• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.08.2020

10:04

Kon: Samoizolacija najlogičnije rešenje za povratnike

Društvo

Kon: Samoizolacija najlogičnije rešenje za povratnike

Podeli vest

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da će Krizni štab danas ponovo raspravljati o mogućnosti uvođenja samoizolacije za one koji dolaze sa odmora iz inostranstva u Srbiju.

Samoizolacija deluje kao najlogičnije rešenje, rekao je Kon za RTS. On je dodao da je rasprava o tome da li naši državljani koji ulaze u Srbiju treba da donose pi-si-ar testove razrešena jer ima država koje uopšte ne testiraju strance.

"To bi značilo da kada dođu u zemlju moraju da se testiraju u nekom kratkom vremenu. Ako bi to opet uveli za sve, to bi bio jak udar na laboratorije, jer mi smo doživeli dva puta šta znači blokiranje laboratorija zbog prevelikog naleta, to nam najmanje treba", istakao je Kon.

On smatra da je samoizolacija najlogičnije rešenje.

"To je 30.000 ljudi koji se očekuju u odnosu na onih 400.000 na početku epidemije, ne može da se upoređuje taj rizik, tako da će to Srbija lako apsorbovati", dodao je Kon.

Ukazao je da su jako važna zdravstvena upozorenja koja mora da dobije svaki naš građanin koji prelazi granicu.

Foto: Tanjug

 



"To podrazumeva da ima obavezu da ukoliko mu se pojave bilo kakve tegobe da se jave na određeni broj telefona. Treba znati da su kazne po pitanju zaštite javnog zdravlja minimalna 50.000 do 150.000 dinara. Mi imamo mogućnosti da to stavimo pod ozbiljnu kontrolu", poručio je Kon.

Govoreći o najavama da bi Evropska unija mogla da preporuči članicama da skinu Srbiju sa crvene liste, ukoliko broj zaraženih korona virusom nastavi da opada, Kon kaže da EU ima jasno definisan kriterijum.

"Prati se 14 dana broj i ako je taj broj ispod 25 na 100.000 i ima dalju tendenciju pada, onda se zemlja skida sa liste crvenih zemalja", objasnio je Kon.

On je naveo da je Srbija sada na 32 i da se u vrlo bliskoj budućnosti može očekivati da taj broj padne na 25.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u zemlji, a na pitanje da li ga brine što je u odnosu na početak nedelje povećan broj novozaraženih, Kon kaže da je u pitanju ponašanje većinskog dela stanovništva da tokom vikenda znatno manje odlaze na preglede u kovid ambulante.

"Brojevi su obično blizu, duplo manji subotom i nedeljom u kovid ambulantama gde se uzimaju ti brisevu. Ti rezultati opet stižu tek negde utorak, sredu jer treba vreme dok se rezulatati obrade, upišu", objasnio je Kon.

"Ovo svakako vodi ka smirivanju i više nema oko toga dileme", poručio je Kon.

Govoreći o Priboju, gde je žarište privatni starački dom, Kon je rekao da se svakako u bilo kom mestu može dogoditi porast broja zaraženih i da je dovoljna jedna jedina situacija gde se ne poštuju mere.
 

Kisić Tepavčević: Srbija u povoljnijoj situaciji od okruženja
 

Epidemiološka situacija u okruženju razmatra se na dnevnom nivou i Srbija je sada jedna od zemalja sa mnogo povoljnijom situacijom, izjavila je epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisć Tepavčević.

Foto: Tanjug

 



Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja karantina za one koji se vraćaju sa odmora, ona je za TV Prva rekla da se nije mnogo toga promenilo u odnosu na period kad su donete mere koje sada važe, ali je istakla da se pokazalo da su mere koje su donete imale efekta jer je u zemljama za koje je Srbija uvela obavezan test na korona virus zabeležen porast broja zaraženih.

Kisić Tepavčević je istakla da je odlazak u svaku od zemalja koje imaju lošiju epidemiološku situaciju rizik za unos infekcije.

Ona je apelovala na sve građane koji odlaze u te zemlje da i tamo poštuju sve mere, a da kad se vrate naredne dve nedelje budu posebno obazrivi.

"Mnogo je značajnije da se ponašamo odgovorno i savesno i kad odlazimo i kad se vraćamo", rekla je Kisić Tepavčević.

BONUS VIDEO:

EDI RAMA NA SRPSKOM HVALI ĐUKANOVIĆA: Hvala dragi Milo što postojiš...

DRVENE STOLICE, SEMENKE I ČAROBNO PLATNO! Gde su nestali stari beogradski bioskopi i - može li da im se vrati stari sjaj?!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17