• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

05.09.2020

09:32

NEVEROVATNA CENA! Evo gde se nalazi najskuplja njiva u Srbiji i koliko je plaćena

Društvo

NEVEROVATNA CENA! Evo gde se nalazi najskuplja njiva u Srbiji i koliko je plaćena

Podeli vest

Najjeftinije oranice u istočnoj i južnoj Srbiji.

Najskuplji hektar njive u prvoj polovini ove godine prodat je u novosadskom prigradskom naselju Kać za neverovatnih 100.000 evra po hektaru. Istu cenu prošle godine držala je oranica u selu Gunaroš kod Bačke Topole u Severnobačkom okrugu. Stručnjaci navode da će njive biti još skuplje, jer ih je sve manje.

OVO NIKAD NIJE BILO! KUĆE I PLACEVI TRAŽENIJI OD STANOVA U GRADOVIMA! Korona digla cene kuća i vikendica!

ISKEŠIRAO 230.000 EVRA ZA STAN! Fudbaler kupio gajbu od 100 kvadrata, NOLE MU KOMŠIJA! Unutrašnjost izgleda kao na DVORU! Pre njega su ga merkali TEODOSIĆI

Cene kupljenog i prodatog poljoprivrednog zemljišta širom Srbije kreću se od minimalnih 100 evra po hektaru do 100.000 evra po hektaru, podaci su Republičkog geodetskog zavoda. Prema izveštaju RGZ-a, oko 90 odsto prodatih njiva površine su od deset ari do tri i po hektara. Što se tiče kupljenih njiva koje imaju više od pet hektara, većina se nalazi na teritoriji Vojvodine.

Prosečne cene hektara poljoprivrednog zemljišta


region                           prosečna cena
Beograd                           4.900
Šumadija i zapadna Srbija 3.800
Južna i istočna Srbija        2.800
Zapadnobački okrug          8.550
Severnobački okrug           9.550
Južnobački okrug             10.100
Severnobanatski okrug      7.100
Srednjobanatski okrug      6.900
Južnobanatski okrug         6.700
Sremski okrug                  8.700
* iznosi su u evrima

Najviša cena oranice u Beogradu bila je 56.800 evra za hektar, dok je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji najskuplji hektar prodat za čak 52.650 evra. Najniža cena prodatog hektara zabeležena je u južnoj i istočnoj Srbiji i iznosila je svega 190 evra, a u zapadnoj Srbiji mogao se kupiti i za 250 evra.

Cene će još rasti

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je obradivog zemljišta sve manje i da će, shodno tome, ono biti sve skuplje.
Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu, navodi da je očekivano da hektar zemlje bude najskuplji u Vojvodini, kao i da cene rastu.
- To je ujedno i najkvalitetnije zemljište i ne čudi što su pojedine oranice prodate za veliki novac. Takođe, treba reći da cene poljoprivrednog zemljišta još od 2001. godine rastu, tada je hektar koštao oko 200 evra, 2008. godine oko 5.000 evra, a evo vidite kolike se cifre sada dostižu - objašnjava Prostran.

Foto: RINA

Kako ističe, to je zato što je obradivog zemljišta sve manje.
- Na tim mestima se grade nekretnine i putevi, a takođe veliki broj hektara propada jer se ne obrađuje. Sa druge strane, tražnja postoji i, naravno, cene rastu. To je i svetski trend, na ovakvom zemljištu se proizvodi hrana, a ona je osnovni izvor života. Oranice će se sve više tražiti i biće sve skuplje - navodi Prostran.

 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija