• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

14.10.2020

10:26

(VIDEO) ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA, KORONA POVEĆAVA SVOJ POTENCIJAL! Kon: Ovo će još DUGO TRAJATI, NE MOŽEMO DA ZAUSTAVIMO PORAST OBOLELIH!

Društvo

(VIDEO) ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA, KORONA POVEĆAVA SVOJ POTENCIJAL! Kon: Ovo će još DUGO TRAJATI, NE MOŽEMO DA ZAUSTAVIMO PORAST OBOLELIH!

Podeli vest

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za RTS da koronavirus pokazuje da povećava svoj potencijal, ali da se broj novih slučajeva zaravnjuje na višem nivou. Istakao je da je nezahvalno licitirati sa brojem novih slučajeva, kao i da je važno usporiti širenje zaraze kako bi zdravstveni sistem opstao.

Predrag Kon je rekao da se na teritoriji Beograda uočava ogroman pad akutnih respiratornih infekcija u protekle četiri nedelje kada se porede sa istim periodom u poslednjih nekoliko godina. Navodi da je razlog za to što su ljudi oprezniji i da to nisu mogli da očekuju ni najoptimističniji ljudi.

Naveo je da koronavirus ipak pokazuje da povećava svoj potencijal, a da se u poslednja dva dana vide određeni pozitivni trendovi u Beogradu.

"Noćas i tokom prethodnog dana bilo je 53 na Infektivnoj klinici u trijažnom centru, što je znatno manje nego 80, koliko je bilo. Imamo nove pokazatelje da se to polako zaravnava na nekom višem nivou. S druge strane u kovid ambulantama se polako nešto dešava. Imamo porast koji je nastao, ali imamo i ovo usporavanje o kojem sam pričao", rekao je Kon tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Istakao je da je licitiranje sa brojem novih slučajeva u narednom periodu veoma nezahvalno. Dodao je da se u toku nedelje može očekivati da broj novih slučajeva bude oko 200.

"Treba računati da se subota i nedelja manifestuju u ponedeljak. Juče smo imali prvi dan kada je realno. Ima se utisak da se, bar što se Beograda tiče, opet nekako zaravnjuje na višem nivou, ali to je sam početak porasta i treba shvatiti da će ovo dugo trajati, jer smo ga jako usporili. Zaustaviti ga ne možemo", kazao je Kon.

Foto: printscreen RTS

Naglasio je da je potrebno usporiti virus kako bi zdravstveni sistem potpuno opstao.

Virus zabeležen u 25 školskih kolektiva 

Kada je reč o školama, Kon je naveo da je sistem nadzora školskih kolektiva napravljen tako da škole ne treba uopšte da se zatvaraju.

"Nadzorna jedinica je grupa, deo odeljenja, koje se posebno prati i čim se pojava dva slučaja, odmah čitava grupa ide na onlajn nastavu i tako segmentirano kad posmatrate, nema nijednog jedinog razloga da se čitava škola zatvori, jer sve one koji su bili bolesni i u kontaktu izdvajate redovno", istakao je Kon.

Član Kriznog štaba je rekao da je tokom prošle nedelje zabeleženo 25 školskih kolektiva u kojima je otkriveno prisustvo virusa, od kojih je 21 kolektiv u kojem je virus zabeležen prvi put.

"To indirektno pokazuje da je virus mnogo više u cirkulaciji nego što to vidimo i da se to preliva u škole", rekao je Predrag Kon.

"Dominantan put prenosa virusa je kapljični" 

Kon je istakao da Beograd nije ukidao vanrednu situaciju zbog toga što se znalo da će doći do postupnog porasta broja zaraženih.

"Mi moramo da živimo i to mi koji smo iz medicinske struke moramo da prihvatimo", naglasio je Kon.

Istakao je da je dominantan put prenosa virusa kapljični, a da je mogućnost prenosa virusa koji se zadržava na mobilnim uređajima teoretska, jer još nije dokazano da se neko tako zarazio. Kon je naglasio da je vrlo bitno pravilno nošenje maski, preko nosa.

"Jako često vidimo, pa čak i na televiziji, kada se slikaju, jednostavno spuste masku ispod nosa. To nije prava zaštita", kazao je Kon.

Foto: printscreen RTS

"U Srbiji su retki slučajevi ponovnog zaražavanja" 

Epidemiolog je naveo da u Srbiji postoje slučajevi ponovnog zaražavanja, ali da su ti slučajevi retki. Dodao je da kolektivni imunitet jeste rešenje, ali putem vakcinisanja.

"Vrlo je pogrešno razmišljati da treba svesno da se izlažemo virusu da bismo stekli imunitet", kazao je Kon.

Istakao je da, prilikom vakcinisanja, verovatno neće biti dovoljna jedna doza vakcine, kao i da se istraživanje vakcine obično vrši na najzdravijem delu stanovništva.

"Pred nama je puno novih informacija. Približava se kraj godine, kada je obećano da će da se pojave vakcine. Sve je manje informacija o vakcinama. Nije nemoguće da se već početkom sledeće godine pojave prve vakcine u značajnijem broju", kazao je Kon.

Dodao je da teško može da se očekuje da se pre sredine sledeće godine započne masovno vakcinisanje stanovništva u celom svetu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija