• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

17.06.2020

19:15

ONI KOJI DOZVOLE JEDNU STVAR OBOLJEVAJU OD KORONE! Doktorka Darija KATEGORIČNA! Objasnila zbog čega je najviše ZARAŽENIH U BEOGRADU!

Društvo

ONI KOJI DOZVOLE JEDNU STVAR OBOLJEVAJU OD KORONE! Doktorka Darija KATEGORIČNA! Objasnila zbog čega je najviše ZARAŽENIH U BEOGRADU!

Podeli vest

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je sada, što se tiče korona virusa, sve na individualnoj proceni rizika i da nijedan zakon ni propis ne može biti iznad sopstvene želje da se ostane zdrav i sačuva porodica

- Oboljevaju svi koji to dozvole i nalaze se na manjoj udaljenosti od metra sa rezervoarom zaraze, a da pri tom ne koriste sredstva zaštite - rekla je Tepavčević za Tanjug i dodala da je sada najvažnija individulana procena rizika i upotreba preventivnih mera.

Tepavčević je rekla da je jako bitno da se zna da se u najvećem delu Srbije bolest ne prijavljuje - u nekim delovima poput Vojvodine čak i tri nedelje, ali i da postoje određena područja u kojima se svakodnevno beleže dvocifrene vrednosti pozitivnih na korona virus.

Foto: Tanjug

- Kada je u pitanju današnjih 96 novih slučajeva, preko dve trećine registrovanih je na podurčju Beograda, a epidemiološka istraživanja pokazala su da se radi uglavnom o okupljanjima u zatvorenim prostorima i kontaktu sa osobama zaraženim na takvim mestima - rekla je ona i dodala da je važno to što se kod najvećeg broja ljudi može utvrditi tačno način na koji su se zarazili.

Prema njenim rečima, važno je da i više od 80 odsto evidentiranih nema simptome ili se radi o blagom obliku kliničkog ispoljavanja.

Foto: printscreen CGTN

Podsetila je da danas po kliničkim karakteristikama i manifestacijama infekcija nema istu sliku kao u martu i aprlilu, ali kao i tada oboljevaju svi bez obzira na pol, starost i zanimanje.

Ponovila je da su držanje fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maske u zatvorenom efikasne itekako i spasavaju živote, rekla je ona i nagalsila da sada ne smemo da se bojimo lične odgovornosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 3 godine

Zarazio se samo onaj koji je to dozvolio??? Kako sada to?? Zar niste vi dozvolili sva ta okupljanja i druzenja i u zatvorenom i na otvorenom... Sta ste ocekivali? Sta da rade oni koji spadaju u 20% i koji imaju tegobe? Da li uopste cujete sebe sta pricate ? Sve ste dozvolili i sada prebacujete da je nasa odgovornost ako se zarazimo? I da je tako kao sto ste rekli, kako covek moze da zna da li u autobusu ili poslu pored nekog ko je zarazen i ne nosi zastitnu opremu (jer ako nosis onda si kukavica i streber i nisi veliki Srbin) ? Cime smo svi mi zasluzili vas takve... da su drugi motivi vazniji od zdravlja.. valjda to mora biti prioritet drzave a i samih pojedinaca kao sto ste naveli.. Neverovatni ste!!!

Djoka Vatreni

pre 3 godine

A sto je ona tako sigurna da nemoze da dobije koronu. Nemogu da je vidim vise!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija