• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

28.07.2020

17:53

(VIDEO) KOG LOVCA ĆE ODABRATI VOJSKA SRBIJE - MIG 35 ILI SU-30?! Odluka o novom borbenom avionu do kraja godine!

Društvo

(VIDEO) KOG LOVCA ĆE ODABRATI VOJSKA SRBIJE - MIG 35 ILI SU-30?! Odluka o novom borbenom avionu do kraja godine!

Podeli vest

Srbija će uskoro doneti odluku o novom lovačkom avionu za Ratno vazduhoplovstvo, čijom kupovinom bi na duži rok bila osigurana zaštita neba.

U centru pažnje domaćih stratega je ruska letelica "mig 35", ali ne isključuje se ni da se bezbednost vazdušnog prostora, prvi put u istoriji naše vojske, dugoročno obezbedi avionom iz ruske familije "suhoj".

Da bi ovaj ruski proizvođač mogao da uđe u srpsko Ratno vazduhoplovstvo, već se spekuliše i u domenu bombarderske avijacije, gde se avion "su-25" nameće kao naslednik domaćeg jurišnika "orao". U jeku analiza o novom jurišniku Vojske Srbije, međutim, ispod radara prolazi osmišljavanje srednjoročne strategije razvoja i lovačke avijacije.

Isporukom četiri aparata iz Belorusije, Vojska Srbije će već za mesec-dva kompletirati eskadrilu od 14 "migova 29", koja je preporodila domaću lovačku avijaciju. Ove letelice, uprkos remontu i modernizaciji, nabavljene su, ipak, samo kao prelazno rešenje do definitivne nabavke savremenog višenamenskog aviona za Vojsku Srbije. Plan je da one budu u službi najdalje do 2031, do kada bi trebalo da bude izabran novi avion i ugovorena nabavka.

Kao budućeg lovca Vojske Srbije poznavaoci vojne tehnike vide "su-30", koji je ne samo vrhunski avion nove generacije nego i odlična platforma za dalju nadgradnju još savremenijim uređajima i naoružanjem. U sledećoj fazi opremanja ovaj tip "suhoja" biće konkurent takođe ruskom vazduhoplovu "mig 35", koji mnogi vide kao logičnog naslednika postojećih "dvadesetdevetki" u našem Ratnom vazduhoplovstvu.

Kinezi podižu srpski "Pegaz"

Među strateškim projektima srpskog sistema odbrane i u periodu do 2030. godine biće razvoj i proizvodnja bespilotnih letelica. Robotizovane vazduhoplovne platforme budućnost su avijacije, a naša zemlja već je uhvatila priključak sa ovim trendom. Ključni posao za razvoj borbenih dronova jeste nedavna isporuka kineskih letelica CH-92A našoj vojsci. Podjednako važan deo ugovora sa Kinom, međutim, jeste i razmena tehnologije, zahvaljujući kojoj će posle više godina rada zaživeti srpski dron "pegaz". Ovaj dron trebalo bi da bude osnova za dalji razvoj veće borbene letelice koja će moći da dejstvuje i raketama domaće proizvodnje.

Analiza o budućem lovcu Ratnog vazduhoplovstva, koji bi stupio na domaću scenu za desetak godina, poklapa se za izradom novog plana opremanja Vojske Srbije do 2030. godine, na kome trenutno rade stručnjaci Ministarstva odbrane i Generalštaba. U okviru ovog posla već je urađeno više analiza i scenarija ugroženosti Srbije, koji su predstavljeni državnom vrhu. Na bazi ovih analiza već do kraja godine predsednik Republike će odboriti nacrt, a Vlada usvojiti Strategijski pregled odbrane - temeljni dokument za razvoj VS tokom naredne decenije.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović najavljuje da će ključni dokumenti za buduće nabavke biti usvojeni do kraja ove godine.

RUSIJA RAZVIJA UNIVERZALNI MOTOR ZA BORBENE AVIONE! Ovo je najstrašnija mora za NATO i Amere, više od pola sveta koristi ruske lovce, VREDI LI MOTOR I ZA SRBIJU?!

- Školsko-borbeni i jurišni avioni "supergaleb G-4" i "orao", uprkos modernizacijama, imaju svoj limit i vreme je da se planira nabavka naslednika - kaže Miloradović, i napominje da se planira nabavka letelice čije se sposobnosti nalaze između postojećih sposobnosti jurišne i lovačke avijacije.

Miloradović kaže da se letelice koje bi mogle da pojačaju Ratno vazduhoplovstvo proizvode "na Zapadu, Istoku kao i na Dalekom istoku", ali i da Srbija može da kupi višenamenski avion čija je cena i dva puta niža nego borbeni avion četvrte generacije.

Komšije gomilaju naoružanje

Kao vojno neutralna zemlja, Srbija mora da drži korak sa državama regiona, koje se uzbrzano naoružavaju i opremaju. To se pre svega odnosi na članice NATO, koje, pritisnute zvaničnom politikom Alijanse, htele - ne htele moraju da izdvajaju sredstva za oružane snage.
- Vojni budžeti NATO država u regionu od 2018. do danas povećani su oko 30 odsto. Izdvajanja u okviru njih za kupovinu novog naoružanja i opreme povećana su neverovatnih 2,5 puta. Uz to, veliki je priliv doniranih sredstva i naoružanja, što sve zajedno traži i studioznu i pravovremenu reakciju naše zemlje - kažu u Ministarstvu odbrane.

Anketa

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija