• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf biznis

28.08.2020

14:17

DOBILI STE UVEĆAN RAČUN ZA POREZ?! Evo o čemu se radi i šta bi trebalo da znate o tome!

Društvo

DOBILI STE UVEĆAN RAČUN ZA POREZ?! Evo o čemu se radi i šta bi trebalo da znate o tome!

Podeli vest

Istina je da je nekome skočio, a drugima ne. Takođe, jednima je manje, a trećima više. Kako se računa porez na imovunu?

Tek što je prošao datum za plaćanje poreza na imovinu za ovaj trimestar, građani se žale da im je ovaj račun bio uvećan u odnosu na prethodne mesece ili godine. Dodatno, kako se primećuje, ti iznosi su različiti od opštine do opštine.

Proveravali smo o čemu se radi.

Kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, računi na ime poreza za imovinu jesu uvećani. Tačno je i da nisu jedanko na svim opštinama, ali i da nisu uvećani svima.

Krenimo redom. Poreze na imovinu utvrđuje, kontroliše i naplaćuje Lokalna (opštinska) poreska administracija- LPA. Tako da svaka opština za sebe određuje visinu poreza. Postoje dalje, zakonski okviri koji im dozvoljavaju taj manevar, ali treba istaći i da povećanje ne sme biti veće od 20 odsto na godišnjem nivou.

- Visina poreza na imovinu za 2020. godinu zavisi od propisanih elemenata, tako da nisu svi obveznici dobili povećanje poreza - rekli su za Telegraf Biznis iz Sekretarijata za javne prihode pri Gradu Beogradu.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Kako objašnjavaju, porez na imovinu utvrđuje se na osnovu prosečne cene  po metru kvadratnom odgovarajućih nepokretnosti u zoni u skladu sa Odlukama grada Beograda. Prema Zakonu o porezima na imovinu, prosečne cene se utvrđuju na osnovu cena nepokretnosti ostvarenih u prometu u periodu januar-septembar prethodne godine.

U skladu sa kretanjima cena dolazi i do povećanja ili smanjenja prosečnih cena, pa pojedini obveznici imaju povećanje, a drugi smanjenje obaveze poreza na imovinu za 2020 u odnosu na 2019. godinu.

Otuda slučajevi da su građanima pojedinih opština stigli umanjeni računi, ali se javljaju i paradoksalni primeri, koji se obično stavljaju pod izuzetke, odnosno, kasnije se rešavaju na druge načine.

Tako je na primer, ako postoji jedna mala opština sa malim prometom na tržištu nekretnina, a proda se jedna vila za visoku cenu, ta transakcija može uticati na bilans cele opštine.

Osim cene kvadrata i samog (ne) aktivnog tržišta nekretnina, došlo je i do promene podataka od značaja za utvrđivanje obaveze, do kojih se došlo službenim putem, može doći do promene u visini poreza. Ako je vlasnik preminuo.

Foto: printscreen

 

- Napominjemo da je nakon smrti poreskog obveznika, držalac ili naslednik nepokretnosti imao obavezu u skladu sa Zakonom o porezima na imovinu da u roku od 30 dana prijavi porez na imovinu na svoje ime - naglašavaju nam u Sekretarijatu i dodaju da je upravo zbog ove stavke dolazilo do nedoumica.

Zbog ove 3 stavke skače vam porez 

Jelena Holcinger, stručnjak na švajcarskom programu "Reforma poreza na imovinu" upravo ukazuje da su ovo zaista i na terenu razlozi zbog kojih porez može da bude uvećan.

- Najčešći razlog zašto neko dobije veći porez na imovinu je zbog porasta tržišne cene nekretnina u određenim zonama ili usled uvećanja kvadrature. Ovogodišnja rešenja su uvećana i u onim slučajevima gde se nepokretnost vodila na umrlo lice.

U takvim slučajevima ne postoji više poreski kredit i za taj iznos su obaveze veće. Zakonska je obaveza naslednika imovine da nepokretnosti prijavi na svoje ime i reguliše poreski status. U oblasti poreza na imovinu naš program radi sa 44 opštine u Srbiji, i najčešća povećanja poreza su proizvod neregulisanog vlasništva, odnosno kod nepokretnosti koje se vode na umrla lica - rekla je Holcinger za Telegraf Biznis.

Svaki poreski obveznik koji ima primedbu na svoje poresko rešenje može se obratiti nadležnom odeljenju Sekretarijata za javne prihode da dobije potrebna objašnjenja ili uložiti žalbu na svoje rešenje, poručuju naši sagovornici.

Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, prema Zakonu o porezima na imovinu. On se plaća, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, koja trenutno iznosi 9,25 odsto. Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Kako to izgleda po gradovima u Srbiji, ko je i koliko naplatio od poreza

Prema podacima koji su ustupljeni Telegraf Biznisu, pet opština u Srbiji imalo je ili manju naplatu ili očekuju da će biti na nivou prošle godine. Pogledajte detaljne cifre:

TRSTENIК

- U Trsteniku je doneto 18.080 rešenja, masovni razrez je odrađen 03.06.2020., a uručenja preko pošte su krenula oko 20.06.2020. Do današnjeg dana uplaćeno za porez na imovinu fizičkih lica u odnosu na isti period prošle godine oko 600.000,00 dinara, manje zbog cele ove situacije koja nas je snašla , odnosno oko 2 odsto manje uplaćeno nego prošle godine.

Sa 31.12.2019. uplaćeno je poreza na imovinu fizičkih lica 54.439.704,69, procenat naplate u odnosu na zaduženja 83,51 odsto.

U ovoj opštini očekuju prihod od poreza na imovinu fizičkih lica u rasponu od 55-60. miliona dinara.

VRANJE

- Poreska rešenja za porez na imovinu su u junu uručena poreskim obveznicima. Očekivana naplata za 2020 godinu je oko 130 miliona dinara po osnovu poreza na imovinu fizičkih lica.

Foto: tvin printscreen

 

VRNJAČКA BANJA

- Rešenja su poslata 26.02.2020. godine. U odnosu na isti period prošle godine naplata je manja za 6,3 procenta. Sve snage su nam usmerene na naplatu i evidentiranje novih obveznika.

ĆUPRIJA

- U Ćupriji je pri kraju podela ovogodišnjih rešenja za porez na imovinu. Rešenja su rađena 18.06, a distribucija je počela početkom jula. Naplata po dobijenim rešenjima je uobičajena, ali ukupna naplata je manja zbog celokupne situacije.

Do kraja godine možda bude oko 80 odsto od planirane. Mnogo ljudi koji ove imaju nekretnine živi u inostranstvu, i sada nisu došli, pa je naplata i zato manja.

SOMBOR

-Rešenja za 2020. godinu dostavljena su u periodu od 04.03. – 28.03.2020. godine. Procenat uručenja bio je 81,74%. Očekuju da će procenat naplate biti na nivou -5% u odnosu na prethodnu godinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
predragm

pre 3 godine

Pocela je pljacka. Meni su poslali porez za stan na Vracaru na 37000 a prosle godine bio 17000. A ja stan prodao prosle godine, u katastru se vodi na novog vlasnika. I ovi sa Vracara poslali mi resenje na adresu na Zvezdaru gde sada stanujem. Sto nisu poslali resenje na Vracarsku adresu gde je stan. ?Odakle im moja nova adresa na Zvezdari ? Kako neznaju da ja nisam vise vlasnik a znaju moju novu adresu. Inace opstina Vracar ne prima stranke nego morate telefonom uloziti zalbu. Ps: kao bivi clan SNS znam da Rajko Tanasijevic, Dordjevic i jos neki sa Vracara trebalo bi jednog dana da odgovaraju za slanje laznih faktura za porez za nepostojece stanove i to uvecanih za 150%

Samo pljačkajte

pre 3 godine

država kroji poreze kako joj se svidja! Kako uopšte nekom naplatiti porez kad nema osnovne uslove kao sto su voda, kanalizacija, prevoz?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17