• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.09.2020

08:26

(VIDEO) SITUACIJA JE NESIGURNA! POJAČAVAJU SE AKUTNE RESPIRATORNE INFEKCIJE, PUNE SE KOVID AMBULANTE! Dr Kon: Neophodno strogo voditi računa da se stanje NE POGORŠA!

Društvo

(VIDEO) SITUACIJA JE NESIGURNA! POJAČAVAJU SE AKUTNE RESPIRATORNE INFEKCIJE, PUNE SE KOVID AMBULANTE! Dr Kon: Neophodno strogo voditi računa da se stanje NE POGORŠA!

Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je za RTS da se epidemiološka situacija stabilizovala, ali i upozorio da se u jednom delu Srbije uopšte ne poštuju mere. Naglasio je da poseban rizik prenosa virusa nosi školski uzrast od 15 do 19 godina ali i učenički domovi. Vrlo je bitno da nosimo maske i poštujemo mere, a videćemo dokle ćemo stići u oktobru, poručuje Kon

Trenutno se epidemiološka situacija stabilizovala ne nekom niskom nivou i to načelno nije loše. Međutim, Predrag Kon upozorava da se u Beogradu u poslednja dva dana jasno uočava ponovo povećanje registracije onih koji se javljaju u kovid ambulante.

Dodaje da je ono što je srećna okolnost, da se ipak ne nalazi kovid ali da to ukazuje da polako počinju da se povećavaju akutne respiratorne infekcije i da ćemo toga sasvim sigurno imati u narednom periodu.

To će, kaže, otežati rad zdravstvene službe uopšte jer će ta diferencijacija biti teža.

"Upravo zbog toga insistiram stalno da je nesigurna situacija i da je neprekidno potrebno da vodimo računa da je ne pokvarimo da se ne pogorša", naglašava Kon .

Objašnjava da u ovom trenutku ne bi smeli skok da povezujemo sa početkom školom jer je učinjeno bukvalno sve da tu ne dođe do transmisije, do prenosa.

Veliki privid i velika zabluda

"Sigurno je da će se pojaviti, kao što se već desilo. Ono što je bitno naglasiti to su srednje škole, gde su deca od 15 do 19 godina i to treba reči. Ovo prvi put kažem, da je to uzrast u kome se najčešče oboljeva, potpuno obrnuto od shvatanja zato što ako uzmete samo tih pet godina i gledate učestalost u tom uzrastu tada je to vreme kada se prilično često oboljeva", rekao je epidemiolog.

Dodaje da je s druge strane tu i činjenica da ima najmanje teških slučajeva pa je to onda privid da je to neko lako oboljenje.

"Veliki privid i velika zabluda. Pored toga upravo ta generacija je u stanju da prenese infekciju da prenese na druge. I zbog toga je poseban osvrt na taj rizik koji nosi taj uzrast školski, upozorava Kon.

Takođe, kako je rekao, tu su i učenički domovi koji su sada razređeni samim tim što je podeljena nastava na onlajn nedelju dana pa nema pa se i domovi tako prazne na taj način, ali i ti učenički domovi su mesta rizika prenosa virusa.

NA ODMORU U INOSTRANSTVU OKO 25.000 GRAĐANA SRBIJE, PRETI NAM PONOVNO PUNJENJE KOVID BOLNICA! Dr Đerlek UPOZORIO: Očekuje se SKOK BROJA OBOLELIH od korone

Kon je rekao i da ne bi trebalo škole da se u opšte zatvaraju osim u slučaju da masovno ne postane obolevanje izvan škole kada je praktično rizik od ulaska i nemoguće kontrole, i to je naglašava jedina situacija kada kada bi škole morale da pređu na onlajn.

"To znači da je svaka grupa jedna jedinica u kojoj će se pratiti situacija. Kada se pojavi jedan oboleli ništa se posebno ne dešava osim što se stavlja čitava ta grupa pod epidemiološki nadzor koji podrazumeva svakodnevno praćenje u trajanju od dve nedelje.

A ako se pojave dva povezana slučaja odmah čitava grupa ide u na onlajn nastavu pa je u samoizolaciji dve nedelje. To je ono što nazivamo elastičnim sistemom", objasnio je epidemiolog. 

Foto: printscreen RTS

Da li treba da se plašimo oktobra?

"Mi imamo sada situaciju da u jednom dobrom delu Srbije uopšte se ne poštuju mere, neću da prozivam nikoga, radi se o ljudima na odmorima, ne nose maske, u velikom broju su na određenim prostorima, to je neštio što ne može da ostane bez posledica.
Drugo, dodaje, imamo povratak naših građana koji će se desiti, tu je učinjeno sve što je moglo da se učini da ne dođe do prenosa, međutim, kako kaže i to je nešto što će da nam se dešava.  

S druge strane ulazimo u period respiratornih infekcija, koje obično kreću od škola ali u ovoj situaciji je vrlo moguće, kako procenjuje epidemiolog, da krenu od radnih kolektiva.

"To ne mora da bude kovid ali mogu obične kijavice, jer je vreme za to", upozorio je Kon. 

Naglasio je da su javna prevozna sredstva potpuno nedopustivo mesta bez maske i da ne treba blagonaklono gledati na one koji ne nose maske u javnom prevozu.

"To je potpuno javni svesni bojkot svih protivepidemijskih mera. I ono što je najgore te osobe takve osobe utiču na srednjoškolce i ako bi ih pridobili kao one koji vrlo svesno štite i ukupno stanovništvo, a  ne samo sebe, tada smo dobili tu borbu", smatra Kon. 

Dodaje da od nas zavisi i da po svemu sudeći oko 10 do 15 posto ima onih koji ne poštuju te mere.

"U trenutku kada počinje škola, kada očekujemo prelaz godišnjg doba vrlo je bitno da poštujemo nošenje maski i mera,  a videćemo dokle ćemo stiću u oktobru, ako uspemo da dočekamo oktobar bez ozbiljnih potresa u smislu povećanja, da ostane ovako prihvatljivo nisko. Onda smo u novoj sezoni vakcinacija", procenjuje Kon.

Naglašava da moramo krajne ozbiljno da se pripremimo i počnemo vakcinaciju protiv gripa bez obzira što su prvi pokazatelji sa južne hemisfere dobri i to je posledica nošenja maski.

"Ali ako mi imamo bojkotaše koji koće da bojkotuju sve protivepidemijske mere onda ćemo imati probleme", zaključio je epidemiolog Predrag Kon.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bez Karantina Ne Valja

pre 3 godine

Не шири се корона у превозу, није се никад ни ширила у превозу. У мају месецу, када су се маске знатно мање носиле, број дневно новооболелих је опадао, да би 1. јуна пао на 18 у целој Србији. Места ширења короне очигледно су друга. У сваком случају, Србија не спроводи систем карантина, као што то чине државе које су успешне у борби против карантина, као што су у данашње време Кина, Нови Зеланд, Вијетнам, и можда још понека држава. И кроз историју су државе које су примењивале доследно карантин успешно сузбијале заразу. На пример, Србија 1836. године у време Милоша Великог. Ово делује као најава да ће опет доћи до наглог скока новооболелих, па се сада унапред траже изговори који никако не стоје, и који противрече чињеницама. Истовремено се инсистира на непровереној догми о 1% преноса при општем маскирању. Без обзира на формално образовање, а Милош Велики је био формално необразован, нама су у овом тренутку потребни људи формата Милоша Великог. Људи у Кризном штаву јесу људи одређеног формата, али тај формат није формат Милоша Великог, тај формат није одговарајући за борбу против заразних болести.

Ćikula

pre 3 godine

Pa da sve se zna u napred, sad će opet proširiti korona i sve tako dok se ne prodaju sve zalihe maski

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija