• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

10.09.2020

19:37

O virusima, psima i mačkama (ISPRAVKA)

Društvo

O virusima, psima i mačkama (ISPRAVKA)

Podeli vest

Kako se navodi, doktorica Sabine Olex-Condor je u razgovoru sa kolegama zaključila da njene kolege koje posjeduju mačku nisu bile zaražene novim koronavirusom, a da većina hospitaliziranih pacijenata nisu imali kućnog ljubimca

Iako su ovo zapažanja koja nisu potkrepljena medicinskim dokazima, dr Sabina Olek-Kondo veruje da se odgovor krije u mačećem korona virusu (FCoV) koji ne zaražava ljude, ali može stvoriti antitela na SARS-CoV-2.

- Moguće je da ljudi koji imaju bliski svakodnevni kontakt sa mačkama mogu imati antitela na mačju koronu, a ta antitela mogu uništiti i ljudski virus. Uostalom, važnost kontakata sa životinjama i njihov blagotvoran uticaj na ljudski imunitet odavno su već dokazani - istakla je.

Potrebna su dalja istraživanja na ovu temu, ali doktorka ističe da bi rado podelila svoja zapažanja sa virusolozima i čula njihovo mišljenje. Za sada sigurno znamo da se dr Gligić slaže sa njom.

Međutim, istraživanje iz Wuhana ne obara samo tezu Olex-Condor da osobe koje drže mačke ne mogu dobiti Covid-19. Ono eksplicitno navodi da unakrsna reakcija ili imunitet proizašao iz “mačje korone” u slučaju ovih 15 mačaka nije dokazana, barem zasad: “Nije otkrivena serološka unakrsna reaktivnost između SARS-CoV-2 i virusa infektivnog peritonitisa mačaka tipa I ili II (FIPV)”. 

Virolog i istraživač HIV-a Brian Thomas Foley koji se proljetos javio u raspravi na ResearchGateu o ovoj temi naveo je da su SARS-CoV-2 i mačji koronavirus naprosto previše različiti, iako pripadaju istoj porodici virusa

“Nema dokaza da drugi mačji koronavirusi, poput mačjeg koronavirusa UU21 ili mačjeg zaraznog peritonitisa, mogu zaraziti ljude ili izazvati bilo kakvu unakrsnu zaštitu protiv SARS-CoV-2. Svi su ti virusi u vrlo dalekom sredstvu, kao i četiri humana koronavirusa što izazivaju prehladu, pa ne bismo očekivali nikakvu unakrsnu zaštitu. Da je moguća takva vrsta širokog unakrsnog zaštitnog imuniteta, cjepivo protiv jednog soja gripe bi bilo dovoljno za sve druge, a stvaranje cjepiva protiv HIV-a bilo bi jednostavno”, naveo je.

Dakle, tvrdnja da “nijedna osoba koja ima mačku nije oboljela od Covid-19” nije tačna, niti postoji bilo kakav kredibilan izvor u kome se tako nešto tvrdilo. Slično kao i sa izvornom izjavom doktorice Olex-Condor, izjava Ane Gligić takođe je prenijeta na senzacionalistički način, jer ni jedna ni druga nisu tvrdile da je tako nešto potvrđeno.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija