• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

24.05.2020

09:43

(VIDEO) DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ KONAČNO OTKRIO JEDNU OD NAJVEĆIH TAJNI - KADA ĆE SKINUTI ZAŠTITNU MASKU!

Društvo

(VIDEO) DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ KONAČNO OTKRIO JEDNU OD NAJVEĆIH TAJNI - KADA ĆE SKINUTI ZAŠTITNU MASKU!

Podeli vest

Imunolog Srđa Janković je za RTS rekao da je epidemiološka situacija povoljna ali da sporo opada broj novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou i da rep epidemije mora da traje. Rekao je da se nada će tokom leta da bude dan bez novoobolelih od kovida 19.

Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da sve mere koje su na snazi kao preporuke još uvek imaju ključni značaj da se epidemija privede kraju onako kako treba.

Ističe da bi broj novootrivenih slučajeva padao stabilnije da nije bilo novih žarišta.

Kako je rekao, epidemiološka slika ohrabruje, ali ne treba prerano misliti da je kraj jer, dokle god imamo osetljivu populaciju, moguće je razbuktavanje virusa.

Janković je istako da nije došlo do ponovnog ubrzanog prenošenja virusa kroz zajednicu i da je to najvažanije.

Dodao je da kriva preminulih kasni u odnosu na krivu zaražanih jer bolest traje neko vreme. Takođe, kaže da je sve veći udeo slučajeva sa lakšom kliničkom slikom kao i da je sve veći broj asimptomatskih slučajeva.

Govoreći o slučaju zaraženih u pozorištu u Zaječaru, Janković je rekao da se u ovom trenutku testiraju njihovi kontakti. Misli da će to ostati lokalizovano na taj kolektiv i članove njihove primarne porodice.

"Nova žarišta su očekivana i tamo se odmah reaguje tako što se steže protivepidemijski obruč oko njih", naveo je Janković.

Foto: printscreen RTS

Ipak, navodi da je situaicija povoljna svuda gde nisu otkrivena nova žarišta i da epidemija jenjava. Objasnio je da je broj teško obolelih smanjen, ali da to ne može odmah da se pripiše biološkom slabljenju virusa, već više samom jenjavanju epidemije.

Za odjavu epidemije potrebno je da prođe 28 dana bez novootkrivenih slučejava. Jedno od čestih pitanja koje je dobijao Srđa Janković jeste kada će prestati da nosi masku.

"Obećavam da ću da skinem masku kada budemo imali nula slučajeva. Neću baš da čekam 28 dana", rekao je Janković za RTS i dodao da će ponovo da je stavi ako se pojave novi slučajevi.

Kaža da je i njemu dosta maske i da sigurno ne bi morao da je nosi u svim situacijama, ali da je odlučio da ne bude "sad ovako, sad onako".

Napominje da se nada da neće proći mnogo vremena i da bi tokom leta trebalo da se dogodi dan sa nula slučajeva.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Strucnjak za maske

pre 3 godine

Ја мислим да доктор Јанковић треба до краја живот да носи маску. Лепо је што се доктор брине, што има идеје, али то је само једно мишљење. Таман смо се ослободили комуниста и диктатуре пролетаријата, и власти која нас води у светлу будућност, сад нам још само треба диктатура медицине, и лекарски тим који нас води у здраву будућност. Како су нас водили они први, тако би нас одвели и ови други. То је моје мишљење. Дакле, лекари нека лече, ако умеју, ако не умеју, нека науче, а маске нека носе, ако им се носе. У реду... Тренутно лекари не умеју да лече корону, а немају ни вакцину. Нико се није научен родио, али исто тако нема ни право да иде около и набија људима маске на лице. Себи може, ако хоће. Ако може доктор Јанковић да каже шта мисли, могу ваљда и ја. А власт нека одлучи како треба, па ће с обзиром на одлуке имати одговарајуће политичке последице.

POSTOJE SVI USLOVI DA SE EPIDEMIJA PONOVO RAZBUKTI Srđa Janković: Svako popuštanje biće vrlo oprezno, na kašičicu
Društvo

POSTOJE SVI USLOVI DA SE EPIDEMIJA PONOVO RAZBUKTI Srđa Janković: Svako popuštanje biće vrlo oprezno, na kašičicu

Od početka epidemije i uvođenja vanrednih mera očekujemo trenutak kada će situacija početi da se normalizuje. Ti trenuci su stigli. Imunolog Srđa Jankovića rekao je za RTS da naša epidemijska kriva opada. U ovom trenutku ako bismo naglo popustili i prestali da suzbijamo epidemiju, postoje svi uslovi da se ona ponovo razbukti kao da ništa nismo uradili, ukazao je Janković.

26.04.2020

12:43

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija