• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.10.2020

15:18

EVO KAKO SE RADI TESTIRANJE NA KORONAVIRUS! U "Vatreno oko" DNEVNO STIŽE OKO 800 UZORAKA, broj pozitivnih rezultata POVEĆAN!

Društvo

EVO KAKO SE RADI TESTIRANJE NA KORONAVIRUS! U "Vatreno oko" DNEVNO STIŽE OKO 800 UZORAKA, broj pozitivnih rezultata POVEĆAN!

Podeli vest

U poslednje dve nedelje u laboratoriji ''Vatreno oko'' Kliničkog centra Srbije dnevno stiže između 700 i 900 uzoraka na Kovid-19, kaže rukovodilac te laboratorije Snežana Jovanović i navodi da se obrađuje manje uzoraka nego u vreme drugog pika epidemije, ali da raste broj pozitivnih testova


Kako ističe, od oko 800 uzoraka na dnevnom nivou, u proseku je između 10 i 20, čak i do 50 pozitivnih.


''Broj uzoraka nije porastao u odnosu na jun, jul ili avgust, ali jeste broj pozitvnih testova'', rekla je Jovanović Tanjugu.

Najviše uzoraka stiže iz epidemiološke službe KCS i Klinike za infektivne i tropske bolesti, kao i drugih ustanova sa područja Beograda, a zatim iz Valjeva, Užica, Novog Pazara, Smedereva, Žablja...

Jovanović podseća da je kapacitet ''''Vatrenog oka'''' 2.500 uzoraka dnevno i dodaje da od dana prijema do izdavanja rezultata prođe najviše 48 sati.

''Obično ne prođe duže od 24 sata, u zavisnosti od toga da li uzorak treba da se retestira'', objašnjava Jovanović.

Laboratorija ''Vatreno oko'' nedavno je dobila još dve PCR mašine koje su, kaže Jovanović, značajno ubrzale obradu podataka i skratile vreme od uzimanja uzorka do izdavanja rezultata.

''Govorimo o periodu kada uzorak uđe u laboratoriju, jer ne mora istog dana da bude dostavljen laboratoriji. Zahvaljujući tim mašinanama, u jednom trenutku četiri ploče sa po 94 uzorka mogu da se stave u rad i da očitaju rezultat'', objašnjava Jovanović.

Foto: Tanjug

U sobi 1 radi se prijem uzoraka i pregled dokumentacije u uslovima negativnog pritiska i trećeg nivoa bezbednosti, a ako je sve u redu uzorak se, pojašnjava Jovanović, šalje na dalju na dalju obradu, odnosno, na inaktivaciju virusa, koja se obavlja u tzv.pećnicama.

Uzorci se do obrade čuvaju u frižideru, odakle se prebacuju u sobu 3, u kojoj se radi ekstrakcija nukleinske kiseline, takođe u uslovima negativnog pritiska i sa kompletnom zaštitnom opremom.

Između ta dva procesa, u sobi 2 priprema se tzv.master miks, što je, objašnjava Jovanović, neophodna stavka za samu reakciju lancanog umnožavanja, odnosno PCR.

''Posle toga, u sobi 4 radi se amplifikacija i na kraju se dobija krajnji rezultat koji se analizira i izdaje u kovid bazu'', objašnjava Jovanović.

Foto: Tanjug

Laboratorija ''Vatreno oko'' ima ukupno 36 zaposlenih, od kojih je nedavno u radnih odnos stupilo njih 15 - četiri doktora medicine, šest molekularnih biologa i biologa i pet laboratorijskih tehničara.

''Prošle sedmice počelo je da radi njih 13, a do kraja ove nedelje će još dvoje'', kaže Jovanović.

Osim osoblja službe za mikrobiologiju KCS, tim ''Vatrenog oka'' čine i zaposleni Klinike za endokrinologiju i bolesti metabolizma i Klinike za hematologiju KCS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija