• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

26.07.2020

09:51

PACIJENTIMA ZA ONKOLOGIJU NIJE POTREBAN PI-SI-AR VEĆ SAMO BRZI TEST! Dr Grujičić apeluje: Članovi porodica moraju da budu POSEBNO PAŽLJIVI!

Društvo

PACIJENTIMA ZA ONKOLOGIJU NIJE POTREBAN PI-SI-AR VEĆ SAMO BRZI TEST! Dr Grujičić apeluje: Članovi porodica moraju da budu POSEBNO PAŽLJIVI!

Podeli vest

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić navodi da za ulazak u tu ustanovu nije potreban pi-si-ar test. Apeluje na pacijente da dođu u zakazano vreme kako ne bi bilo čekanja ispred Instituta. Poziva pacijente koji čekaju godišnju kontrolu da sačekaju i zakažu pregled za oktobar, novembar i decembar

Danica Grujičić navodi da za dolazak u institut nije potreban pi-si-ar test, već brzi test u Domu zdravlja, te da se pri dolasku meri temperatura.

"Pi-si-ar nije potreban, potrebno je da u svom Domu zdravlja pacijenti urade brzi test. Zna se protokol ako je samo IGG pozitivan onda može da dođe u bolnicu, ali ako je IGM pozitivan onda mora da ima pi-si-ar test i to se sve završava u dnevnoj bolnici", objašnjava Grujičićeva.

Apeluje na pacijente da dođu u zakazano vreme kako ne bi bilo čekanja ispred Instituta.

"Mi smo podelili prijeme. Prijemi za hemoterapiju dolaze prvi. Nakon njih od 10.00 do 12.00 dolaze prijemi za hirurgiju. U 12.00 dolaze prijemi za radio-terapiju u Onkologiju dva", navodi Grujičićeva.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić izjavila je danas da u toj ustanovi nema lista čekanja za operacije.

Foto: printscreen RTS

"Ako ste danas dijagnostikovani i rešeno je da treba da se operišete, najkasnije za dve nedelje ćete i biti operisani", objašnjava Grujičićeva.

Dodaje da se zračenje obavi kod 350 osoba dnevno, a da u toku sedam dana 1.500 dobije hemoterapiju, navodi direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić.

Aapeluje na članove porodica onkoloških pacijenata da budu posebno pažljivi kako ne bi virus doneli u kuću.

Navodi da je u drugom talasu oko tridesetak zaposlenih bilo pozitivno na kovid 19.

"Na sreću ne tako teških kliničkih slika kao što je bilo prvi put, ali uglavnom su infekciju dobili van Instituta za onkologiju, uglavnom od članova svojih porodica ili su morali da budu u karantinu zbog njih. Tako da moramo razmišljati o tome da i članovi porodica moraju da nose maske", ističe Grujičićeva za RTS.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vojni osiguranik

pre 3 godine

svaka čast dr Danici na organizaciji zbrinjavanja onkoloških bolesnika. Vreme od dijagnostike i odluke za operaciju pa do operacije od dve nedelje je zaista za svaku pohvalu. Meni je na VMA za to bilo potrebno čekanje skoro četri meseca!? Snimak pluća 4. januara je ukazao na hitnost i sa uputom "hitno" za skener na VMA sam čekao 20 dana. Sa nalazom skenera,opet sa uputom "hitno" za prijem radi brže dodatne dijagnostike, odbijen prijem, upućen na spirometriju i bronhoskopiju čekao deset dana, pa rezultate još deset dana, dabi se sa kompletnim nalazima prijavio na šalteru pulmologije gde mi je zakazan pregled pulmologa za narednih dvadeset dana. Tako sam ja od snimka pluća do prijema za operaciju čekao, od 4. januara do 25.aprila!?

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija