• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/B92

05.06.2020

18:49

DA SMO ZNALI TADA OVO ŠTO SADA ZNAMO... Doktorka Darija otkrila ŠTA BI URADILA da može da vrati vreme!

Društvo

DA SMO ZNALI TADA OVO ŠTO SADA ZNAMO... Doktorka Darija otkrila ŠTA BI URADILA da može da vrati vreme!

Podeli vest

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da ne bi menjala nijednu odluku u vezi sa epidemijom korona virusa, kada bi mogla da se vrati unazad

- U zavisnosti od aktuelne situacije u svetu, gledali smo koje su to najbolje mere u suzbijanju epidemije. Odgovorno tvrdim da bismo svaku svoju odluku ocenili najvišom ocenom. Da smo znali bolje, bolje mere bismo u tom momentu doneli - rekla je ona.

Ona je rekla da svi mogu da komentarišu mere nakon prvog talasa epidemije.

- Mi smo radili 24 časa i gledali koja je to najbolja moguća mera. Sigurna sam - da se vratimo u taj trenutak, ne bismo ništa menjali - smatra zamenica direktora Instituta "Batut".

Foto: prinstscreen RTS

Srbija poslednjih dana beleži veći broj novozaraženih. Danas je registrovano još 96 zaraženih.

- S obzirom na to da sada sve kontakte testiramo, veća je i verovatnoća da ih otkrijemo. Kada nismo sprovodili ovakvo testiranje, govorili smo da je zaraženih više za pet do deset puta. Šta nam sada ostaje kao potencijalni neprepoznat? Ukoliko neki asimptomatski pacijent širi zarazu oko sebe - izjavila je.

Odgovarajući na pitanje kada Srbija može da proglasi kraj epidemije rekla je da će to uslediti kada 20 dana ne bude zaraženih.

- Po definiciji, kada 20 dana nemamo zaraženih. Za male boginje to je trajalo 18 meseci. Odjava epidemije na jednom području ne znači mnogo, i dalje treba poštovati preporuke - smatra ona.

Na globalnom planu, zamenica direktora Instituta "Batut" smatra da će kraj pandemije biti proglašen kada nivo kolektivnog imuniteta u svetu ispuni određen kriterijum.

- I to je arbitarno. Kada se na početku čekalo kada će SZO proglasiti pandemiju, mi smo svi pričali da su uslovi ispunjeni jer se proširilo na dva i više kontinenta. Pobeda se može proglasiti onog momenta kada nivo kolektivnog imuniteta u svetu onemogući epidemijsko širenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Božidar Anđelković

pre 3 godine

Da može da vrati vreme, doktorka Darija bi naučila da postoji tečni kiseonik!

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija