• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.05.2020

16:45

MINISTAR VULIN: Modernizovana "Gvozdika" će još dugo služiti Vojsci Srbije!

Društvo

MINISTAR VULIN: Modernizovana "Gvozdika" će još dugo služiti Vojsci Srbije!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas konstrukcionim ispitivanjima gađanjem iz modernizovane samohodne haubice 122 mm "Gvozdika" na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade"

Ministar Vulin je istakao da je "Gvozdika" artiljerijsko oruđe koje je, po planovima nekih ranijih ministara i ranijih ministarstava, trebalo da bude isečena i izbačena iz upotrebe u našoj Vojsci.

- Kao što vidite, ovo je odlično artiljerijsko oruđe, a sa modernizacijom koju upravo radimo na njoj, koju ste mogli da vidite na ovom funkcionalnom modelu, "Gvozdika" pokazuje da je izuzetno upotrebljiva, veoma korisna i da će još dugo, dugo sa modernizacijom, moći da služi u našoj Vojsci - naglasio je ministar Vulin.

Foto: www.mod.gov.rs

 

Prema njegovim rečima, povećan joj je domet, ugrađen je jedan od najsavremenijih sistema za upravljanje vatrom, u stanju je da dejstvuje sa položaja već nakon 20 sekundi od kako dođe na odgovarajući položaj i isto toliko vremena joj je potrebno da promeni položaj.

- Mnogo je konfornija za samu posadu, ima odgovarajuće balisticke računare koji su u stanju da bez računanja i neposrednog rada vojnika pronađu i pogode cilj. Imate jedno moderno i savremeno sredstvo koje je neuporedivo jeftinije od sredstava istog kvaliteta kad bi bili kupovani od nekog sa strane - istakao je ministar Vulin.

I ovde pokazujemo, ocenio je ministar odbrane, da je naša domaća pamet, jer modernizaciju sprovodi Vojnotehnički institut, veoma konkurentna, veoma prilagodljiva i veoma korisna za našu vojsku.

 

- Artiljerija u Vojsci Srbije je veoma važan rod i Vojska Srbije je u svim ratovima, od Prvog svetskog rata do danas, artiljerijom dobijala premoć. Mi to, naravno, nećemo izgubiti. Sa modernizacijom i naše raketne artiljerije, ali i sredstava kakva je "Gvozdika", samo ćemo ojačati našu vojsku za daleko manje sredstava, nego kada bismo kupovali nešto novo - zaključio je ministar Vulin.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17