• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

11.09.2020

12:13

PENZIJE RASTU I ZA 5.000 DINARA, ALI NE SVIMA! Evo ko će dobiti samo 500, a ko deset puta više! DETALJNA TABELA!

Društvo

PENZIJE RASTU I ZA 5.000 DINARA, ALI NE SVIMA! Evo ko će dobiti samo 500, a ko deset puta više! DETALJNA TABELA!

Podeli vest

Sa januarskim penzijama penzionere u Srbiji očekuje značajno povećanje primanja, zbog usklađivanja sa takozvanom "švajcarskom formulom", potvrđeno je Informeru u Ministarstvu finansija. Kako se nezvanično može čuti povećanje će iznositi oko pet odsto

Tako će najstariji sugrađani koji primaju penziju od 10.000 dinara od naredne godine primati 10.500, dok će oni sa prosečnom penzijom od 27.700 dinara, sa januarskom penzijom primiti oko 29.000 dinara, dok će oni sa penzijama od 40.000 ubuduće primati 42.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je izjavio je da penzionere naredne godine očekuje značajno povećanje penzija, u skladu sa takozvanom "švajcarskom formulom", kao i da je namera da se ta formula koriguje kako bi penzije rasle još brže i dostigle projektovani nivo od 430 do 440 evra proseka do 2025. godine.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je novu jednokratnu pomoć penzionerima, o tome čitajte OVDE.

Foto: Tanujug

"Švajcarski model" bi praktično značio da će penzije ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Prema rečima stručnjaka, to bi, u trenutnim okolnostima, značilo povećanje od oko pet odsto u proseku.

Ekonomski stručnjak Milojko Arsić kaže da bi, uz sadašnju "švajcarsku formulu", penzije trebalo da se u januaru povećaju za između pet i šest odsto.
- Ako se zadrži važeća "švajcarska formula", možemo proceniti koliki će biti rast plata u ovoj godini, kolika će biti inflacija i na osnovu toga sledi da bi penzije trebalo da se povećaju za recimo pet odsto, a možda i šest odsto - rekao je nedavno profesor Arsić.

Ekonomista Mlađen Kovačević navodi da ukoliko se primenjuje nova formula, penzioneri sasvim izvesno mogu da se nadaju povećanju.
- Očekujem da država ispuni obavezu prema penzionerima i nadam se da će u budžetu biti novca za rast primanja. Puno zavisi i od toga koliko će se korona zadržati, ali ako prebrodimo krizu i sve bude po planu, onda je izvesno da se primeni "švajcarski model" - ističe Kovačević.

Koliko će iznositi penzije


Sadašnja penzija            penzija sa povećanjem
10.000                            10.500
15.000                            15.750
20.000                            21.000
25.000                            26.250
27.700                            29.085
35.000                            36.750
40.000                            42.000
102.000 107.100
* iznosi su u dinarima




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
laki

pre 3 godine

Gledajte da ne ostetite one sa najvećim penzijama. Sram vas bilo i za vas sam ja glasao. E nece moci više, veče ste gulikoze od žutih. Hvalite se kako će se penzije od 10.000 dinara povećati za 500 dinara a penziji od 100.000 dinara za 5.000 dinara, odnosno za pola penzije najsiromašnijih. Bravo naprednjaci, više nemate moj glas, a to ću vam reći prvi put kad me pozovete, obzirom da ste me zvali 10 puta pre glasanja da budete sigurni u moj glas. E nema više.

Kraj

pre 3 godine

Grešiš, taj što je za svoj radni vek stekao penziju u visini od 10.000 din. je slučaj za socijalnu pomoć i to nema nikakve veze sa visinom penzija. Socijalnu pomoć iz socijalnih fondova bi trebali primati svi oni koji imaju tako male penzije i imovinsku kartu koja nije dostojna življenja... Ali ova vlast ignosriše pravljenje tih imovinskih karti i poboljšanja standarda siromašnih.

Rambo

pre 3 godine

Ali ljudi, cemu onome ko ima 102 hiljade, povećati za 5 hiljada, njemu to ne znaci nista, moji imaju 14 hiljada penziju i dobice po 750 dinara, kakva je to logika, kakav crni Svajcarski model, daleko smo mi od Svajcarski!!!

Nada

pre 3 godine

Dali je to realno - onaj koji ima najmanju penziju dobije najmanje a onaj sa najvecom najvise ?Svi vole i meso i mleko i voce i povrce pa i u restoran i na odmor, cipele, patike, pantalone, pivo i po neka casa vina . Dali je sve to moguce onima sa 10.000 dinara. Sramota je da jos neko u Srbiji ima penziju od 10.000 - pa to nije ni Eura 100.- Uvek je sirotinja kaznjena !

Kaya

pre 3 godine

Sta je ovo i dokle vise?! Ovi sa vecim primanjima imaju cvrsce fotelje?!!! Sramota.. Ili, svima isto, ili ne pocecavajte.. Vredjanje inteligencije..

Penzioner

pre 3 godine

Da si bar malo inteligentnija nebi nikad ovakvu glupost lupila, ovo samo pokazuje da te je inteligencija zaobišla u širokom luku!!!

ZORAN

pre 3 godine

TREBA LINEARNO POVECAVATI PENZIJE ISTO PO 2 HILJADE SVIMA KO IMA 10 I KO IMA 100HILJADE ISTO SVIMA TO JE PRAVDA

Tihi

pre 3 godine

10.000,00 дин је пензија која није довољна ни за 5 дана пристојног живота.Како уклопити храну,рачуне,(гардероба,позориште,одмор луксуз.)Смешно је објавити 500,00 дин. повећање,колико ће то повећање реално помоћи пензионеру који прима 10.000,00дин.Треба стварно сагледати стање и помоћи пензионерима.Ако неко прима 100.000,00 пензију нека он прими 500,00дин. ,а најугроженији са најмањим примањима неки приме највеће повећање.Тако би се минимално направила нека равнотежа и олакшао живот угрожених и сиромашних људи.

andra

pre 3 godine

Šta lupate? pa to nije povećanje već usklađivanje koje je inače bedno.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija