• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

15.09.2020

07:34

OPASAN TREND KOD MLADIH U SRBIJI! Nije droga, ni cigareta, a stručnjaci kažu da IZAZIVA JEZIVE POSLEDICE! Evo o čemu je reč

Društvo

OPASAN TREND KOD MLADIH U SRBIJI! Nije droga, ni cigareta, a stručnjaci kažu da IZAZIVA JEZIVE POSLEDICE! Evo o čemu je reč

Podeli vest

Novi trend pojavio se u Srbiji!

Nije legalan, ali možete lako da ga nabavite i u Srbiji. Nije droga, a nije ni cigareta. Reč je mlevenom duvanu koji je pakovan u minijaturne kesice nalik onima za čaj i zovu ga snus. Neki kažu da je dobar za odvikavanje od pušenja, drugi pak da je opasniji od cigareta, a pošto je lako dostupan sve više ga koriste srednjoškolci. Otkud u slobodnoj prodaji kod nas, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor.

Duvanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda. Vlažni rezani duvan nalazi se zapakovan u malim vrećicama. Kupuju ga uglavnom tinejdžeri.

(FOTO) MLADIĆ SEO NA ŠOLJU, I UBRZO OSETIO JEZIV BOL Kada je pogledao dole, ZANEMEO JE OD PRIZORA KOJI JE UGLEDAO

Najčudnije od svega je što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopšte registrovan kod nas. Niko ni ne krije da ga prodaje.

Foto: Pixabay

 

- Duvanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno - kaže dr Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duvana.

Cena ovog proizvoda je između 900 i 1.000 dinara. Po komentarima na društvenim mrežama, čak nije ni skup. Mnogo veća ponuda, ali i potražnja za ovim proizvodom je na internetu gde je moguće dostaviti ga na kućnu adresu. A posledice koje može da izazove mogu da budu opasne po život.

- Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovasularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina - navodi Pešićeva.

- Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duvanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina - dodaje Pešićeva.

Do sada kod nas ovaj proizvod nije registrovan i nije bilo zahteva za takvu registraciju, odgovor je koji smo dobili od Uprave za duvan, kao i to da im nisu poznati uvoznici proizvoda koji u svom sastavu nemaju duvan, a sadrže nikotin. Otkuda onda ovaj proizvod u slobodnoj prodaji, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor.

 

BONUS VIDEO

VRATIO SE NEMANJA I KAŽE: Zvezda preskače Omoniju, Makabi gazi Brest, a evo ko će napraviti iznenađenje!

NJEMU NE TREBAJU OČI, SAMO JEDNA ŠAKA! Za ovakvo remek delo potrebno je više od talenta!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tuzni

pre 3 godine

Zove se snus i masovno se koristi u Skandinaviji dugi niz godina

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija