• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2020

10:01

(FOTO/VIDEO) ŠTO SI DOŠLA U SRBIJU? VUČIĆ RAZGOVARAO SA ROBOTOM EMOM u Centru za robotiku i veštačku inteligenciju!

Društvo

(FOTO/VIDEO) ŠTO SI DOŠLA U SRBIJU? VUČIĆ RAZGOVARAO SA ROBOTOM EMOM u Centru za robotiku i veštačku inteligenciju!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas izložbeni prostor Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju u prostoru Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 10 časova počeo je obilazak izložbenog prostora Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju u prostoru Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Foto: printscreen RTV Pink

Prilikom obilaska Centra za robotiku, predsedniku su pokazali robota Emu, koju je predsednik upitao zbog čega je došla u Srbiju.

Foto: Tanjug

Ona mu je odgovorila da je Srbija zemlja koja ima pred sobom budućnost za razvijanje robotičkih disciplina i da će postati jedna od najnaprednijih zemalja na svetu.

"Naravno da sam došla, ja volim Srbiju. Ovo je zemlja sa divnom prirodom i ljudima i ima pred sobom budućnost za razvijanje robotičkih disciplina. Sigurna sam da ćete postati jedna od najnaprednijih zemalja na svetu".

Šta je centar za robotiku

Taj centar je zajednički poduhvat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanike "NetDragon Websoft Holdings Limited" i deo je strateškog programa razvoja Srbije koji prepoznaje značaj i prednost znanja inovacija i interneta.

Svečano otvaranje centra planirano je za prvu polovinu jula kada će u Beograd doći i kineski partneri.

Uz predsednika Vučića izložbeni prostor posetili su i ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Foto: Tanjug

 

Predsednik Vučić je tokom obilaska Centra za robotiku ukazao kako je ovaj centar pokazatelj napretka i razvoja obrazovanja u Srbiji.

Foto: printscreen RTV Pink

Nakon razgovora sa Emom, Vučić je pregledao i druge projekte koji su predstavljeni u izložbenom prostoru Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju, a tom prilikom se upoznao i sa programom nastave za robotiku, kao i sa konceptom pametne učionice.

Foto: printscreen RTV Pink

Interaktivna tabla

Pametne učionice sačinjavaju interaktivne table koje su povezane sa tabletima koje imaju učenici, čime se tradicionalni nedostaci nastave prevazilaze.

(HIT VIDEO) MA NE ŽELIM, BEŽAO SAM OD TOGA, TO ĆE ŠARČEVIĆ! Vučića pozvali da izađe pred interaktivnu tablu, njegov komentar izazvao smeh!

Na taj način profesor samo kontroliše đake, dok oni sami razvijaju svoje sposobnosti.

 

 

U virtuelnoj laboratoriji mogli su da vide kako izgleda jedna lekcija iz fizike, koja je u ovim uslovima bezbedna i pregledna za učenike.

Foto: printscreen RTV Pink

Na ovaj način obrazovanje će biti podignuto na viši nivo, a uz pomoć veštačkih tehnologija i inteligencije đacima će biti ponuđeno sticanje pravih i funkcionalnih znanja.

Svi eksperti koji rade u ovom Centru doprinose napretku i razvoju znanja mladih i obezbeđuju perspektivu za budućnost.

Pametne učionice sačinjavaju interaktivne table koje su povezane sa tabletima koje imaju učenici, čime se tradicionalni nedostaci nastave prevazilaze. Na taj način profesor samo kontroliše đake, dok oni sami razvijaju svoje sposobnosti.

Korišćenjem ovakvih tehnologija, nastavnici su rasterećeni i on više nije izlagač znanja, nego vaspitač. Vrlo je značajno da se nastava i škola ne svodi samo na učenje i ocenjivanje, nego na interakciju, koja će kod učenika probuditi znatiželju za istraživanjem.

Vučić je nakon obilaska rekao da je Srbija dobro razumela da je ovo put u budućnost i da je jako važno za našu zemlju.

"Sve što smo danas mogli da vidimo gotovo je nadrealno. Mislili smo da ovakve stvari nikada nećemo videti u Srbiji, a sada je to realnost. Zahvalan sam kineskim partnerima i kompanijie "NetDragon". Priznajem da sam bio skeptičan, a sada već planiramo da otvorimo jedan ovakav centar u Novom Sadu i jedan u Trsteniku", rekao je Vučić.

"Želimo da obučavamo nastavnike i profesore, da idemo putem novih tehnologija. Srećni smo što mnogo možemo da naučimo od Kineza, i da vidimo kako će ovo da utiče na naš obrazovni proces", rekao je Vučić.

"Verujem da ćemo u digitalnoj sferi biti jedna od najuspešnijih zemalja", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

On je istakao da je Kina pravi partner za ovakve projekte, pošto je ta velika zemlja svetski lider u razvoju veštačke inteligencije. Vučić je rekao da će takav razvoj sjajno uticati na naš obrazovni sistem.

"Zaista sam srećan zbog svega što sam video, hvala Učiteljskom fakultetu i našim kineskim partnerima", rekao je predsednik..

Čen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji, rekla je da je digitalna ekonomija pokretačka snaga društvenog i ekonomskog razvoja celog sveta.

"Kineska i srpska strana sve više sarađuju u ovim oblastima. Nadam se da će i u budućnosti visoka tehnologija postati nova rastuća tačka naše ekonomije", rekla je Bo.

"Digitalne tehnologije su pokretačka snaga razvoja celog sveta. Srpska i kineska strana sarađuju u ovim oblastima, i imamo potencijal da proširimo tu saradnju", rekla je ambasadorka NR Kine Čen Bo.

Foto: Tanjug

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sanja

pre 3 godine

Srbija je drzava koja iz dana u dan ocigledno napreduje. Uz ova nova tehnoloska dostignuca ucenici ce na laksi nacin sticati niva znanja.

Jelena

pre 3 godine

Centar za robotiku i veštačku inteligenciju je još jedan pokazatelj koliko je Srbija kao država napredovala i koliko se približila vodećim evropskim silama!

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija