• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

12.10.2020

23:20

NAJBOLJA TERAPIJA U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA I U SRPSKIM BOLNICAMA! TRAMPOV LEK stigao u Srbiju!

Društvo

NAJBOLJA TERAPIJA U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA I U SRPSKIM BOLNICAMA! TRAMPOV LEK stigao u Srbiju!

Podeli vest

Lek 'remdesivir', koji je primio i predsednik SAD, od danas će koristiti i naši pacijenti u kovid-bolnicama. Skraćuje lečenje za pet do sedam dana, pomaže i najtežim bolesnicima

Pacijentima u Srbiji od danas je dostupna najbolja i najefikasnija terapija na svetu u borbi protiv koronavirusa! Reč je o američkom antivirusnom leku "remdesivir", koji je do sada pokazao najbolje rezultate u lečenju obolelih od kovida-19. Pre svega, ubrzava period oporavka i gotovo da nema neželjenih dejstava. Baš ovaj lek koristio je i američki predsednik Donald Tramp, koji se veoma brzo oporavio od koronavirusa.

Naša zemlja uspela je da nabavi "remdesivir" zahvaljujući ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru i direktoru Infektivne klinike u Beogradu dr Goranu Stevanoviću.

Najjača terapija

Prema rečima domaćih stručnjaka, ovaj lek, koji se inače koristi za lečenje obolelih od ebole, davaće se pacijentima samo uz mišljenje lekarskog konzilijuma.

Činjenice o leku:

* trenutno najbolja i najefikasnija terapija protiv kovida
* skraćuje lečenje pet do sedam dana
* daje se u intravenskoj infuziji jednom dnevno, pet do deset dana
* Smanjuje broj težih pacijenata koji moraju na respirator

 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek objašnjava da će se najnovija terapija u srpskim bolnicama isključivo koristiti za lečenje pacijenata sa težom kliničkom slikom.

- Čitava država radila je na obezbeđivanju leka "remdesivir". Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović vodili su pregovore i uložili veliki trud i kontakte da i pacijenti u Srbiji dobiju trenutno najefikasniji lek protiv kovida-19. Sada je najbitnije da smo obezbedili lek i da će oboleli u Srbiji imati trenutno najbolju terapiju na svetu - naglasio je Đerlek.

Da je "remdesivir" prošao sve analize i procedure i da je spreman za distribuciju, potvrdila je i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Tiodorović: Srbija ušla u treći talas

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović naglašava da je u Srbiji treći talas epidemije u toku i da sve to potvrđuje povećanje broja obolelih.

- Treći talas je u toku. Ne da ga očekujemo, nego je on već krenuo. Broj pozitivnih i obolelih raste, a, nažalost, i umrlih. Imamo povećanje koje smo predvideli da će se desiti u prvoj polovini oktobra. Zahlađenje koje se najavljuje pogoduje virusu. Jutra sa sedam do deset stepeni sa kišom i povećana vlažnost pogodovaće širenju virusa. Ljudi će zbog vremena više boraviti u zatvorenom prostoru, a virusu to najviše odgovora da se proširi - kaže Tiodorović.

Prema njegovim rečima, najviše ga brinu žurke na splavovima i kafićima, čiji vlasnici, uprkos upozorenjima, nastavljaju da krše mere.

- Važno je napomenuti da je to veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i isključivo, uz odluku konzilijuma. Lek je prošao sve potrebne procedure i od danas počinje njegova primena u kovid-bolnicama za pacijente koji su zaraženi koronavirusom - rekla je Radojević Škodrić i apelovala na građane, posebno na sve osetljive grupe, da prime vakcinu protiv sezonskog gripa, kako bi se umanjile posledice zaražavanja od koronavirusa.

Dobri rezultati

Klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu dr Srđan Pešić objašnjava da "remdesivir" ubrzava tok lečenja.

- Daje se u intravenskoj infuziji jednom dnevno, i to pet do deset dana. Studije su pokazale da kod srednje teških i teških pacijenata dovodi do skraćenja lečenja. Takođe, njegovom upotrebom smanjuje se broj težih pacijenata koji moraju da se priključe na respirator - ističe Pešić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JAPANAC

pre 3 godine

Za ovaj lek se znalo jošu startu pandemije, ali nama je sve preskupo,osim za izabrane. Kako to da nije nabavljen u startu , a mnogi bi bili spašeni!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija