• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

22.07.2020

09:43

(VIDEO/FOTO) EKSKLUZIVNI SNIMAK SA MESTA NA KOME SE U OPASNO VREME RAĐAJU ŽIVOTI Doktorka Snežana: Kod zaraženih trudnica na porođaju POSTOJI JEDAN BITAN USLOV KOJI MORA DA BUDE ISPOŠTOVAN

Društvo

(VIDEO/FOTO) EKSKLUZIVNI SNIMAK SA MESTA NA KOME SE U OPASNO VREME RAĐAJU ŽIVOTI Doktorka Snežana: Kod zaraženih trudnica na porođaju POSTOJI JEDAN BITAN USLOV KOJI MORA DA BUDE ISPOŠTOVAN

Podeli vest

Situacija sa koronavirusom nije za šalu i niko nije pošteđen! Posebno trudnice, porodilje i bebe moraju da se štite. Preživećemo i da ne odemo u park, tržni centar ili kafić, ali koronu ne prežive svi! Ovako za Informer upozorava Snežana Zdjelar, načelnica neonatologije u KBC "Dragiša Mišović", bolnice koja je od početka epidemije u kovid-sistemu

Kako kaže, u prva tri meseca epidemije zbrinuto je 70 zaraženih trudnica, ali sada ih je mnogo više i to je pokazatelj da ovaj virus napada sve!

- Broj pozitivnih trudnica sada je znatno veći. Samo od početka jula imali smo 15 pacijentkinja koje su bile zaražene kovidom-19. Čini mi se da se sada više javljaju sa obostranom upalom pluća, i to nije bezazleno, zato što ne znamo kakav će efekat imati kasnije na dete. One mogu da rode zdravu decu, ali kasnije posledice niko ne može da zna. Zato je važno da trudnice ovih meseci vode računa, da nose masku, ne idu u gužvu, smanje kontakte sa ljudima, da i ostali članovi porodice sve to ispoštuju. Bitno je da se prostor stalno dezinfikuje, da se nosi maska - preko nosa i usta, ne ispod brade. To važi i za porodilje kada dođu kući. Sada je važno da ovo prođe, da ostanemo zdravi, biće vremena za sve. Moramo biti svesni situacije u kojoj smo i moramo se uozbiljiti - naglašava dr Zdjelar i objašnjava:

Foto: Peđa Milosavljević

 

- Međutim, ukoliko već dođe do koronavirusa i majka se zarazi pre porođaja, tada je jako bitno da se zaštiti beba po porođaju, da ne dođe do kontakta. Važno je da ne dođe do dodira kože na kožu. Takođe, u tim slučajevima nema ni prvog podoja. Beba je odvojena od majke, u inkubatoru. I spajaju se tek kada mama bude negativna.

Na pitanje kako korona utiče na decu stariju od godinu dana, ona objašnjava:

- U našu Dečju bolnicu dnevno se primi 20-30 dece različitog uzrasta! Kod mlađe dece virus prođe sa blažim simptomima, ali tinejdžeri imaju ozbiljnije tegobe. Zato je važno da deca idu što manje u kolektive, da se smanje kontakti, izbegavaju parkovi sa gužvom, zatvoreni prostori... Deca moraju da nose masku ukoliko su u gužvi, u zatvorenom. Oni su bili prenosioci u prvom talasu, ali sada i obolevaju.

I bebe su na udaru od korone

Dr Snežana Zdjelar kaže da se, prema podacima iz ostalih porodilišta, i kod beba u prvim danima života javlja korona.
- To su bebe stare od tri do 26 dana. Kod nas je bilo od početka jula deset takvih beba. To su ona deca koja su se zarazila pošto su došla kući. Na sreću, bebe nemaju kliničkih znakova, imaju neku laku povišenu telesnu temperaturu koja traje jedan dan. Nemaju respiratorne tegobe i za sedam dana budu negativne - priča dr Zdjelar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija