi da ne bi trebalo mnogo da promenimo ponašanje kada se ukine vanredno stanje.

Govoreći o gradskom saobraćaju koji u Beogradu počinje od 8. maja, Kon je rekao da bi i dalje trebalo govoriti da je gradski saobraćaj zabranjen za opštu upotrebu i da mogu da ga koriste samo zaposleni.

Dodao je da će oni morati da koriste maske i rukavice i da je i u samim vozilima poseban režim.

"I to će trajati neko vreme. Pratićemo da li virus i dalje pada u cirkulaciji i koliko se smanjuje rizik od ulaska u gradski prevoz po pitanju prenošenja virusa", naveo je Kon za RTS.

Foto: printscreen RTS

Na pitanje o kolektivnom imunitetu, Kon je rekao da je on lično skeptik i da ne misli da uz ovolike mere i sprečavanje kontakta imamo prokuženu populaciju.

Navodi da bi zato trebalo tako i da se ponašamo jer je veliki broj ljudi ostao osetljiv, ali rezultati istraživanja će pokazati kakvo je tačno stanje.

Rekao je da nije nemoguće da je virus bio prisutan u populaicji i ranije, ali da je sigurno da ako jeste, to je bilo sporadično.

Predrag Kon je istakao da još uvek nije doneto rešenje o otvaranju granica i da će se verovatno tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju. Mere karantina ili izolacije će zavisiti od rezultata testa.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija