• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

06.08.2020

09:20

OVAJ DEO U VAŠEM AUTOMOBILU JE PRAVO LEGLO ZARAZE U KOME SE NALAZI I KORONA! Stručnjaci upozoravaju: Ovo obavezno morate da uradite

Društvo

OVAJ DEO U VAŠEM AUTOMOBILU JE PRAVO LEGLO ZARAZE U KOME SE NALAZI I KORONA! Stručnjaci upozoravaju: Ovo obavezno morate da uradite

Podeli vest

Ovo koristimo često, a nismo ni svesni kakva nam opasnost preti.

Preko ventilacije najčešće dolazi do zaraze koronavirusom u taksijima i službenim automobilima, pokazuju najnovija američka istraživanja.

Najveći problem je filter za kabinu, tačnije klima-uređaj gde se zadržava sve što se u vazduhu može pokupiti. Savet vozačima je da se nakon najmanje dva meseca korišćenja klime u vozilima promeni filter, čime će se opasnost od zaraze daleko smanjiti. On nije tako skup, od 2.000 do 3.000 dinara.

Svašta možete naći u svojim filterima, pokazuju podaci iz Milvokija. Filter star samo šest meseci, kako kažu stručnjaci, leglo je bakterija, a ako još primi vodu odlično je mesto da se u njega naseli korona.

„Vlasnici vozila često zanemaruju ovaj deo automobila, a on je jeftin za zamenu i veoma bitan za zdravlje. Na tržište stižu i novi modeli koji mogu koronavirus da eliminišu do 80 odsto. Tek krajem avgusta očekujemo filter sa nikl kaldijumom koji daje 100 odstotnu zaštitu“, objašnjava Džon Smit iz Instituta Milvoki.

Ako već želite da nešto promenite na svom automobilu, to sigurno u vreme velikih vrućina neka bude filter za vazduh u kabini jer baš on može ne samo da prenese koronavirus već i druge viruse i bakterije jer postaje prljav, krt i porozan.

„Zamena traje nekoliko minuta i nema tu puno filozofije. Jednostavno, bićete iznenađeni šta ćete sve naći u vašem filteru – od insekata do čitavih delova lišća i drveta“, upozorio je Smit.

Filtere za kabinu imaju skoro sve prodavnice rezervnih delova, ali ne treba baš kupovati one najjeftinije.

Nemojte slušati majstore da je dovoljno da se oni samo vazduhom izduvaju „i biće kô novi“. Malo ulaganje u zdravlje uvek se isplati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija