• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

02.09.2020

16:19

DETE ZARAŽENO KORONOM VEĆ PRVOG DANA U BEOGRADSKOJ ŠKOLI! Prijava protiv nesavesnih roditelja koji su ga pustili na časove

Društvo

DETE ZARAŽENO KORONOM VEĆ PRVOG DANA U BEOGRADSKOJ ŠKOLI! Prijava protiv nesavesnih roditelja koji su ga pustili na časove

Podeli vest

Već 1. septembra korona virus je ušao u jednu beogradsku osnovnu školu, a protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvete podnelo je prijavu zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja Centru za socijalni rad

Ceo slučaj desio se u Osnovnoj školi "Braća Jerković" u beogradskom naselju Železnik. Kako se saznaje, učenik ide u treći razred, a majka ga je poslala u školu 1. septembra iako je cela porodica čekala rezultate testa na kovid 19.

PRVI DAN ŠKOLE ĐACI SU NAJVIŠE KUKALI ZA DVE STVARI! Ipak, pogledajte najlepše trenutke koje je uhvatilo oštro oko našeg fotografa!

(FOTO)SREĆNO, PRVAĆIČI! Jutros je u đačke klupe u Srbiji prvi put selo 66.000 mališana

Naime, dete je testirano 31. avgusta, a roditelji su ga, uprkos tome što još uvek nisu znali da li je test negativan ili pozitivan na kovid, poslali među ostalu decu u školu. Da je učenik zaražen koronom, majka je saznala popodne i o tome odmah i obavestila učiteljicu.

- Čim smo saznali za slučaj, odmah smo preduzeli sve neophodne mere zaštite. Prosto je neverovatno da je majka, inače zaposlena u zdrastvu, poslala dete u školu. Nakon što je obavestila sve nadležne da je test bio pozitivan svi su se zapitali zbog čega ga je uopšte slala u školu. Srećom, sva deca su nosila maske i reč je o maloj grupi đaka - izjavio je ministar Šarčević.

Foto: printscreen youtube/ Novo jutro

On dodaje da je ta grupa učenika, sa kojom je zaraženi đak bio u kontaktu, prebačena na onlajn nastavu. Učitelj takođe ne dolazi u školu.

Porodici, međutim, zbog neodgovornog ponašanja slede sankcije.

Prijava protiv roditelja

- Sugerisali smo školi, oni su pravno lice, da se pokrene prijava Centru za socijani rad za nebrigu o deci i videćemo šta će biti epilog, pratićemo. To je moja mera, ja drugu nemam. Zakon o porodici daje nadležnost Centru za socijalni rad, a mi možemo da iniciramo, kao što jesmo - rekao je Šarčević za Tanjug.

Kako dodaje, možda je i dobro što se ovo desilo na samom početku školske godine, da služi za nauk svima da moraju da povedu računa.

- Pojedina Udruženja roditelja i Savet roditelja vezan je za školsku instituciju i svi moraju da povedu maksimalno računa kako se ovakvi slučajevi ne bi više događali - naglasio je Šarčević.

Za sada nije poznato iz kog razloga su roditelji testirali dete dan pre polaska u školu, niti da li je ono imalo nekakve simptome bolesti, odnosno bilo kakvu sumnju na korona virus.

Saznaje se i da je majka zaposlena u KBC "Dragiša Mišović", koja je kovid bolnica.

Foto: Informer

Dr Kisić: Postoji jasan plan šta se radi u ovakim situacijama

Povodom slučaja zaraze već prvog školskog dana oglasila se i epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević koja je istakla da je Institut za javno zdravlje "Batut" i tim epidemiologa napravio jasan plan postupanja u svim mogućim situacijama.

- Predviđene su sve situacije i direktni postupci. Da li je jedan slučaj u jednom odeljenju ili dva slučaja koja su povezana, koliki je procenat odeljenja zahvaćen - sve to je predviđeno i u zavisnosti od toga mere mogu da budu različite - istakla je ona.

Prema njenim rečima, u nekim slučajevima može da dođe do pooštravanja svih preventivnih postupaka recimo na prvom mestu da bude obavezno nošenje maske neprestano, ali i da celo odeljenje ili čitava smena idu u samoizolaciju.

Istakla je da su svi zavodi i instituti dobili preporuke i da će isti algoritam važiti za celu zemlju.

Kisić Tepavčević je još jednom naglasila da je izuzetno važan apel svima da moraju da sarađuju na svim nivoima, te da su svi jedan tim - i roditelji i nastavnici i svi građani.

Naglasili smo da svako dete, ako ima bilo kakav simptom, mora ostati kod kuće dok se ne utvrdi da li je zaraženo koronom ili ne. Znamo da su roditelji pre slali decu kad imaju blage simptome u školu kada su bile u pitanju druge respiratorne infekcije, ali to ne sme biti slučaj sa koron virusom jer deca iako imaju blage simptome, mogu biti prenosioci - zaključuje Kisić Tepavčević.

Ona napominje za kraj da je u konkretnom slučaju osnovne škole iz Železnika, Ministarstvo prosvete odmah preduzelo najoštrije mere budući da se ovo desilo na samom početku.

- Iako nije bilo zaražavanja u školi, ovaj slučaj svima treba da služi za nauk svima - podvlači članica Kriznog štaba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
token

pre 3 godine

nesavesnih lekara ! krizni stab je kao navijaci na utakmici vazno da lupe nesto da bih dobili pare! Prvo sta se radi vlast obezbedi sebi na sudu da nije kriva za koronu a zatim kad testiraju osobe i potvrde da su zarazeni proces ide ovako ---- dodjes prvog dana na pregled ides busem i usput zarazis njih 100 pa se to dalje siri pa kaze lekar za 7 dana na test tu jos zarazi njih 700 pa se siri i 7 dana kazu pozitivan si na koronu sedi kuci samoizolacija dok dodje kuci prosiri jos za 100. Logika lekara je isto koliko su skolovani i imaju znanja. Prvo lekari nemaju pojima sta rade nmg da izlece ljude od raznih bolesti plata lekara treba biti ravna nuli jer vise ima pacijenata koji umru nego sto ih izlece vezano za sve bukvalno. daju ti lekove koje izazovu druge probleme a kako daju lekove pa ovako izvolite lek pa cemo videti sta se desava znaci lekari su izmisljeni da bih neko primao pare za to. Jer ako ti ne znas sta radis i nemas pojima a lekar si onda bolje da odes u djubretare nego da se igras necijim zdravljem. Roditelje osloboditi a lekare strpati u zatvor jer njihova procedura je ravna nuli ! treba da ponove skolu i to osnovnu prvi razred. Virus siri lekar ne pacijent! Stranci iz svih zemalja u srbiju mogu da se setaju ako tako zatvarate granice nzm vise ima stranaca nego srba u srbiji !

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija