• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

18.06.2020

23:40

LETOVANJE IZ PAKLA! RIGOROZNE MERE ZBOG KORONE NA GRČKOM PRIMORJU! GRCI IZVODE TURISTE IZ SOBA I ZATVARAJU IH U KARANTIN!

Društvo

LETOVANJE IZ PAKLA! RIGOROZNE MERE ZBOG KORONE NA GRČKOM PRIMORJU! GRCI IZVODE TURISTE IZ SOBA I ZATVARAJU IH U KARANTIN!

Podeli vest

Graničari uzimaju lične podatke, adresu hotela i telefon svih putnika, a ako test pokaže da je turista pozitivan na koronu, policija dolazi po njega. U izolaciji se ostaje dokle god dva testa ne pokažu da više nema zaraze, što je u najboljem slučaju dve nedelje

Odlazak na letovanje u Grčku lako se može pretvoriti u pravu noćnu moru. Grci su uveli nemilosrdne mere kontrole zbog koronavirusa, tako da svaki turista koji uđe u zemlju mora da ostavi lične podatke, adresu hotela u kojem će biti, kao i kontakt-telefon, a ako bude pozitivan na kovid-19, policija ga vodi pravo u karantin!

Naime, na samoj granici rade se nasumični testovi na koronavirus, a carinici uzimaju sve podatke o smeštaju i kontakt-telefon kako bi javili rezultate testa.
Ukoliko se ispostavi da je test pozitivan, policija dolazi u hotel ili apartman po ljude i odvodi ih u karantin. U izolaciji se ostaje dokle god dva testa ne pokažu da više nema zaraze, što je u najboljem slučaju dve nedelje. Koliko su u Grčkoj ozbiljni po ovom pitanju, najbolje svedoči podatak da su otvorili čitave hotele-karantine, u koje planiraju da "prebacuju" turiste zaražene koronom.

ŠOK ZA SRBE NA GRANICI! Grci dozvolili ulazak našim turistima, A ONDA USLEDILO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE!

Foto: Rojters

Veliki rizik

O svemu ovome najbolje je posvedočio autor i voditelj emisije "SAT" Mladen Alvirović, koji je putovao od Beograda do Tasosa. On je ukazao na nekoliko velikih rizika koji čekaju turiste ukoliko se odluče da ove godine letuju u Grčkoj.

Šta vas sve čeka u Grčkoj:

* višesatna čekanja i kilometarske kolone na granici
* ručno zapisivanje svih vaših podataka od strane carinika uz obavezu da date tačnu adresu na kojoj ćete odsesti i broj telefona
* nasumično testiranje na granici
* kasniji ulazak u smeštaj
* razdaljina od četiri metra između ležaljki
* red za švedski sto
* sami menjate posteljinu
* soba se čisti i dezinfikuje jednom za 10 dana

- Za ulazak u Grčku čeka se dugo jer našim državljanima graničari uzimaju ručno sve podatke i zapisuju ih u blok. Uz osnovne podatke, morate da date i tačnu adresu gde odsedate i sve kontakt-telefone kako bi mogli da vas pronađu u slučaju da ste zaraženi koronavirusom. Putnike na granici čeka i nasumično testiranje, koje izgleda tako što bukvalno zaustave jedan broj ljudi, uzmu im briseve i šalju na proveru. Ako test pokaže da ste pozitivni, policija dolazi kod vas u hotel ili apartman i vode vas u karantin, gde se zadržavate dokle god ne ozdravite, ma koliko to trajalo. To je veliki rizik, na koji morate da računate ako želite da letujete na grčkom moru. Sve ovo pričam jer uvek postoji šansa da je neko asimptomatski nosilac virusa, da nema nikakve simptome, krene u Grčku i onda mu godišnji odmor presedne - napominje Alvirović i dodaje:
- Može se dogoditi da porodica ode automobilom, da samo suprug ima vozačku i ispostavi se da ima koronu, pa onda cela porodica nema načina da se vrati u Srbiju ili mora s njim da ostane u Grčkoj. Treba da razmislite da li vam se isplati ovakav rizik - naglasio je on.

Foto: AP/Photo

Odložite put

Zamenik direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije ('Juta') Milan Lainović, rekao je da su zbog cele situacije dali preporuku da se na put krene tek od 1. jula.
- Zbog cele ove situacije smatrali smo da je najbolje da prvo vidimo kako će sve da funkcioniše, pa da onda početkom sledećeg meseca krenu organizovana putovanja autobusom, kako bi putnici bili potpuno sigurni - kaže Lainović i dodaje:
- Što se tiče nasumičnog testiranja na koronavirus, to je bio uslov Grčke i mi smo morali da ga prihvatimo. Ono što je za nas bitno jeste da čak i ukoliko se dogodi da neko ima taj virus, Grčka snosi sve troškove lečenja - naglasio je Lainović.

Prazne plaže


Mladen Alvirović otkrio je i da je u Grčkoj zabrinjavajuće mali broj turista, pa su plaže uglavnom prazne.
- U Grčkoj na plažama gotovo i da nema ljudi. Čak je i trajekt za Tasos bio poluprazan, što u uobičajenim okolnostima nije slučaj - kaže Alvirović.

 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 3 godine

E sad jos kad plate boravak u karantinu, kostace semestrar u Grckoj. Ni Grci nisu postupili na posten nacin pozvali su na more a onda vrse rigoroznu kontrolu po hotelima i sve trpaju u karanti jos ako karantin moraju da plate turisti bice teska sramota. Postenije bi bilo da nisu otvarali granicu.

Maxmen

pre 3 godine

Pa gde u svetu ovo ima j vreme kovida 19*** red za švedski sto**

Ubu lju

pre 3 godine

Pa sigurni, tako i treba, a mogu i da ih uzgred malo jebu u dupe, to je dobro za cirkulaciju.

mirjana

pre 3 godine

Nasi Srbi nikako da se dozovu pameti.Zar neznaju da bi Grci prodali mamin pokrov za pare.Lepo ih je predsednik Vucic savetovao.,da ne idu iz zemlje.A sada neka se buckaju u karantinu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija