• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.06.2020

11:23

BEZOČNI FALSIFIKAT ISTORIJSKIH ČINJENICA! Albanci snimili film "kako su im Srbi ukrali istoriju", I SVE NAŠE SVETINJE PRIPISALI SEBI!

Društvo

BEZOČNI FALSIFIKAT ISTORIJSKIH ČINJENICA! Albanci snimili film "kako su im Srbi ukrali istoriju", I SVE NAŠE SVETINJE PRIPISALI SEBI!

Podeli vest

Na albanskoj televiziji Top kanal, koja se može pratiti i na KiM i u Severnoj Makedoniji, 30. maja je u udarnom terminu prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

Iz Ministarstva poručuju da se u filmu "bezočno falsifikuju istorijske činjenice", a srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike, na štetu Srbije i srpskog naroda.

Kako se u dopisu navodi, u skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj "sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi".

"Ministarstvo kulture i informisanja ponovo mora da ukazuje domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država u regionu koje su usmerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne tako i nematerijalne. Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid", piše u dopisu.

Foto: AP photo/wikipedia

Iz Ministarstva kulture i informisanja pozivaju sve nosioce takvih pokušaja, pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svesni i delatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji a naročito i u međunarodnim okvirima.

"Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak.Srpski narod gde god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran ali odlučan način", piše u dopisu Ministartva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija