• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

28.05.2020

07:06

ZBOG ŠALE NA TITOV RAČUN NOVINARKA POSLATA NA GOLI OTOK! Ispričala je vic kolegama, a onda su u redakciju došla dvojica agenata Udbe... (FOTO)

Društvo

ZBOG ŠALE NA TITOV RAČUN NOVINARKA POSLATA NA GOLI OTOK! Ispričala je vic kolegama, a onda su u redakciju došla dvojica agenata Udbe... (FOTO)

Podeli vest

Josipu Brozu su se posvećivale mnoge pesme u vreme njegove vladavine, a jedna od najpoznatijih bila je "Druže Tito, ljubičice bela" koja je koštala mladu novinarku Jovanku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine

O novinarki Jovanki Ženi Lebl, Beograđanki jevrejskog porekla koja je preživela i nacistički logor i Goli otok, retko se govori u mejnstrim medijima. Jedan od retkih tekstova o njoj 2013. godine objavila je srpska Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

- Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je proizvela belu ljubičicu od 100 kila, aludirajući na pesmu "druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela". Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dvojica pripadnika Udbe jer je, rekli su, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je bila od 1949. do jeseni 1951. godine, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Potom je izbačena i iz Udruženja novinara - objavila je Politika 2013. godine.

 

 

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl je objavila knjigu "Ljubičica bela", koja je u Izraelu postala bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopšte nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

- Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gde ga trebate razbiti. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu - pisala je.

- Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekla deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji - svjedočila je Lebl.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jedno lepo davno proslo vreme

pre 3 godine

Samo je bilo potrebno da si dobar nista vise, ostalo dolazi samo po sebi.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija