• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

18.08.2020

13:56

NOVE OLAKŠICE ZA KREDITE! Možete da produžite otplatu zajma, zadužite se za stan u izgradnji ili dobijete dodatnih 90.000 dinara

Društvo

NOVE OLAKŠICE ZA KREDITE! Možete da produžite otplatu zajma, zadužite se za stan u izgradnji ili dobijete dodatnih 90.000 dinara

Podeli vest

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je na vanrednoj sednici odluku kojom su za građane stvoreni uslovi za lakši pristup finansijskim sredstvima, a očekuje se da će primena početi od kraja meseca, saopštila je danas centralna banka

Odluku o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima propisana su tri seta mera privremenog karaktera koje treba da omoguće lakši pristup stanovništva stambenim kreditima, a time daju i podršku privredi.

CRNI DANI I ZA EVROPSKE BANKE! Zbog korone u minusu čak 800 milijardi evra

Kako je u saopštenju navedeno, time će konkretno biti podržana građevinska industrija, kroz brži obrt sredstava, zatim mogućnost produžetka roka oplate stambenih kredita na maksimalno pet godina i privremeno olakšavanje procedure za pristup stanovništva kratkoročnim dinarskim kreditima do određenog iznosa.

Odluka ima za cilj podsticanje budućeg privrednog rasta i sprečavanje potencijalnih negativnih efekata pandemije korona virusa na stanovništvo i privredu, uz očuvanje finansijske stabilnosti, precizano je u saopštenju.

Prva mera odnosi se na odobravanje novih stambenih kredita iz novogradnje stanovništvu.

Omogućavanjem lakšeg pristupa stanovništva stambenim kreditima, naglašeno je, podržava se i građevinska industrija kao zamajac privredne aktivnosti, kroz brži obrt finansijskih sredstava i održavanje rasta u toj privrednoj grani.

Foto: Shutterstock

Predmet stambenog kreditiranja kroz novousvojeni preferencijalni tretman, pored u celosti izgrađenih stanova, mogu biti i stambene nepokretnosti - objekti u izgradnji, bez obzira na stepen završenosti, ako je reč o projektnom finansiranju banke, kod kojih je Građevinska direkcija Srbije nosilac građevinske dozvole ili su u okviru mera podrške države određenim kategorijama fizičkih lica.

Takođe, to mogu biti i objekti u izgradnji koji su završeni najmanje 60 odsto, ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica.

Umesto do sada uobičajenog minimalnog stepena izgrađenosti objekta od 80 odsto, čiju je kupovinu bilo moguće finansirati stambenim kreditima banaka, merom su dati podsticaji bankama za odobravanje stambenih kredita ne čekajući završetak stambenog objekta u izgradnji u celosti ili u najvećoj meri.

Pri tome, jasno su definisani kriterijumi koje i samofinansiranje, odnosno investitor i objekat u izgradnji moraju ispuniti radi primene ovog tretmana.

Kako bi se obezbedila sredstva za ove namene, predviđeno je da banke deo sredstava u formi kapitala, odnosno određene zaštitne slojeve kapitala koje inače izdvajaju, kogu koristiti za finansiranje ovog oblika kreditiranja.

Kako bi se ob ezbedila sredstva za ove namene, predviđeno je da bi stranke deo sredstava u formi kapitala, odnosno određene zaštitne slojeve kapitala koje inače izdvajaju, da koriste za finansiranje ovog oblika kreditiranja.

Foto: Shutterstock

Ovom odlukom se dodatno podržavaju i prethodni programi u vezi sa kupovinom prvog stana, tako što se i za novoodobrene kredite iz ove kategorije omogućava preferencijalni tretman.

Druga mera je usmerena na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima, naročito onima koji će se potencijalno suočiti sa smanjenim ili neizvesnim primanjima u narednom periodu, kao i prema građanima koji svoje obaveze žele da izmire u dužem roku od inicijalno planiranog.

Bankama se omogućava da u toku ove i naredne godine dužnicima koji su se zadužili pre stupanja na snagu odluke ponude olakšice kroz produžavanje roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, bez promene, odnosno pogoršanja statusa u pogledu procene urednosti dužnika u otplati tih kredita.

Takođe, uvedeno je regulatorno rešenje koje banci daje mogućnost da fizičkom licu koje ne prima zaradu, odnosno penziju, preko računa u toj banci odobri kredit u iznosu do 90.000 dinara sa rokom dospeća do dve godine, tako da kao relevantan dokaz o zaposlenju i zaradi ili penziji dužnika u poslednja tri meseca prihvati potpisanu izjavu tog dužnika, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Banke će usvojeni set mera moći da primenjuju do kraja 2021. godine.

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a biće objavljena do kraja ove nedelje, tako da se početak njene primene očekuje od kraja ovog meseca.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija