• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vecernji.hr/Informer

17.08.2020

17:47

ŠOK OTKRIĆE! ISPLIVALE STOTINE DOKUMENATA O PAVELIĆU, NDH, KRLEŽI... Pavelićeva žena Marija naređivala brutalna ubistva Srba, Ante se se*sao sa suprugom Mile Budaka...

Društvo

ŠOK OTKRIĆE! ISPLIVALE STOTINE DOKUMENATA O PAVELIĆU, NDH, KRLEŽI... Pavelićeva žena Marija naređivala brutalna ubistva Srba, Ante se se*sao sa suprugom Mile Budaka...

Podeli vest

U spisima koji se nalaze u Hrvatskom državnom arhivu ostalo neobjavljeno, nepročitano i neistraženo stotine i hiljade dokumenata i pojedinosti iz života Ante Pavelića i njegove supruge Mare, Slavka i Dide Kvaternika, Ante Moškova, Vjekoslava Luburića i drugih protagonista ustaškog pokreta i NDH

Deo stravične priče o NDH i zločinima nad Srbima Jevrejima i Romima, ali i o odnosima među ljudima u vrhu ove zločinačke države objavio je Večernji list. Ovo je samo deo njihove priče!  

Iskazi koje su zarobljene ustaše davale pred organima Udbe, na sudu, u zatvoru, ili su ih službi državne bezbednosti dostavljali doušnici, pravi su rudnik istorijskih dragocenosti.

Tako dosje Ante Pavelića sadrži, na primer, zapanjujuće svedočenje njegovih najbližih saradnika - pre svih, zapovednika Poglavnikovog telesnog zdruga (PTS) Ante Moškova o tome kako je Pavelić, par dana pre pada NDH - nakon što je suprugu Mariju s decom poslao u Austriju - odlazio na "galantne susrete" u Bauerovu ulicu u Zagrebu, gde je ljubovao sa ženom svoga pulmologa dr. Mile Budaka (rođak istoimenog književnika i ideologa NDH), dok je Vladku Mačeku davao samo 15 minuta za razgovor, jer je bio zauzet "važnim poslovima..." 

Iako je poglavnik propagirao ultrakonzervativni režim (imao je i osobnog sveštenika, fra Dionizija Juričeva), uz suprugu svoga pulmologa ljubio je i poznatu glumicu, koja je umrla relativno nedavno...

Posebno su interesantna svedočenja Slavka Kvaternika koji je zbog uloge u NDH osuđen na smrt 6. juna 1947. godine, a streljan u Zagrebu 13. juna 1947. godine. 

PALA SRPSKA KRV U DALMACIJI! Policija pretukla mladića zbog ekavice! (VIDEO)

Da sve bude još interesantnije, branio ga je dr. Ivo Politeo, mason, branilac Tita i Stepinca... 

U svakom slučaju Kvaternikovi memoari daju širok i sveobuhvatan pregled događaja u NDH od osnivanja do 1942. (Kvaternik je ispisao i opširnu genezu ustaškog pokreta od nastanka do formiranja NDH) s pregledom najvažnijih događaja. 

Kvaternik je ovde izneo zanimljive informacije o spasavanju Miroslava Krleže i Krste Hegedušića, o čemu ni Krleža ni Hegedušić nisu javno govorili. 

Interesantan je i deo posvećen Mari Pavelić koja je po Kvaterniku bila pravi monstrum, a posebno se isticala mržnjom prema Srbima.

Foto: printskrin wikipedia

Kvaternik detaljno opisuje kako je prilikom jednje njegove intervencije kod Pavelića zbog okrutnih i nečovečnih postupka rasova i divljih ustaša i protiv mirnog srpskog stanovništva Mara pokazala svu svoju okrutnost i zversku dušu. 

- Prigodom moga traženja za provedbu istrage protiv Juce Rukavine i velikog župana Jurice Frkovića, radi zvjerstava počinjenih u Gospiću, koje je nijekao Pavelić tvrdokorno, odnosno lagao namjerice, kako je to ustanovljeno kasnije, ona je negirala sa riječima: 'A ne kolju li Srbi Hrvate?' Kada sam intervenirao radi stradanja srpske dječice u okolici Siska i Petrinje i tražio, da ja osobno provedem istrage, protiv divljih ustaša, ona je još prije nego je dr. Pavelić dao odgovor napala mene sa riječima: 'A gdje je vaše dobro srce, kad se radi o stradanju hrvatske djece?'

Kvaternik opsežno i psihološki nijansirano opisuje Maru Pavelić (koja je "oženila Pavelića, a ne on nju") i koja je bila gospodar života i smrti u NDH. Ona je, kaže on, čista "Mordergrube" (ubistvena jama prim. aut)

On piše da je Mara Pavelić bila dete iz skromne i čestite porodice, ali i da je u mladosti postala sledbenik Ante Starčevića.

MILO ĆE BITI TAČIJEV SVEDOK U HAGU?! Đukanović će učiniti sve da "zmija" izbegne kaznu za monstruozne zločine OVK nad Srbima?!

Po intelektu, znanju, pronicavosti i volji bila je daleko iznad dr. Pavelića. Glavna je njena životna sposobnost, žilavost i nepopustljivost, u mržnji i osveti u čežnji za vlasti i imetkom, mržnji i osveti, piše Kvaternik.

Druga značajna  crta, dodaje, bila je grabežljivost i zavist. Najpre je uzela na Tuškancu za porodicu dve, pa tri, pa četiri, pet devet vila i nemilosrdno izbacila napolje njihove vlasnike. Ni to nije bilo dosta, prisvajala je i gradsku kuću na Sljemenu, ali i Banske dvore u Zaprešiću i Kulmerove dvore na Sljemenu, surovo izbacivši prethodne vlasnike.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

E samo jjoš da saznamo šta je drug Moša Pijade radio u zagrebu, u više navrata, po nalogu tzv. josipa broza alijas tita u periodu od 1942-44.. To otkriva suštinu braće po materi - ustaša i komunista!

jura

pre 3 godine

Inače svaki dan čitam večernji, ali ovo nigdje ne vidjeh. Vi da još 800 g pišete o paveliću i ndh svoje zločine ne možete da sakrijete niti da time opravdate zlodjela u zadnjem ratu.

KINEZ

pre 3 godine

Usrali se dabogda do kraja vasih novinarski zivota zajedno sa svojim glavatim urednikom cettnickim.

gaša

pre 3 godine

E ,da sada je ante za pomilovanje a mara pavelić je ta koja je gadura (komunjarske budalaštine )...

Oluja 1995

pre 3 godine

Dokumentacija NDH se nalazi u Beogradu.Hrvatska je više puta tražila da se ona vrati,ali nema je.Čega se bojite???? Vratite pa će se prava istina saznati,udput vratite i onu iz vukovarske bolnice od 1991 godine.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija