• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

17.10.2020

09:50

U svakoj kući u kojoj se pojavi, Radoje donosi sreću: Kada mu čujete nadimak, BIĆE VAM JASNO I ZAŠTO

Društvo

U svakoj kući u kojoj se pojavi, Radoje donosi sreću: Kada mu čujete nadimak, BIĆE VAM JASNO I ZAŠTO

Podeli vest

Neverovanta priča o jednom čoveku iz Loznice.

Sve dimnjake u Loznici i okolini, već godinama čisti samo jedan odžačar, koga meštani znaju po nadimku Negro. Za njega nema nedostižnih visina i previše strmih krovova, a Negro, osim što čisti odžake, donosi sreću, ali i bombone.

U kuću u koju Negro uđe, tu, kažu, sreće ne manjka. Za sobom ostavlja čiste dimnjake, i toplu sobu, i po koju vlas sa četke, jer priželjkivati radost drugima je, kaže, njegova moralna obaveza.

„Postoji neko verovanje da dimničar donosi sreću, a sva je sreća kad je topao dom, pucketa vatra. Jednostavno to je sreća, to je za mene najveća sreća“, naglašava Radoje Stanimirović.

Priznaje da su mu mnogi rekli kako im je doneo sreću. Često ga sreću ljudi koji žele da ogarave ruke o njegovu odeću, jer je verovanje da dimničari donose sreću dosta ukorenjeno.

Foto: printscreen RTS

 

U Loznici i okolini retko ko ga poznaje po imenu, ali je zato po nadimku i vrednim rukama, nadaleko čuven.

„Negro me zovu zato što u džepu stalno nosim negro bombone, to su što kažu, bronhi bombone za grlo, a i asociraju me na moj dimnjak kad očistim on prosto prodiše, kao kad uzmete bronhi bombonu. Znači prodiše vam grlo. To delim deci, starijim osobama“, navodi vredni dimničar.

Na krovovima porodičnih kuća, ali i višespratnica, Negro je proveo više od polovine radnog veka. Nikada se nije pokajao zbog odabranog posla, čak ni kada je iz odžaka pored čađi, vadio cigle i četke. I za ogaravljene ruke našao je rešenje – ručno pravljeni sapun kabaš koji nabavlja od bake iz susednog sela.

„Kao i svaki posao uđe ti u krv. Jednostavno, susrećeš se sa ljudima. Najveća mi je sreća kad te danas pozdravi trideset do pedeset ljudi, i svako hoće nešto da pita ili traži savet – kakav ogrev da kupi, kakav kotao. Ne bih menjao ovaj posao“, tvrdi Radoje.

I dok veruje da drugima donosi sreću, nada se da će pogledati i njega. Ne treba mu, kaže, ništa drugo, osim nekog ko će kada se on penzioniše nastavati da radi najbolji posao na svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija