• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.09.2020

15:01

(VIDEO) HITNO OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA! HOĆE LI SE UVODITI KARANTIN?

Društvo

(VIDEO) HITNO OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA! HOĆE LI SE UVODITI KARANTIN?

Podeli vest

Republički krizni štab posle dužeg vremena danas su se direktno obratili srpskoj javnosti zbog naglog skoka broja zaraženih koronavirusom

U Republici Srbiji do 15 časova 11. septembra 2020. godine registrovana je ukupno 32.228 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.507 osoba od kojih je 92 pozitivno. U poslednja 24 sata preminula je 1 osoba

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirana je ukupno 1.018.908 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je trenutno 33 pacijenata, hospitalizovano je njih 45, a otpušteno je 49 osoba.

Ukupan broj preminulih je 730.

Na pres konferenciji kriznog štaba novinarima su se obratili Predrag Kon i Verica Jovanović.

Kon: Uznemireni smo

- Nema opuštanja jer raste broj zaraženih u Beogradu. Imali smo ove nedelje blagi skok, do 20 otkrivenih slučajeva dnevno, jednom čak i 27. Zabrinjava Kragujevac, ali i Zaječar i Preševo. Oko 8.5 odsto je bila pozitivnost i u Kragujevcu je stanje povećanje pažnje. Bitno je da ova činjenica relativno stabilne situacije može u danu da nas uznemiri skokom aktivnosti virusa. Sve zavisi od nas, bitno je da poštujemo mere - kaže doktor Kon.

Uvođenje karantina

Kon se osvrnuo i na sednicu Kriznog štaba u ponedeljak na kojoj će se razmatrati uvođenje karantina za povratnike iz Crne Gore.

- Mi neprekidno govorimo da se dele upozorenja o ponašanju za one koje se vraćaju iz Crne Gore. Lično, ne mislim da će se išta više od toga dogoditi. Nije u planu, niti je razmatrano. Postoji samoizolacija, naročito za školsku decu - rekao je Kon, koji je prokomentarisao obraćanje na Fejsbuku, kao i ukidanje drugog PCR testa.

Fejsbuk upozorenje

- Nema vijabilnog virusa, posle 14 dana potrebna su tri dana bez ikakvih tegoba i kontrolni pregled. Lekar je taj koji isključuje iz izolacije. Samo testiranje je potpuno besmisleno. To su naučno zasnovani podaci, ne radimo mi to na svoju ruku. Svoje obraćanje na Fejsbuku nisam doživeo dramatično nego sam postavio pitanje da li želimo treći talas. Kina je 26 dan bez ijednog slučaja i četiri meseca bez smrtnog slučaja. Mi ne možemo da verujemo, ali to su činjenice. Nošenje maski nije u skladu s našom kulturom, ali pokazuje rezultate. Naveo sam čega sve treba da se odreknemo da štitimo živote, naše bolnice i da se osećamo bolje - objasnio je Kon.

Kažnjavanje

Verica Jovanović upitana je za kažnjavanje za nepoštovanje mera.

- Nijedna kazna neće promeniti posledice okupljanja, kršenja mera. Bilo je pojedinačnih sankcija, ali i kažnjavanja firmi. Uglavnom je to bilo novčano, za vlasnike restorana i kafića. Takođe, i pojedinci zbog organizovanja proslava, kao i gostiju na tim događajima. To je pokazna vežba kako se sprovode mere i kontroliše zaraza. Epidemija traje šest meseci i mi se borimo protiv nje, sve sa istim ciljem, da ne dođe do širenja kovida 19. Kazne su jedan od načina borbe - rekla je doktorka Jovanović.

Muzičke manifestacije

Ovog vikenda najavljeno je održavanje muzičke manifestacije uz prisustvo publike.

- Lično nisam ni na koji način konsultovan, a izrazio sam i protivljenje bilo kakvog okupljanja u bilo kojoj situaciji s pevanjem, igranjem. S druge strane, mere su da institucije kulture mogu da organizuju skupove. Ako je grad organizator, mogu samo da se nadam da će se mere sprovoditi. Ali, to na kriznom štabu nije bilo. Nisam protiv veselja, naprotiv, ali kada imam ovakvu obavezu, pitam vas što bismo ulazili u ovakav rizik - smatra Kon, koji je komentarisao i rat za vakcinu.

Vakcina

- Postupci su pod ogromnom lupom zbog oksfordskog slučaja. To su uobičajene stvari. Normalno da mene to ne onespokojava, naprotiv, pokazuje veliku privrženost da se nađe bezbedna vakcina - smatra Kon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 3 godine

Какав нагли скок? Испос 1% узорка и даље. Пада број на респираторима.

Bez Karantina Ne Valja

pre 3 godine

Најважније је сузбијње короне, а то се не постиже маскама, него карантином. Прича да су маске кључ јесте обмана, јер да су маске кључ, не би Кина спроводила политику карантина. То значи да нису Кинези зауставили епидемију маскама, него карантином. Да није потребан карантин, не би га Кинези спроводили. Слично је и на Новом Зеланду, који такође спроводи политику карантина, тамо је корона сузбијена, а маске нису обавезне, нити су икада биле, а ако грешим, нека ме неко исправи. И Вијетнам спроводи политику карантина, и тамо је корона сузбијена, а да ли су тамо маске обавезне, то не знам. Спровођење непроверене догме о 1% преноса при општем маскирању довело је до тога да имамо на десетине пута више регистрованих оболелих од земаља које спроводе политику карантина. А карантин није полицијски сат. Ко долази у земљу, он иде у карантин, одакле год долазио, био, не био наш држављанин. У земљи, они који су били у контакту са неким оболелим од короне, они иду у карантин, па ко оболи он иде у болницу, ко не оболи, он изађе из карантина, и ради што му воља. На пример, ако сматра да треба да носи маску, он је носи, а ако то не сматра да треба да ради, он маску не носи. Колико видим, избегава се немуштим образложењима без стварног образложења да се учествује у тестирању кинеске вакцине, па би исту ту вакцину добили преко реда, а овако ће бити да добијемо вакцину кад стигнемо на рад, а пошто се не спроводи политика карантина, корона ће се у међувремену ширити, а људи присиљавати да носе маске, које не добијају, него морају да купе, према томе, од оваквог приступа корист ће објективно имати велетрговине маскама.

Dragan

pre 3 godine

Кина крије стварне податке, па су твоје тврдње испразне.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija