• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

10.07.2020

18:07

U ČAST VELIKOM SRPSKOM NAUČNIKU! U Užicu obeležili rođendan Nikole Tesle!

Društvo

U ČAST VELIKOM SRPSKOM NAUČNIKU! U Užicu obeležili rođendan Nikole Tesle!

Podeli vest

Udruženje „Tesla na Djetinji“ već sedmu godinu podseća na Teslina dela na dan njegovog rođenja 10. jula. Okuplja naučnike, umetnike i mlade posvećene nauci i promoviše vredno kulturno-istorijsko nasleđe grada. Zbog epidemije koronavirusa ove godine „Tesli u čast“ neće biti okupljanja kod hidrocentrale „Pod gradom“, prve u Evropi, a druge u svetu, napravljene na Teslinim principima naizmenične struje

- Na dostupnim sajtovima, kao i na video bimu postavljenom na platou hidrocentrale, na lokalnim i regionalnim televizijama emitovaće se kratki filmovi i  svečanu akademiju u novom formatu – prilagodjenu  situaciji. Prlaznici mogu zastati i gledati filmove, ali na određenim rastojanjima – rekla je Jelena Božović iu Udruženja „Telsa na Đetinji“.

Gošća ovogodišnjeg događaja Mirjana Prljević, međunarodni savetnik za strateško pozicioniranje, osnivač i direktorka „TESLIANUMA“, rekla je da potrebno povezivanje, prepoznavanje vrednosti koje delimo i tako ostvarili ekonomsku saradnju i tehnički napraviti nove patente.

Foto: Z.G.

SVET DANAS SLAVI SRPSKOG GENIJA! Itan Houk i Kajl Meklahan na obeležavanju Teslinog rođendana u Vordneklifu! (VIDEO)

Vrsni poznavalac Tesle inženjer Goran Marjanović je rekao da je hidrocentrala „Pod gradom“ nemerljivo kulturno i naučno blago ne samo Užica i Srbije, već civilizacije.

Hidrocentrala na Đetinji „Pod gradom“ je na tom mestu napravljena pre 120 godina na predlog čuvenog profesora Velike škole i pionira elektrifikacije u Srbiji Đorđa Stanojevića.

Foto: Z.G.

Kao izaslanik Ministarstva narodne privrede došao je u Užice 1898. godine i obišao klisuru Đetinje i mesto na kom je trebalo da se gradi tkačka fabrika. Našao je da u koritu Đetinje ima dovoljno vodene snage za pokretanje turbina i proizvodnju električne energije koja bi pokretala tkačke razboje, a pri tom i osvetljavala grad. Tek tada je odlučeno da se hidrocentrala gradi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SVET DANAS SLAVI SRPSKOG GENIJA! Itan Houk i Kajl Meklahan na obeležavanju Teslinog rođendana u Vordneklifu! (VIDEO)
Društvo

SVET DANAS SLAVI SRPSKOG GENIJA! Itan Houk i Kajl Meklahan na obeležavanju Teslinog rođendana u Vordneklifu! (VIDEO)

Dan rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih umova i pronalazača, na koji se u Srbiji obeležava Nacionalni dan nauke, 10. jul, biće simbolično obeležen širom zemlje, a u SAD, u Vordenklifu, jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, i prikazivanjem filma "Tesla", čiji će glavni protagonisti Itan Houk i Kajl meklahan učestvovati u posebnom delu programa

10.07.2020

07:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija