• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

12.08.2020

18:56

NEMA VIŠE FUDBALA I KOŠARKE, PO JEDNO DETE U SVAKOJ KLUPI... Ovo su NOVA PRAVILA od 1. septembra! Svaka škola imaće učionicu za izolaciju đaka!

Društvo

NEMA VIŠE FUDBALA I KOŠARKE, PO JEDNO DETE U SVAKOJ KLUPI... Ovo su NOVA PRAVILA od 1. septembra! Svaka škola imaće učionicu za izolaciju đaka!

Podeli vest

Ako bilo koji đak tokom časova dobije temperaturu, biće odmah izolovan do dolaska roditelja! Svi učitelji i profesori moraće stalno da nose maske

Ukoliko bilo koji đak tokom časova dobije temperaturu, odmah će biti odveden u učionicu za izolaciju! Dete će sa maskom na licu tamo boraviti sve dok po njega ne dođu roditelji, a o njemu će brinuti nastavnik koji mora biti zaštićen maskom i rukavicama. Ovo je samo jedna od niza zaštitnih mera Kriznog štaba koje će ove godine morati da se primenjuju u školama u Srbiji zbog epidemije korone (pogledajte okvire).

Merenje temperature

Kao najbitnije stručnjaci su izdvojili da učenici i nastavnici ne smeju dolaziti u školu ako imaju povišenu temperaturu ili simptome respiratorne infekcije. Roditelji će imati obavezu da svojoj deci svakog jutra pred polazak u školu mere temperaturu.

NEMA SOCIJALNO-PSIHOLOŠKOG RAZVOJA DETETA AKO UČI ONLINE, VAŽNO JE DA BUDU MEĐU VRŠANJCIMA! Dr Tiodorović: Roditelji treba da donesu VAŽNU ODLUKU!

NE BI SMELO DA SE POPUŠTA SA MERAMA! Kon: Polazak dece u školu sada najvažnija tema

Ukoliko se simptomi pojave u školi:

* osoblje škole: potrebno je da se osoba odmah javi u kovid-ambulantu. Istovremeno, nadležna osoba u školi, koju određuje direktor škole, obaveštava nadležni institut ili zavod za javno zdravlje
* učenici: pri svakoj sumnji na postojanje respiratorne infekcije učeniku odmah staviti masku i smestiti ga u praznu učionicu ili prostoriju određenu za izolaciju i obavestiti roditelje i nadležni institut ili zavod za javno zdravlje. O učeniku u sobi za izolaciju do dolaska roditelja potrebno je da brine jedna osoba koristeći masku i rukavice, a prostoriju nakon odlaska deteta očistiti i dezinfikovati

Kako je Informer već pisao, najmlađi će u školu ići svaki dan, dok će stariji osnovci i srednjoškolci pohađati kombinovani model, koji podrazumeva da će deo nastave pratiti u školskim klupama, a deo od kuće.

Ministar prosvete Mladen Šarčević objasnio je da će u učionici maksimalno moći da bude 15 učenika, zbog čega će se odeljenja uglavnom deliti u dve grupe.
- Od 1.192 osnovne škole u Srbiji, u 543 nema potrebe za deljenjem jer nemaju mnogo đaka, dok će u ostalim mlađi osnovci biti podeljeni u dve grupe. Za prvu grupu učenika škola počinje u 8 časova. Imaće četiri časa po 30 minuta, između časova odmore od pet minuta i veliki odmor od 15 minuta. Kada oni završe, prostorija se dezinfikuje, a zatim počinje nastava za drugu grupu učenika - istakao je ministar i dodao:

- Učenici starijih razreda osnovnih škola u školu će ići svaki drugi dan, a nastava u učionicama će im počinjati u 14 časova. Petaci, šestaci i sedmaci imaće po pet časova, a osmaci šest. Srednjoškolci će u školu ići jedne nedelje, a druge nastavu pratiti onlajn. Takođe, više neće biti kabinetske nastave, deca neće šetati iz učionice u učionicu, već će im nastavnici sve predmete predavati u istoj učionici. Onlajn nastava za starije osnovce biće emitovana u prepodnevnim časovima na RTS-u, dok će đaci srednjih škola onlajn časove pratiti po podne - napominje ministar.

Foto: Pixabay

Ishrana učenika u školi:

* da se obroci služe u trpezariji ili učionicama (samo ukoliko škola nema trpezariju)
* da deca za stolovima sede na udaljenosti od najmanje jednog, a poželjno dva metra
* pre jela obrisati alkoholom površine na kojima će se služiti hrana
* da deca operu ruke pre jela
* deci naglasiti da međusobno ne dele hranu i pribor za ishranuTekst

On je napomenuo da neće terati decu u školu ukoliko roditelji imaju strahove od zaraze.
- Mi nećemo praviti pitanje da se roditelj opredeli tokom septembra da dete prati nastavu onlajn, a ocenjivanje će se zakazivati u terminima. U ponedeljak, 31. avgusta, roditelji učenika prvog i petog razreda osnovne i srednje škole imaće priliku da se upoznaju sa razrednim starešinama - kaže on.

Maske i distanca

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević objasnila je da će u učionicama đaci sedeti na najmanje 1,5 metara udaljenosti, a da će nastavnici nositi zaštitne maske.

- Učitelji će sve vreme morati da nose masku, dok će đaci maske nositi od ulaska u školu do svoje klupe. Za učenike će biti moguće da masku odlože kada sede u klupama dok slušaju predavanje, mada se preporučuje da je nose i tada. Bitno je da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje smanjiti rizik na najmanju moguću meru prenošenja infekcije - kaže ona i dodaje:
- Epidemiološka situacija je sada povoljnija i zato smo uradili sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi, jer je to značajno za njihovo buduće školovanje - istakla je Kisić Tepavčević.

Posebne mere važiće na časovima fizičkog vaspitanja


Školama je naloženo da potpuno obustave sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola. Tako, na primer, na fizičkom više neće moći da se igraju grupni sportovi poput fudbala i košarke, dok će za individualne sportove nastavnici morati da provere da li su sale dovoljno velike i da li imaju prirodnu ventilaciju.
Preporuka je da se časovi održavaju na otvorenom kad god je to moguće, sa distance od najmanje 2 metra u svim pravcima. Ukoliko se časovi organizuju u sali za fizičko, distanca se takođe mora poštovati, a pre i posle svakog časa neophodno je dezinfikovati zajedničke predmete, očistiti i oprati salu i provetriti je.

 

Foto: Tanjug

Održavanje fizičke distance


* distanca najmanje 1,5 metara
* u učionicama najviše 15 đaka na četiri metra kvadratna po detetu
* po jedno dete u svakoj klupi
* preporučuje se da učenici ne menjaju učionice, odnosno da se nastava za jedan razred odvija u istoj učionici
* pre i posle nastave i na odmorima u školi i dvorištu škole ne stvarati gužve
* organizovati korišćenje toaleta tako da u toalet ulazi onoliko dece koliko kabina ima, a da se ispred toaleta čeka u redu sa poštovanjem distance
* ne sprovoditi proslave u objektu, kao ni organizovane grupne posete mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja osoba, izlete i dr.
* osobe koje dovode decu u školu ne ulaze u školu, već decu prate do ulaza
 

Nošenje maski:

* nastavnici i nenastavno osoblje sve vreme moraju da nose maske
* učenici masku treba da nose pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe
* maska obavezna tokom odgovaranja i svakog razgovora
* maska obavezna prilikom bilo kog kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili u toalet
* preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu
* dozvoljena bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali ona treba da se koristi na ispravan način, tako da pokriva nos i usta
 

Pranje ruku:


* ruke prati sapunom najmanje 20 sekundi ili upotrebom dezinfekcionog sredstva
* na svim ulazima u školu i na izlazu iz fiskulturne sale postaviti sredstva za dezinfekciju ruku
* obavezan tečni sapun
Pranje ruku je obavezno:
* pri ulasku u školu
* pre jela
* posle odlaska u toalet
* pre spremanja hrane
* nakon obavljanja respiratorne higijene (istresanje nosa, kašljanje u maramicu itd.)
* posle igre
* kada su ruke vidno zaprljane
* nakon izlaska iz škole

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija