• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

17.08.2020

07:48

KON NAJAVIO OBAVEZNE TROSLOJNE MASKE ZA ĐAKE, a znate li KOJI SVE MODELI POSTOJE i koliku ZAŠTITU PRUŽAJU?!

Društvo

KON NAJAVIO OBAVEZNE TROSLOJNE MASKE ZA ĐAKE, a znate li KOJI SVE MODELI POSTOJE i koliku ZAŠTITU PRUŽAJU?!

Podeli vest

Đaci će u školama morati da nose troslojne maske, a evo koje sve vrste postoje i koliku zaštitu pružaju

Do sada smo naučili da je nošenje maske bitna epidemiološka mera u borbi protiv korona virusa. U našoj zemlji su one i dalje obavezne prilikom boravka u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi, a preporuka je da se nose i na otvorenom ukoliko nije moguće obezbediti socijalnu distancu.

Ono sa čime smo možda nešto manje upoznati jeste koje sve vrste maski postoje i kolika je njihova efikasnost, a ovu temu ponovo je pokrenuo dr Predrag Kon kada je najavio "da će đaci u školama morati da imaju troslojne maske".

RODITELJI, MORAĆETE DA NABAVITE SPECIJALNU ZAŠTITU ZA DECU! Đaci od septembra NEĆE MOĆI DA NOSE BILO KOJU MASKU u školu!

Dakle, pored različitih vrsta, oblika i dezena, postoji razlika i kada je reč o broju slojeva koje poseduju.

Jednokratne hirurške maske

Najčešće se susrećemo sa jednokratnim hirurškim maskama. One mogu da spreče većinu potencijalno zaraznih kapljica da dospeju u naš organizam, ali isključivo ukoliko se pravilno upotrebljavaju i to uz primenu svih ostalih mera zaštite.

(VIDEO) PA VI POSLE OVOGA NEMOJTE DA NOSITE MASKU! Pogledajte šta iz naših usta izlazi kad PRIČAMO, KAŠLJEMO I KIJAMO!

Hirurške maske su izrađene od netkanog materijala, najčešće od tri sloja, pa su obično najsigurnija opcija. Jedna studija u aprilu otkrila je da hirurške maske smanjuju prenos više vrsta korona virusa (mada istraživanje ne uključuje ovaj novi, zvanično nazvan SARS-CoV-2), kroz respiratorne kapljice i manje aerosole.

Foto: Shutterstock

Generalno, hirurške maske su oko tri puta efikasnije u blokiranju aerosola koji sadrže virus nego domaće maske za lice, pokazalo je jedno istraživanje iz 2013. godine. Ali i one bi trebalo da budu prvenstveno rezervisane za zdravstvene radnike. Kako je reč o jednokratnim maskama obavezno je njihovo odlaganje u smeće nakon upotrebe.

Sigurno ste čuli i za maske N95, N99

Nekima možda deluju smešno, drugima smeta njihova veličina, ali ono što je sigurno jeste da su maske N95 i N99 dosta delotvornije od hirurških. Obe se čvrsto zapečate oko nosa i usta kako bi vrlo malo virusnih čestica moglo da prodre unutra ili da izađe kroz njih.

Maske koje bolje priležu poput N95 mogu ponuditi dobru, ali ne i potpunu zaštitu od zaraznih kapljica, dok napredni model maske N99 mogu pružiti bolju zaštitu, mada su se pojedinci žalili da se sa njima teže diše.

Foto: Pixabay

"N" ocena se odnosi na procenat šestica prečnika najmanje 0,3 mikrona koji je maska dizajnirana da blokira: N95 maske zaustavljaju 95 odsto, a N99 maske 99 odsto.

Neke maske imaju ventil na prednjem delu kako bi se sprečilo da se prilikom izdaha kondenzuje vlaga iznutra, što čini masku vlažnom i podložnijom prodiranju virusa.

"Hibridne maske"

Hibridne" maske kombinovane sa dva sloja pamuka sa 600 niti i drugim materijalom poput svile, šifona ili flanela - filtriraju više od 80 odsto sitnih čestica (manje od 300 nanometara) i više od 90 odsto većih čestica (veće od 300 nanometara).

Neke studije su otkrile da kombinacija pamuka i šifona nudi najviše zaštite, a slede pamuk i flanel, pamuk i svila i četiri sloja prirodne svile.

One su i najpreporučljivije široj javnosti, jer su višekratne, pa su jeftinija i ekološki prihvatljivija opcija. Naravno morate da ih dobro operete i osušite pre nove upotrebe.

Papirne maske

Istraživači navode da je i jedan sloj pamuka bolji nego maska od papira.

Za razliku od hirurške maske, koja je obično naborana i napravljena od tri sloja tkanine, papirne maske su tanje, pa pružaju manju zaštitu.

Više slojeva - veća zaštita

SZO preporučuje da maske od tkanine imaju tri sloja: unutrašnji sloj koji apsorbuje, srednji sloj koji filtrira i spoljni sloj napravljen od neapsorbujućeg materijala poput poliestera.

Istraživanje objavljeno u medicinskom dnevniku Toraks pokazuje važnost nošenja maski u blokiranju čestica koje izlaze iz naših usta i nosa. Prilikom govora, nošenje čak i jednoslojne maske značajno smanjuje količinu izbačenih kapljica.

U slučaju kašljanja i kijanja, dvoslojna maska je mnogo efikasnija od jednoslojne.

Foto: pixabay.com

Što više slojeva maska ima - to bolje.

Dakle, sve ukazuje na to da je bolje nositi masku od bilo kog materijala nego nijednu.

Važno je i kako se nose maske

Moć zaštitne maske - uključujući N95 i hirurške maske - značajno se smanjuje kada postoji prostor između maske i kože.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da je dobro pričvrstite da ne prolazi vazduh ispod ivica maske. Uprkos tome, istraživanje je sugerisalo da nepravilno ili sporadično nošenje maski i dalje može da smanji prenos.

Maske, podsećamo treba da pokrivaju i nos i usta. Kada ih skidate, pazite da spoljna strana ne dođe u dodir sa ustima ili nosem.

Jednokratna zaštitna maska može da se nosi najviše tri sata. Nakon tog vremena, ona postaje vlažna a kada je vlažna, samim tim je i porozna i neefikasna u zaštiti.

Podsetimo, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je ranije danas da će u školama biti obavezno nošenje maski, i to ne jednoslojnih platnenih - već troslojnih.

- Treba naglasiti onaj medicinski deo, a to je obavezno nošenje maski. To ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus - kaže Kon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 3 godine

Najbolja zastita je JASTUK preko usta sa dobrim stiskom da ne spadne .Majke vam ga bolesne.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija