• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.07.2020

17:59

OGLASIO SE PATRIJARH IRINEJ O ISTORIJSKOJ NEPRAVDI! Uputio hitan apel Erdoganu!

Društvo

OGLASIO SE PATRIJARH IRINEJ O ISTORIJSKOJ NEPRAVDI! Uputio hitan apel Erdoganu!

Podeli vest

Srpska pravoslavna ckrva na čelu sa patrijarhom Irinejem ocenila je danas, u apelu turskom predsedniku, da je vraćanje Aja Sofije u status džamije ne samo istorijska nepravda nego i ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske, tako i za odnose i poverenje hrišćana i muslimana

Patrijarh Irinej je apelovao na turskog predsednika Redžepa Tajipa Edogana da odustane od namere i da po pitanju Aja Sofije zadrži status kvo, jer bi mu takav postupak služi na čast, a savremenoj Turskoj doneo poverenje i čestitke.
 

- Teško da u civilizovanom svetu ima ikoga ko ne zna za Aja Sofiju, veličanstveni i jedinstveni hram, svojevremeno najvažniji hram svekolikoga hrišćanskoga sveta, i na Istoku i na Zapadu. Isto tako je opštepoznato da je Sveta Sofija bila hrišćanski hram preko devet vekova, a džamija nešto više od pet vekova. Zbog njene arhitekture i živopisa jedan je od najvažnijih spomenika kulture i duhovnog nasleđa čovečanstva pod zaštitom Uneska. Ako je nepoznati muslimanski pesnik mogao da na hramu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu (Srbija) zapiše da je njegovo oko gnezdo njene lepote, koje oko i kakav prefinjeni umetnički osećaj bi mogli da izraze nenadmašnu lepotu Svete Sofije?

Ali njen značaj se ne sastoji samo u njenoj umetničkoj i kulturnoj vrednosti. Ona je, pre svega, za sve hrišćane, pravoslavne i ostale, velika svetinja, svedok i izvor autentične duhovnosti. Time ne želimo da tvrdimo da za vernike islama nije takođe bila i ostala mesto mnogovekovnog molitvenog života i nadahnuća. Stoga nije čudo što je Kemal-paša Ataturk, tvorac savremene Turske i svedok duge istorijske koegzistencije muslimana i hrišćana, svakako imajući u vidu navedene činjenice, našao razborito kompromisno rešenje pretvaranjem ovoga hrama u muzej, otvoren za sve i svakog, pri čemu nikome od verujućih, bilo hrišćana bilo muslimana, nije uskraćena mogućnost da u sebi uznese molitvu Bogu u duhu svoje vere i tradicije.

ERDOGAN SE NE SMIRUJE! Posle Aja Sofije, na meti još jedna čuvena svetinja!

 

 

Ukidanje Ataturkovog dekreta i jednostrano vraćanje Svete Sofije u status džamije smatramo, sledstveno, ne samo za istorijsku nepravdu nego i za ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske tako i za odnose i poverenje između hrišćana i muslimana u svetu. Nadamo se da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije veštački izazvana konfrontacija dveju najvećih svetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njihovim vernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija već i uzajamno poštovanje, kao i dijalog i saradnja u svemu što služi opštem dobru ljudi i narodâ, a pritom ne ugrožava ničiji verski i kulturni identitet.

Foto: wikipedia.org

Smatramo da je jedino pravedno rešenje, ukoliko se menja ono koje je doneo Kemal-paša, da se zadrži status muzeja, a dade dozvola  za vršenje ne samo  muslimanskog nego i hrišćanskog bogosluženja. Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rešenje ne bi bilo presedan u savremenom svetu. Napominjemo da ne samo u Jerusalimu ili na Sinaju – a to su sveta mesta za vernike obeju religija – nego i drugde, pa i u Srbiji i drugim oblastima u kojima živi srpski narod, crkva i džamija često stoje jedna pored druge svedočeći istorijsku simbiozu, toleranciju i poverenje među susedima.

Posle apela poglavarâ hrišćanskih Crkava (patrijarha moskovskog Kirila, pape rimskog Franje i drugih), visokih predstavnika Rusije, SAD i drugih država, kao i Uneska, upućujemo i mi, u ime Srpske Pravoslavne Crkve, apel predsedniku Turske g. Redžepu Tajipu Erdoganu da odustane od svoje namere i da po pitanju Aja Sofije zadrži status quo. Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara - rekao je patrijarh.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljube

pre 3 godine

Vidi ,pa mi Srbi imamo Patrijarha , progovorio !!!! Ko u svetu zarezuje nas pravoslavce , hriscane ukupno .Pa Vatikan i London ukidaju bilo kakav pomen na Isusa Hrista , prodaju i zatvaraju Crkve kao obicne kupleraje sirom sveta .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija