• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

21.08.2020

23:20

ŠOKANTNO! Poražavajući podaci istraživanja o mladima! Čak 60 odsto Srba do 34. godine živi s roditeljima!

Društvo

ŠOKANTNO! Poražavajući podaci istraživanja o mladima! Čak 60 odsto Srba do 34. godine živi s roditeljima!

Podeli vest

Mladići i devojke nemaju želju da se osamostale kada im kod kuće roditelji u svemu ugađaju - kuvaju, peru veš, čiste za njima, kaže sociolog Dragan Koković. Finci odlaze od kuće sa 17, Crnogorci sa 33

Čak 60 odsto mladih u Srbiji živi sa mamom i tatom do svoje 34. godine, pokazalo je najnovije istraživanje Evropskog instituta za statistiku Eurostat!

Devojke odlaze od roditelja u proseku sa oko 28 godina, dok muškarci to čine i sa nepune 34 godine.

Gori od srpske omladine su Hrvati, a odmah ispod njih su mladi iz Severne Makedonije i Crne Gore. Prema podacima Eurostata, najranije od kuće odlaze Danci, sa 17 godina, a zatim Šveđani i Finci sa 18 godine.

Tradicija

Sociolog Dragan Koković kaže da su naša deca "ušuškana" u roditeljskim domovima i da je to jedan od razloga što se tako kasno odvajaju.

- Kasni odlazak iz porodičnog doma je svojevrsna tradicija na našim prostorima, dok recimo u nekim drugim evropskim državama to nije slučaj. Već kada navrše 25 ili 26 godina, njih roditelji "teraju" da se osamostale i ukazuju im na to da je vreme da pronađu sopstveni stan i sami kroje svoj život. Kod nas postoji taj patrijarhalni obrazac da deca dugo ostaju uz svoje roditelje i brinu o njima, ali kako koja godina prolazi, to sve više slabi. Takođe, tu je prisutan i ekonomski momenat jer jedan deo omladine nema posao, pa samim tim nema od čega da živi, nego ih i dalje izdržava porodica - kaže Koković i dodaje:

Procenat mladih do 34. godine koji žive sa roditeljima:
 

Hrvatska 62,4

Severna Makedonija 60,7

Srbija 60

Grčka 57,8

Slovačka 56,4

Švedska 5,7

Finska 4,8

Danska 4

- Mladi se plaše neizvesnosti koju nosi samostalan život, roditelji im u svemu ugađaju, navikli su ih da im kuvaju, peru veš i rade kućne poslove umesto njih. Tako da mladići i devojke nemaju želju da se osamostale kada kod kuće imaju sve na tacni.

Greške roditelja

Psihoterapeut Zoran Milivojević objašnjava da roditelji u Srbiji ne razumeju da dete želi da se odseli, već to shvataju kao napuštanje.

- Naši roditelji su takvi da se teško odvajaju od svoje dece, pa čak i kada mlada osoba poželi da se osamostali, često se susretne sa komentarima roditelja poput "šta ti smeta kod nas", "gde smo pogrešili", "nemoj da ideš, ima vremena", "prištedi malo, kod nas ti je sve džabe" i tome slično. Sa druge strane, mladi ljudi žele da zarađeni novac troše na lepe stvari, zabavu, izlaske i putovanja, a ne da plaćaju dažbine za stan - kaže Milivojević.

Prosek godina kada mladi napuštaju porodicu:
 

Crna Gora 33,1

Severna Makedonija 31,8

Hrvatska 31,8

Srbija 31,1

Slovačka 30,9

Italija 30,1

Bugarska 30

Malta 29,9

Španija 29,5

Portugal 29

Grčka 28,9

Slovenija 27,7

Nemačka 23,7

Holandija 23,7

Francuska 23,6

On napominje da današnja omladina na odrastanje gleda kao da je to negativna stvar.

- Mlade žene ne žele da liče na svoje mame jer ih vide kao žrtve koje non-stop ugađaju mužu i deci. Zato odrastaju tek u tridesetim, a muškarci i kasnije. Žene se ranije osamostale jer im kuca "biološki sat", pa shvataju da je vreme da odrastu. Tada odlaze iz roditeljskog doma, udaju se, razmišljaju o deci i obavezama koje nosi samostalan život - napominje Milivojević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 3 godine

Са просечном платом 300 Евра, шта сте очекивали...? Да ли је могуће да овај ПРОБЛЕМ сагледавате искључиво са психолошког аспекта, неспособни да примените СОЦИОЛОШКИ МЕТОД...? Млади не желе да живе са родитељима до 34. године... - ПРИНУЂЕНИ СУ...Јер немају економску самостаност, сталан и добар посао од којег могу да плаћају стан и храну, а камоли још да издржавају ПОРОДИЦУ... Нажалост српску, породица је данас у СРБИЈИ постала луксуз за већину младих...Ко је томе крив...? Транзиција, и 5.Октобар који је разбио и државу и просечну српску породицу...Данас је СОЦИЈАЛА једнака просечној плати радника...? И шта онда да очекујете...? Зашто би радили...? Зашто стварали породице...? Да би се само мучили...Или то, или ПАСОШ и бежанија што даље од државе која нема НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ, већ спроводи грађанску доктрину...Па зар и УСТАВ СРБИЈЕ не каже да Србија није држава СРБА...Не, него грађана који живе у Србији...? Којих грађана...? Срамота...!!

bzvz

pre 3 godine

Kad bi jos neko zaista mogao da objasni zasto je to SOKANTNO?!!

Cole5

pre 3 godine

Za ovo su krivi roditelji i i ono roditeljsko "kad sam se ja mučio ne moraju moja deca". Ta rečenica i pomisao je prva plocica pura do pakla... Umesto da svoju decu osposobimo za samostalan život mi od njih pravimo debile nesposobne za samostalan život. Sve im je na izvolte, doručak , ručak, večera na vreme i ništa ih ne košta. Roditeljima ne pomažu finasijski sve što zarade daju na lična zadovoljstva, to vam je slika raja zvanog roditeljski dom gde su roditelji robovi vlastite dece. Zato bih državi preporučio da pravi pristojne socijalne stanove ne da ih prodaje već da ih izdaje mladim i na njima zaradjuje kao u Nemačkoj. A posla ima za one koji hoće da rade, i pride ne mogu svi biti menađeri i da hleba nema bez debelo prolivenog znoja.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija