• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Politika

07.09.2020

12:13

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Doktorku Anu Gligić pitali KAD ĆE SRBIJU ZAHVATITI DRUGI TALAS KORONAVIRUSA!

Društvo

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Doktorku Anu Gligić pitali KAD ĆE SRBIJU ZAHVATITI DRUGI TALAS KORONAVIRUSA!

Podeli vest

Ana Gligić je virusolog u penziji, žena koja je 1972.godine bila šef laboratorije u toku epidemije variole vere u Beogradu, stručnjak koji poznaje viruse jako dobro i čijoj se reči veruje. U intervjuu za "Politiku" dala je svoja predviđanja kako će se virus ponašati u mesecima koji su pred nama, ali je pričala i o ruskoj vakcini

 

- Nećemo ga se tako lako rešiti. Postoje samo dve opcije: ili će doći do njegovog prokužavanja u narodu ili će uslediti vakcinacija, kako bismo ga sveli na najmanju moguću meru - rekla je dr Gligić.

Na pitanje kada se očekuje drugi talas, dala je odgovor koji je malo ko od nas očekivao.

- Neće ga biti. Biće samo pikova. Ovakvi virusi se epidemijski javljaju na svakih četiri do sedam godina. Najpre mora da se ugasi epidemija kovida 19 u cirkulaciji, pa tek onda može da se pojavi drugi talas posle nekoliko godina. Korona neće večito ostati u ovoj formi kao što je sada slučaj, otići će. A onda će se opet pojaviti. Da li će tada imati epidemijski ili pandemijski karakter to ne znamo - rekla je.

Objasnila je i da je reč o virusu koji nas stalno iznenađuje.

- Čim se pojavio kovid 19 rekla sam: „On će ostati jer je u prirodi nastao i opstao.” Kada se priroda „čačne” – to je kao da ste dirnuli u osinjak. Virus se probudio i teško ga se možemo otarasiti. Oni koji zagovaraju tezu da će nestati moraju da znaju da to može da se dogodi samo ako se nešto desi u prirodi, bez našeg uticaja. Ovo što mi radimo je samo saniranje posledica koje je on izazvao svojom pojavom. Korona nije od juče. Jako dugo je tu negde - rekla je.

Kada je reč o vakcini koja stiže iz Rusije, dr Gligić ima puno poverenje u nju, ipak, smatra da nije sigurna da će antitela koja ona obezbeđuje trajati dve godine.

- Mislim da neće toliko dugo moći da traje. Kako može da se tvrdi da će imunitet da štiti dve godine kada kovid 19 postoji u svetu svega osam meseci? Rusi su svojevremeno pokušali da naprave vakcinu protiv SARS-a, ali je taj virus nestao pa se izgubio interes za cepivom. Oni su sada ta istraživanja nastavili i na osnovu saznanja u vezi sa SARS-om verovatno tvrde da imunitet može da postoji dve godine - objasnila je dr Gligić za "Politiku".

BONUS VIDEO:

Beograđani o vakcinaciji protiv korone (Video)

Zlatibor Lončar: Poštovaćemo pismo i podršku lekara (Video)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Ova gospođa bar nešto zna u odnosu na Kisićku.

djoka

pre 3 godine

a ti si strucnjak koji procenjuje ko sta zna.Kisicka je barem mladja.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija