• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Borba/Informer

02.06.2020

19:40

SRBIJI HOĆE DA SMESTE DA NJENI PILOTI U RUSKIM MIGOVIMA U LIBIJI BOMBARDUJU TURSKU VOJSKU! Nešto se opasno  sprema, ovo nije slučajno!

Društvo

SRBIJI HOĆE DA SMESTE DA NJENI PILOTI U RUSKIM MIGOVIMA U LIBIJI BOMBARDUJU TURSKU VOJSKU! Nešto se opasno sprema, ovo nije slučajno!

Podeli vest

Kraj rata u Libiji je još jako daleko, ali "nepoznata letelica" ruske proizvodnje već je počela da deluje. Borci MiG-29 započeli su seriju napada na turski teretni brod s oružjem i fregatu turske mornarice. O tome postoje mnoge verzije: neki govore o "Putinovim sokolovima", drugi o "Lukašenkovim jastrebovima", a treći pričaju o srpskim pilotima za komandama migova

Vojni eksperti upozoravaju da je reč o opasnoj igri i da neko pokušava da u libijsku klanicu uvuče našu zemlju! 

- Nije probelm što je verovatnoća da su Srbi za komandama MiG 29 gotovo besmislena. Problem je što mediji o tome pišu, a naša zemlja ima mnogo iskustva sa takvim kampanjama! Svakom ataku na Srbiju prethodila je besomučna medijska priprema! Tako je bilo devedesetih u BiH i Hrvatskoj. NATO agresiji prethodio je, takođe, medijski linč Beograda. Zato treba biti posebno obazriv prema pisanjima nekih medija da naši piloti učestvuju u borbama u Libiji i to protiv Turske - kaže sagovornik Informera.

On dodaje da ne treba odbaciti ni mogućnost da se iza svega krije namera da se posvađaju Srbija i Turska, koje su poslednjih godina uspostavile blisku saradnju, pre svega na ekonomskom planu.

- To očigledno nekom smeta, mnogo je interesa da se sruše srpsko-turski odnosi, a posebno je do toga stalo nekim zemljama u regionu. Ne treba zaboraviti i da je trenutno u fokusu NATO, EU i SAD problem Kosova koji bi da reše na štetu Srbije. U svakom slučaju naša zemlja mora da odgovori na ovakve medijske nasrtaje - jasan je naš izvor.        

Kako god bilo transfer međunarodnog kontingenta plaćenika u Libiju je sve veći. Očigledno, u severnoj Africi započinje još jedan potpuni rat, u kom će ponovo učestvovati široka međunarodna koalicija.

Oko situacije u Libiji javlja se puno dezinformacija, ali pokušajmo da izdvojimo činjenice. Opšti kontekst građanskog rata zapada i istoka Libije mora se uzeti u obzir.

Na strani zvaničnog Tripolija i vlade Fajez al Saraja (PNS) su Turska i Katar. LNA Kalifa Haftara podržava široka međunarodna koalicija u koju su donekle uključeni Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Francuska. Uprkos priznavanju PNS-a od strane Kremlja, čini se da su simpatije ruskog rukovodstva na strani feldmaršala.

Pre više od godinu dana, LNA je pokušala da uredi blic-krig, odmah zauzevši Tripoli, ali se zaglavila. Glavni grad ja zadržan, štaviše, nakon zvaničnog poziva PNS-a, Ankara je prebacila svoje trupe i militante sa severa Sirije u Libiju.

Uz njihovu podršku i široku upotrebu turskih napadačkih bespilotnih letelica, vojska Kalife Haftara trpela je poraz za porazom, vraćajući se na istok.

SVET STREPI, ŠTA ĆE MOSKVA URADITI! KIJEV ZAVRNUO VODU KRIMU, PUTINOVA ČELIČNA TUŽITELJKA UKRAJINCIMA poručila da kriminalna politika neće proći!

Plemenski savezi se sada zaklinju na odanost vladi Fajez al Saraja. Sledeći cilj, Tripoli je nazvao napad na grad Tarhuna, važan centar za podršku snabdevanja LNA.

Feldmaršalu u pomoć doleću "nepoznati avioni" ruske proizvodnje, borbeni avioni MiG-29 i, verovatno, bombarderi Su-24. Borbeni avioni nemaju identifikacione oznake, a njihovi piloti tvrdoglavo ćute u vazduhu, tako da je još uvek teško utvrditi njihovo poreklo.

O tome postoje mnoge verzije: neki govore o "Putinovim sokolovima", drugi o "Lukašenkovim jastrebovima", a treći pričaju o srpskim pilotima za kontrolnim tablama.

Foto: Reuters

Najvažnije nije gde, već zašto su stigli. Na primer, pojedini stručnjaci veruje da MiG-29 mora da "prizemlji" turske UAV-ove da bi smanjio ofanzivni potencijal PNS-a.

Takođe je skrenuta pažnja na činjenicu da je Ankara mogla da odgovori na pojavu borbenih aviona prebacivanjem sopstvenih F-16. Navodi se da su "neidentifikovani" MiG-29 grubo oterali turski brod koji je nosio puno oružja PNS-u, kao i ratni brod turske mornarice koji ga prati.

Informacije su različite: brojni izvori javljaju da je izvršen pravi vazdušni napad, dok drugi kažu da je avion koristio lako oružje, prolazeći „rafalom" u blizini neprijateljskih brodova.

Podsetimo da je na obale Libije predsednik Erdogan poslao fregate Gabja 496 Gokova i 497 Goksu američke proizvodnje kako bi pokrio PNS svojim sistemom protivvazdušne odbrane.

NEĆE MOĆI, NISU SRBI OVCE! SARAJEVO BI DA POSTAVI NATO VOJSKU UZ DRINU, NA GRANICU SA SRBIJOM! Hrvati znaju sve, ali mudro ćute!

Ovaj događaj će očigledno podići konfrontaciju na sasvim novi nivo. Turci će bez sumnje odgovoriti prenošenjem sopstvenih borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane u Libiju i ojačaće morsku komponentu.

Haftar dobija ogromnu pomoć sa druge strane. U pomoć feldmaršala, stigao je odbor sa plaćenicima iz brojnih stranih država: Francuske, Južne Afrike, Australije, Velike Britanije, Malte, pa čak i SAD. Veruje se da će njihov zadatak biti da zaustave isporuku turskog oružja PNS-u.

Očigledno je da su svi protiv Ankare zbog sporazuma o podeli međunarodnih voda, a koji je Ankara primorala zvanični Tripoli da potpiše.

Zahvaljujući njemu, kontrola nad teritorijama Istočnog Sredozemlja, gde su se energetski interesi mnogih igrača isprepletali, pala je u ruke predsednika Erdogana.

Foto: Reuters/fotomontaža

U ovoj fazi izgleda da je Ankara pobednica: dok u Tripoliju ima lojalni PNS, svi memorandumi ostaju validni. To znači da će Turci do kraja podržati Fajezovu vladu, a njegove šanse su vrlo dobre.

PUTIN UKAZAO NEVIĐENU ČAST SRBIJI! NA PARADI POBEDE U MOSKVI PRODEFILOVAĆE I 75 SRPSKIH VOJNIKA I OFICIRA! Rusija zna ko se borio protiv nacista!

Za sada niko ne može da predvidi ponašanje Rusije i šta će se dalje događati. Situacija previše liči na onu u Siriji pre ulaska Rusije u rat, kada je izgledalo da su SAD završile posao a onda je ruska vojska iznenada ušla i napravila preokret.

I naravno, ostaje pitanje, ko lansira priče da su srpski piloti za komandama ruskih avionima bez oznaka koji bombarduju turske položaje


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vera

pre 3 godine

Znači li to da se otkrilo kako Srbi služe gazdi Putinu tajno da to srpski narod niti ne zna?

Serve

pre 3 godine

Srbi su celu istoriji nečiji robovi i sluge! Prvo su bili sluge Rimljanima pa Vizantiji pa Osmanliji a sada Rusiji....

predrag

pre 3 godine

Koja li je muka tebe pritisla kada si uspeo-la da kreiras ovakav ,,komentar''?Svejedno,3+ za trud,ovu mudroliju je trebalo smisliti.

vojkan

pre 3 godine

Moguce je da im neki nas bivsi pilot, za pare, ali malo verovatno. Ali turci su odbacili LNA i unistili im cak 6 MIG-29 i 2 SU-24 a i 6 sistema Pancir S1( bespilotnim dronovima).... tako da situacija i nije vise na strani LNA koju Rusija "ne snadbeva".....inace turska fregata je bila ona tipa Mekko 2000 ( Harpoon protivbroske rakete i MK -21 VLS) , slicna onoj sto su kinezi ukrali planove i sada prave svoju, jos usavrseniju verziju

aha

pre 3 godine

tako se isto lazno pricalo o Srbima u Ukrajini... do se oni sami nisu pohvalili na tviteru....

Perica

pre 3 godine

Pa to je bar lako proveriti. U Srbiji ima manje od 20 pilota koji mogu upravljti MIGom 29. Ako su svi tu onda nema dileme. A i Ruaki MIGovi se razlikuju od naših da su i ovi naši piloti morali na obuku kako bi upravljali ovima što smo dobili.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija