• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

25.05.2020

11:21

OVO SE STVARNO NE ISPLATI, U GRČKU MOGU SAMO DVOJE U JEDNIM KOLIMA! Braća Grci doneli rigorozne mere za strane turiste

Društvo

OVO SE STVARNO NE ISPLATI, U GRČKU MOGU SAMO DVOJE U JEDNIM KOLIMA! Braća Grci doneli rigorozne mere za strane turiste

Podeli vest

U automobilu mogu da budu najviše po dve punoletne osobe! U autobusima svako drugo mesto mora da bude slobodno, a klima ne sme da se uključuje. Obavezno nošenje maski tokom putovanja

Svi koji ovog leta odluče da putuju u Grčku na more moraju znati da u ovu zemlju ne mogu ući ukoliko se u automobilu nalaze više od dve osobe (vozač i jedan putnik), najnoviji su zdravstveni propisi grčkog ministarstva turizma!

Jedini izuzetak biće porodice s dva maloletna deteta koje će moći zajedno da putuju. Stroge mere propisane su i za autobuse, u kojima će se broj putnika smanjiti za čak 50 odsto. Da stvar bude gora, tokom celog putovanja turisti će morati da nose zaštitne maske, a klima ne sme da se uključuje.

Obavezne maske

Stručnjaci savetuju naše građane da ovo leto ipak provedu u Srbiji, jer se nikako ne isplati rizikovati i izgubiti nekoliko hiljada evra na propalo letovanje u slučaju zaraze i lečenja koje ne pokriva nijedno osiguravajuće društvo, niti državni Fond za zdravstveno osiguranje.

Foto: Informer.rs

Prema novim grčkim propisima, putnici u autobusu će sedeti tako da sedište pored njih mora biti prazno, pa će svaki autobus moći da primi najviše 50 odsto svog kapaciteta. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u toku celog putovanja. Na vratima mora biti obezbeđeno dezinfekciono sredstvo za putnike i osoblje, a preporuka je da se postave paravani od pleksiglasa kojima će vozači biti odvojeni od putnika. Vozači autobusa neće smeti da uključe klima-uređaje, već će se u toku celog puta vozilo prirodno provetravati otvaranjem prozora ili šibera.

Rigorozne mere moraće da se poštuju i u kombijima i mini-busevima. Prema propisima, kod vozila koja imaju sedam sedišta maksimalan broj putnika biće dva plus vozač. Vozila sa devet sedišta moći će da prime pored vozača još tri putnika.

Muke grčkih ugostitelja

Tri od 10 ugostiteljskih objekata u Grčkoj ne mogu od danas da počnu s radom jer ne ispunjavaju propisane mere zaštite od koronavirusa.

Samo 2.000 takvih objekata u solunskoj regiji imaju dozvolu da postave stolove i stolice na otvorenom. Mnogi od njih neće moći da opstanu pružajući samo uslugu "za poneti". Kafići i restorani će biti otvoreni uz neka ograničenja koja uključuju i da razdaljina između stolica mora da bude 1,7 metara i da u prostoru bašte sme da sedi najviše šest gostiju.

 

Ostanite u Srbiji

Svako putovanje van Srbije i novi kontakti sa nepoznatima mogu da ugroze zdravlje, slažu se doktori Danica Grujičić i Predrag Kon.

- Ne znamo kako će ovaj virus nastaviti da se širi po drugim zemljama, ni kada će sve zemlje uspeti do kraja da ga iskorene. Nemamo potpunu i realnu sliku epidemije korone u Evropi i svetu. Nije isključeno da virus mutira pod visokim temperaturama, pa može da se desi da epidemija ponovo bukne dok ste, na primer, na moru u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj ili bilo gde u inostranstvu. Zbog deset dana letovanja na moru rizikujete da se zarazite, da ugrozite zdravlje i život - upozorila je prof. dr Grujičić.

Foto: Informer.rs

I epidemiolog dr Predrag Kon više puta je napomenuo da je najbezbednije da se leto provede u svojoj zemlji:

- U inostranstvu biste sretali turiste iz različitih krajeva sveta, a ne znate kako su se oni štitili, lečili... Ukoliko putujete po našoj zemlji, to je drugačije. Jednostavno, bezbednije je. Sve više mojih kolega lekara misli kao ja...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Balkan_b0y

pre 3 godine

Samo Hrvatska najlepše more i najbolji ljudi

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija